Szekeres Viktor

A politika magyar filmeket akar a hazai mozikba

A magyar mozikérdés is napirendre kerül nemsokára a parlamentben, azonban ahelyett, hogy égető problémákat tisztázna, inkább látszólagos megoldásokat vet fel.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt találta mondani, hogy minimum 10%-os kvótát érdemelnének a magyar filmek, azaz a hazai mozikban 10%-ban magyar filmeket kellene játszaniuk. Persze azt még ő is elismeri, hogy ha meg is születne a kvóta, akkor azt csak pár év múlva lehetne alkalmazni, hiszen jelenleg nem születik annyi magyar film, hogy be lehessen vezetni.

A politikusnak egyébként annyira megtetszett a hazai mozis ügy, hogy még törvényjavaslatot is benyújt, hogy nagy moziüzemeltető cégeket szétválassza. A parlamenti párt ezek mellett pedig azt is javasolja, hogy ne olyan filmeket támogasson az Állam, melyek esetlegesen sikert arathatnak a nemzetközi filmszemléken, hanem inkább nagyszabású, történelmi filmeket gyártását segítse elő. Novák szerint. A Jobbik egy kötelező mozikamara létrehozását is javasolja, a szakmai szervezetekkel egyeztetve. Ez a szervezet szabályozná a mozik működését, mielőtt módosítanák a vonatkozó törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #11
    Azt a kultúrát én is támogatnám, ami az embereknek szól. De az öncélú kultúrát semmiképp. A magyar filmesek meg döntsék el, kiknek készítik a filmeket: ha maguknak, akkor csinálják a saját pénzükből; ha meg az embereknek, akkor csináljanak olyat, amire az embereknek igényük van.

    Nem szeretem a "bezzeg a régi időkben..." szöveget, de ha mondjuk egy "A tizedes meg a többiek" kaliberű színészgárda ma leforgatna egy ugyanolyan minőségű filmet, persze a kortárs konvencióknak megfelelően, lenne rá kereslet. Nem kell hozzá posztmodern elvont művészieskedés, vagy százmilliós költségvetés. Jó színészek és művészek csináltak kevés pénzből jó filmet, minőségi szórakoztatást, mindenféle erőltetettség nélkül. Mert például A tizedes meg a többiek, vagy a Kőszívű ember fiai ugyanolyan befogadható történetek, mint amiket Hollywood populáris filmjein annyira szeretnek kritizálni azok, akik elvből elítélik az amerikai filmipart.
  • Zombee #10
    Támogatták. Ne feledkezzünk meg a Hídemberről.
    Viszont megszüntették a PANKKK programot, ami egy elég jó kezdeményezés volt.
  • zetortraktor #9
    A kultúrát mindig is támogatták. Voltak idők, amikor mások is először a kultúrától akarták elvenni a pénzt.
  • Merces #8
    ...csinálhatnának egy Thury György mozit, olyan Rettenthetetlen stilusban ......
  • Narxis #7
    Ott a pont. A legnagyobb baromságnak tartom az államilag támogatott filmeket. Még úgy elfogadható ha valami olyasmit akarnak alkotni ami szórakoztat is de egy olyan időszakban amikor mindenhonnan pénzt vonnak el kiemelkedően eszementnek tartom ezt az ötletet.
  • Zombee #6
    Nem csak multiplex mozik léteznek, bár nem tudom, hány helyen van még a Cinema City mellett másik. nálunk van, ők le is adják a magyar filmeket, ha jut az adott hónapra, el is megy rá vetítésenként 1-2 ember. Ez még az adott vetítés költségét se hozza vissza, mit akarnak ezekkel a filmekkel akkor egy multiplexben? Oda ugyanúgy nem megy el a néző, csak ha valami közönségfilm lesz. Amik mondjuk minőségileg kifogásolhatóak, konkrétan ótvar büdös fos az összes manapság.
    Történelmi film? Forgassanak egy olyan színvonalú és költségvetésű filmet, mint az Egri csillagok, vagy a Kőszívű ember fiai. Tele vannak színészekkel, és kihozták belőle látványra is, amit abban a korban egy ilyen filmből ki lehetett. Igaz, a sztori adva volt neves írók tollából, de akkoriban még tudtak jó filmeket kitalálni.
  • blessyou #5
    Ezt a kvótázást már akkor hülyeségnek tartottam, amikor a Fidesz előrukkolt vele a médiatörvényben.

    Kvótázni akkor lenne értelme, ha volna, amit kiszorítanak a külföldi filmek. Másrészt meg minek? Nem azért nem vetítik a mozik a magyar filmeket, mert nem szeretik a tulajok a magyarokat, hanem mert nem megy el rá senki!

    Én mindig azt mondom, hogy a közönség a végső mércéje a filmnek. A 100 emberből 99 semmit nem ért a filmből, ott bizony nem a közönséggel van a baj. Márpedig én annyit látok a mai hazai filmgyártásból, hogy önjelölt művészek kis csoportjában osztogatják maguk között pénzt, amikből filmeket forgatnak, amiket nagyjából csak ők és családtagjaik néznek meg. Ha meg ezt számon kérik rajtuk, akkor meg gőgösen elzárkóznak az "őket megérteni képtelen, primitív" közönségtől. Többévente egyszer előbukkan egy említésre méltó alkotás, amit a nemzetközi díjak elismernek, de ennyi. Szórakoztatás gyakorlatilag kiveszett.
  • Mat666 #4
    "A politika magyar filmeket akar a hazai mozikba"

    Helyes.
  • dresden1 #3
    Ha ilyet mondott, akkor hazug a lelkem, mert ritka nagy baromságot mond. A magyar mozik nagy részét senki nem akarja megvenni, mert nem hajtanak sok hasznot.

    Nem a mozik, hanem a multiplexek jó része van egy kézben. Mert multiplexet szinte mindenhol külföldiek építenek. Itthon bepróbálkozott az Intercom, hogy párat saját maga építsen és tartson föl, de esélytelen volt, eladták a részüket, majd így tett tavaly a Palace is, így most már csak egy cég hajlandó a sok plázacicával finaszíroztatni magát - addig van arany élet, amíg képesek pénzt pumpálni ebbe a feneketlen zsákba. Ha ők is kiszállnak, kinek fog kelleni a sok 20%-os multiplex?
  • Mentoloshurkaka #2
    Én a 11 éves Sacra Corona óta nem emlékszem semmilyen magyar történelmi témájú filmre, tényleg ideje volna elővenni a témát. Más kérdés természetesen a minőség amit valljuk be őszintén, a "magyar" filmgyártás mostanság nem nagyon produkál.