Szekeres Viktor

Világújdonság a magyar mozikban

Magyarországra is elérkezett a világújdonságnak számító 3D balett vetítés. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a nagy múltú szentpétervári Mariinszkij Balett Giselle c. előadását vetítik.

Október 7-én és 28-án, mely a világ első 3D technológiával rögzített balettje, a Giselle kerül vetítésre az Uránia moziban, a szentpétervári Mariinszkij Balett előadásában. A nagy sikerrel zajló Metropolitan operaközvetítések mellett így egy újabb komolyzenei műfaj elevenedik meg az Uránia mozivásznán.

Az 1841-ben bemutatott Giselle talán az egyetlen romantikus balett, amelyet a világ minden jelentős balettszínpadán mind a mai napig játszanak, Adolphe Adam zeneszerző, és Jean Coralli, Jules Perrot és Marius Petipa koreográfusok alkotása töretlen népszerűségnek örvend. A világ első számú balettszínházai között számon tartott szentpétervári Mariinszkij Balett úttörő vállalkozásra szánta el magát, amikor 2010-ben a Valerij Gergijev rendezte Giselle előadását a legmodernebb technikai megoldások alkalmazásával 3D-ben rögzítette, és 2011-ben a világ számos országában bemutatta. A közép-európai országok közül elsőként Magyarországon, az Urániában látható 3D-s mozi egészen újszerű módon jeleníti meg egy klasszikus balett előadás szépségét, lendületességét.

Az október 7-i díszbemutató után még egyetlen alkalommal, október 28-án tekinthető meg a Giselle 3D. A műfaj szerelmeseinek legközelebb karácsonyi balett vetítést kínál az Uránia: december 26-án a világhírű Moszkvai Bolsoj Balett Diótörő előadása lesz látható, HD minőségben. A balett vetítésekre, és az október közepétől induló új Metropolitan operaközvetítésekre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!