Szekeres Viktor

2011-ben alig nőttek a hazai mozijegy-árak

Hiába az egyre több 3D-s film, a mozijegyek hazai ára alig nőtt 2010-hez képest. A mozis bevételek azonban komolyan visszaestek, bár mindebben az Avatarnak is komoly szerepe van.

Nem egyszerű megítélni a 2011-es hazai mozi éve, vagyis, ha csak a számokból indulunk ki, akkor egyszerű, hiszen azt lehet tapasztalni, hogy mind a főváros tekintetében, mind a teljes országéban csökkentek a bevételek, akárcsak az eladott jegyek száma. Budapest esetében előbbi mutató 11%-kal, utóbbi 13,5%-kal esett vissza az odeon.hu infói szerint, miközben az átlagos mozis helyárak a 3D-s térhódítás folytatódása ellenére is csak 3%-kal nőttek, 1267 forintra.

Mindez azt jelentette, hogy csak Budapesten 7,7 milliárd forintot moziztak el a nézők, s még legalább ugyanennyit költöttek a büfékben, illetve különböző mozis vendéglátó egységekben. Azonban, ha már a visszaesésről beszélünk, nem szabad elfeledni, hogy 2010-ben volt egy Avatar, melyet ugyan 2009-ben mutattak be, de bevételei jó részét tavalyelőtt szerezte. Márpedig, ha csalunk és kiradírozzuk az Avatar 2010-es bevételeit, akkor már csak minimális lesz az eltérés 2010 és 2011 mozis hozamai között, annak ellenére, hogy míg 2010-ben 23 film teljesített Budapesten százezer néző fölött, addig 2011-ben csak 14.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!