Szekeres Viktor

Rebootot kap A múmia

Ezúttal a reboot rebootja készülhet el, hiszen a Universal stúdió úgy döntött, hogy nem hagyja parlagon a tulajdonában lévő A múmia-jogokat és feléleszti a sorozatot.

A Variety értesülései szerint a Universal Pictures rebootolni tervezi a sikeres Múmia (The Mummy) sorozatot, a feldolgozás forgatókönyvét pedig az a Jon Spaihts írná, aki a Prometheus első változatát is jegyezte. Az író elmondta, hogy az alapanyagban hasonló lehetőséget lát, mint a Prometheusban, hiszen visszanyúlhat egészen a franchise gyökeréig, mely sötét és félelmetes alapanyagot kínál, s ezzel párhuzamosan új utakat tárhat fel a történettel kapcsolatban.

Universal stúdió annak idején, még 1932-ben készítette az első Múmiát, melyet négy további követett, a The Mummy's Hand, a The Mummy's Tomb, a The Mummy's Ghost és a The Mummy's Curse. 1955-ben a stúdió még készített egy paródiafilmek, s utána 1999-ig fiókba került a franchise. Akkor Stephen Sommers rendezett kalandfilmet a címből, melynek két folytatása és egy spinoffja született (Skorpiókirály), mely ugyancsak a harmadik részégi jutott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #11
    (Megjegyzés: Nolan nem a Tim Burton Batman filmjeit rebootolta, a Batman egy 70 éves képregénykarakter újbóli vászonra vitele, ezúttal frisebb alapanyagokból, bár a wikipedián is említett három képregény, köztük Frank Milleré, csak ötleteket adtak a filmhez, nem direktben dolgozták fel, ahogyan Tim Burton is belenyúlt a sztoriba, amikor Joker-nek nevet adott, és megtette Bruce Wayne szüleinek gyilkosává.)

    A múmia újrahasznosítása azért érdekes, mert a 99-es film teljesen máshogy dolgozta fel a történetet. Itt a múmiát megtaláló és felélesztő csapat a főszereplő, a múmia és feltámadt csatlósai pedig a film gonoszai, a 32-es film fő motívuma, Imhotep szerelme csupán a motivációjukat adja. 1932-ben azonban ez állt a film középpontjában, és maga Boris Karloff, mint Imhotep. Kellően komolyan hozzáállva a filmhez, egy jó rendezővel, igazi színészekkel, és egy remek forgatókönyvvel lehetne ebből jó film, de akkor el kell vonatkoztatniuk a Sommers féle verziótól, hiszen azt újraforgatni nem lenne sok értelme. Az egy korrekt, jópofa kalandfilm, a látvány is a helyén van. Persze az értelem nem szempont, így még bármi lehet. Mindenesetre a régi történetben van potenciál, érdekesen is fel lehet használni. Az mondjuk nem tudom, hogy az író személyével jól járunk-e, nem tudom, mi volt az oka, hogy a Prometheus forgatókönyvét elvették tőle.

    Mellesleg A múmia két folytatása már korántsem volt olyan jó, a Skorpiókirály meg egyenesen fölösleges, főleg annak a folytatásai. Itt jegyezném meg, hogy valószínűleg A múmia visszatér büszkélkedhet az utóbbi sok év nagyköltségvetésű szuperprodukciói közül a legbénább effektekkel, a végén a skorpiókirály animálása vetekszik az olcsó, gagyi tévéfilmekével.
  • torreadorz #10
    Nncs a reboottal úgy általában semmi baj, mert változnak az idők, változik a technika meg az egész társadalom, felnő egy új generáció, szóval egy régi film egy idő után elveszti a vonzerejét. Pl. ki tudna komolyan venni egy olyan filmet amiben a számítógépeket villódzó gombok jelenítik meg. Pedig 50 éve ez még nagyon menő volt...

    Viszont szerintem a múmiát felesleges még rebootolni, mert az fraseres első két rész elég zseniális lett, technikailag meg nem sok értelmeset lehet hozzátenni. Majd ha eltelik még 15-20 év akkor lesz értelme elővenni a sztorit megint, főleg hogy addigra megint csak felnő egy generáció aki nem ezeken nőtt fel.
  • winnie #9
    :) tele van nem folytatásokkal még a hazai kínálat is.

    de most komolyan, a héten mit fogunk megnézni? az amerikai pite 4-et, nem? pedig a francia hétvége szerintem sokkal jobb lett, pedig az ampi4 is aranyos. jó, persze, nekem bejön a műfaj meg julie delpy stílusa, másnak meg nem, és alig adják valahol, de például a csak a szél egy csomó moziban megy, az is friss film. és milyen jó lett.
  • winnie #8
    "És igen, a sok reboot az az ötlet hiányát mutatja. A két filmben csak az alapsztori egyezik meg,"

    nem azt mondom, hogy a múmia reboot mutatja az ötletorgiát. nem. még akkor sem, ha a sommers-féle verzió mutatta, hogy van értelme. csak arra célzok, hogy ott van az exec előtt 4 forgatókönyv és választania kell. és akkor sanszos, hogy nem a 3 eredetit fogja, hanem azt, ami a múmiás, mert annak a marketingje nem nulláról indul.

    nagyon fontos, hogy ennek a filmnek az elkészítése már most hírérték. míg egy csomó olyan film készül, amiről senki sem ír, mert nem hírérték. pedig lehet, hogy 2013 legjobbja is már castingolás alatt van.

    gondolj arra, hogy hollywoodban több ezer szkriptet írnak, de egy nagy stúdió egy évben 10-15 filmet forgat.
  • Fresh Duke #7
    Btw, Nolan zseniális rendező, remélem egyhamar nem áll le.
    Az Eredet is nagyon jóra sikerült, és az új Batman filmek is bejönnek.

    (Megjegyzés: Szerintem Burton Batman filmjei is nagyon jók, de abból azért volt logikus rebootot csinálni, mert 13 év telt el utánuk, és a technika fejlődése kivitelezhetővé tette, hogy modernebb külsőben térjen vissza Batman. (A Schumacher filmektől picit tekintsünk el.))
  • Fresh Duke #6
    Én csak jó filmnek nézem meg a folytatását. A rebootokbat meg (kevés kivétellel) nagyon utálom.

    És igen, a sok reboot az az ötlet hiányát mutatja. A két filmben csak az alapsztori egyezik meg, ami egyáltalán nem garantálja, hogy ha az eredeti film jó volt, az új is az lesz. (Mivel se a rendező, se a színészek nem ugyanazok, de még a sztoriban is sokszor hatalmas eltérések vannak.) Épp ezért egy JÓ film rebootját bevállalni nagyobb merészség, mint valami újat alkotni...
  • xido #5
    azért néz folytatásokat,mert csak azt kap vagy azért csak azt kap,mert azt néz?:)
  • winnie #4
    ilyenkor egyébként az a legegyszerűbb, ha megnézed, hogy milyen filmeket néztél mostanában. folytatás/remake/rebootokat vagy eredetiket. a többség sír az ötletek hiánya miatt és mégiscsak folytatásokat néz. akkor ki a hibás?
  • winnie #3
    ja, persze. mert, ha valaki leporol egy ismert címet, az nem azt jelenti, hogy van sok ötlet, csak nem mernek ötletet bevállalni, mert a nézőknek folytatások és rebootok kellenek, hanem azt, hogy nincs ötlet. nem vaslogika.

    olvass black listet és szomorkodj, milyen jó kis ötletekből nem lesz film. az eredetet nolan majdnem 10 évig próbálta eladni, de csak nagy nehezen kapott rá pénzt a warnertől. és mekkora siker lett.

    azonban, amíg a nézőknek nem kell az eredeti film, addig az ötletek mennek a fiók mélyére.
  • Jawarider #2
    Tényleg nincs már ötlet....