Szekeres Viktor

Bajban Hollywood, sorra hasalnak az új animációs filmek

Az év elején még az olyan animációk is sikert arattak, mint az aranyos, de alacsony költségvetésű Gnómeó és Júlia vagy a pocsék Rio, most viszont 100-150 milliós projektek dőlnek be.

Igencsak rájárt a rúd az elmúlt időszakban Amerikában bemutatott animációs filmekre. Miközben az év első felében még ismeretlen címmel, csak a stúdió (Fox Animation) vagy az alkotók nevével (Gore Verbinski, Johnny Depp) megtámogatott produkciók produkáltak 40 millió dollár körüli nyitóhétvégéket (Rio, Rango), addig most spinoffok és folytatások véreznek el. A Csizmás, a kandúr iránti érdektelenségről már írtunk korábban, de azóta kiderült, hogy a végeredmény igencsak bejött a közönségnek, amit remekül jelez az, hogy a második hétvégén szinte példátlan módon majdnem ugyanannyian látták a filmet, mint a premier első három napján.


Azonban a gyenge kezdés utáni feltámadást a Táncoló talpak 2 (Happy Feet Two) már nem tudta megismételi: hiába kapott harmadik dimenziót a film, az alig 21 milliós nyitóhétvége még az Alkonyat 4 árnyékában is pocsék, pedig az első rész annak idején Oscart nyert és 42 millió dollárral rajtolt. A folytatás pedig 13,4 millió dolláros hétvégi bevételt jelentett, így a Hálaadás sem nagyon segítette meg a pingvineket, s a végső bevétel Amerikában lehet, hogy még a 100 milliót sem fogja elérni - nem is csoda, hogy az ausztrál gyártó már a premier másnapján elkezdte létszámleépítését.


Az angol Karácsony Artúr (Arthur Christmas) sem járt sokkal jobban, hiszen a Hálaadási hosszú hétvége alatt mindössze 17 millió dollár bevételt szedett össze. Pedig a túlnyomó részt pozitív kritikák és a készítő (Aardman) mind azt sugallják, hogy jól sikerült filmről van szó. Kár, hogy olyanról, mely kevés embert érdekelt. (A jegyeladási adatok szerint a 3D-s előadások közepesnek mondható 53%-ban részesedtek az összes bevételből. Ez a szám a Táncoló talpak 2 esetében a premier hetében 50% volt, most pedig 45%.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #3
    ...bizom benne hogy még vannak olyanok akik objektiven tudnak értékelni egy filmet, rendezés látvány meglepetés faktor uram bocsá épületes történet, és nem az imdbt nyomkodják mások orra alá mint a minőség bizonyitékát, másfél millió lemming nem tévedhet mi, csak megfulladnak........
  • Cleawer #2
    A Rango előzetesét nemrég néztem meg, és leszedtem a teljest. Hát sikeresen 3 percbe besűrítették a film röhögős részét...
  • Etinger #1
    Pocsék Rio... paff.. Ezt komolyan gondoltad? Félek igen. Oké, ha nem tetszik, de attól még jobban megválogathatnád a jelzőket. Attól, mert pl a Keresztapa pl nekem nem tetszik, még nem szarozom le. Nyilván ez csak egy átlagos mese, de ami imdb-n 7.0-án áll, valszeg nem olyan rossz (és nem csak szerintem). Na mindegy.