Szekeres Viktor

Jó filmtéma a magyarországi bevándorlók helyzete

Hegyek és tengerek között címmel dokumentumfilm-sorozat készül. A széria hat, Magyarországra bevándorolt külföldi letelepedésének történetét mutatja be.

Hegyek és tengerek között címmel készítenek dokumentumfilm-sorozatot fiatal magyar filmesek. Az egy vietnámi és egy iráni nő, egy iráni egyetemista, egy grúz ruhatervező, egy orosz cípőkészítő és egy örmény énekesnő életét bemutató sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezik. A tervek szerint a közönség az év végén láthatja majd a kisfilmeket.


Phuong Dao Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncolni tanul, Samira iráni anyuka, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig design-cipőket készít. Közös bennük az, hogy mindannyian külföldről érkeztek és Magyarországot választották új otthonuknak. A hegyek és tengerek között az ő életüket, letelepedésük történetét mutatja be. A 25 perces epizódok hétköznapi helyzetek felvillantásával - az első itteni élmény, az első villamosozás, az első paprikás krumpli -, szórakoztató anekdotákon keresztül igyekszik megmutatni a bevándorlók kalandos sorsát. A sorozat különlegessége, hogy az élőszereplős részeket mintegy magyarázó lábjegyzetekként animációs elemek színesítik majd.

A szereplőket saját nyelvükön, saját kultúrájuk kontextusában mutatja be a sorozat, s nem egzotikumként vagy konfliktusforrásként jelennek meg, ugyanakkor az esetleges konfliktusok elfedése sem célja az alkotóknak. A kisfilmek nem vitatkozni kívánnak, nem akarják meggyőzni a nézőt, céljuk a bevándorlók helyzetének megismertetése, illetve annak elfogadtatása, hogy a hazánkba érkező más nemzetiségek színesítik, gazdagítják a magyar kultúrát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FL Zoli #1
    Eeveszik a munkaat!!