Szekeres Viktor

Nem lesz korhatáros a Taken 2 és Az emlékmás

Aki azt várta, hogy az Elrabolva 2, illetve Az emlékmás ugyanolyan kemény, felnőtteknek szóló akciófilm lesz, mint mondjuk a Dredd, az csalódni fog, hiszen mindkét film PG-13-as besorolást kapott.

Bár Amerikában csak október ötödikén mutatják be az Elrabolva 2 (Taken 2) című akciófilmet Liam Neeson főszereplésével, de már elkészült a film végső vágása, így azt meg tudta tekinteni az MPAA, mely afféle korhatár bizottságként is funkcionál. S ha már megnézték, akkor be is sorolták a filmet a PG-13-as kategóriába, ami azt jelenti, hogy 13 éven felülieknek ajánlják a megtekintését, azonban 13 éven aluliaknak erősen javasolják szülő vagy nagykorú kísérő jelenlétét. Mindez persze nem meglepetés annak fényében, hogy az első epizód is ilyen besorolást kapott. Az Elrabolva 2-ben az indoklás szerint heves akciójelenetek vannak, de az erőszak is jelen van, valamint némi érzékiség is jut a nézőknek. (Cserébe mentes a szexuális tartalomtól, nem beszélnek csúnyán benne és droghasználatot sem fogunk látni.)

A héten még két másik filmet is besorolt az MPAA. A Gangster Squad ahogy várható igencsak erőszakos lett és a nyelvezete is elég nyers, ezért R-es besorolást kapott, vagyis 17 éven felülieknek ajánlják, fiatalabbak csak kísérővel nézhetik meg. Az emlékmás című feldolgozás pedig a Schwarzeneggeres eredetivel ellentétben csak PG-13-as plecsnit kapott, hasonló indoklás mellett, mint az Elrabolva 2, csak itt kiemelték, hogy scifis erőszak van jelen, amit enyhébben bírálnak el, épp ezért még belefért mellé némi szexuális tartalom, egy rövid meztelenkedés, valamint az olykor kendőzetlen beszéd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #5
    Az nem mindegy, hogy egy marslakót vágnak szét, vagy egy embert.

    A kísérő kérdése nem arról szól, hogy a mozi beleszól abba, hogy ki mit nézhet meg, hanem arról, hogy ezt döntse el az, aki felel a gyerekért. Ha anyu megengedi, akkor hadd nézze. De ne partizánkodjon.
  • Wittgen #4
    Nem, nem attól akciófilm, mert csúnyán beszélnek benne és tocsog a vérben. A káromkodás nem feltétel, de ha már akciófilm, akkor törjenek a végtagok, nagy kaliberű fejlövésnél tűnjön el a fél fej, a golyónyomok ne csak a falon látszódjanak, hanem a testbe csapódáskor is, stb...

    Cikkhez meg:
    Ökörség az MPAA-tól, hogy a filmre azt mondják, hogy 13 éven aluliak csak kísérővel láthatják. Nem mindegy, hogy az erőszakosságot kísérővel vagy anélkül látja? Ugyanaz az eredmény...
    Meg hogy az sf erőszak nem számít olyan durvának, mint a sima fimbeli? Mennyivel másabb az ha lézerkarddal vágnak ketté valakit, mintha bárdot használnának?

    MPAA must go to HELL!
  • Marinecorps #3
    A káromkodástól önmagában nem is lesz jó egy akciófilm, de az is röhejes amikor valakit lábon lőnek és kb ilyeneket mond hogy "a csudi-mudiba".
  • dresden1 #2
    Az EXP2-nek nincs még korhatársa. Simán lehet az is PG13. Ami nem is baj, egy film nem attól jó, ha csorog a piros festék és bazmegelnek. Persze van, akinek ez fontos.
  • Béka Benő #1
    Ezek szerint a Taken 2-t és Az új emlékmást csak a Justin Bieber-féle nyápic langyi gyerekeknek készítik nehogy sokkot kapjanak a vér látványától...még jó, hogy a The expendables 2-t nem lett PG-13.
    Nem baj ezeket se kell már moziban megnézni !