Szekeres Viktor

Végre ismét esélyes magyar film az Oscaron

Tarr Béla A torinói ló című filmje képviseli Magyarországot az idegen nyelvű Oscar-díjért folyó 2012-es versenyben. Tarr filmje nemsokára forgalmazásban is megjelenik az amerikai mozikban.

A nemzetközileg az egyik legelismertebbnek számító magyar rendező, Tarr Béla legújabb, és egyben utolsó filmjét, A torinói ló című alkotást találta legalkalmasabb jelöltnek az Oscar-díjra nevező magyar bizottság. A hivatalos nevezések közül az Amerikai Filmakadémia képviselői fogják kiválasztani január végén az öt jelöltet, amelyek közül végül kikerül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocska nyertese. A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat pedig február 26-án adják át a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.


A nemzetközi koprodukcióban készült A torinói ló forgatókönyvét, mint a Tarr-filmek esetében oly sokszor, most is Krasznahorkai László írta (a rendező közreműködésével), a zeneszerző pedig a számos emlékezetes muzsikát szállító Víg Mihály volt. A főbb szerepekben ugyancsak jól ismert "Tarr-színészeket" láthattunk: Bók Erikát, Derzsi Jánost és Kormos Mihályt. A torinói ló észak-amerikai premierjét a most kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, egyesült államokbeli bemutatójának pedig a Film Society of Lincoln Center szervezte New York-i Filmfesztivál ad majd helyet.

Az MTI információi szerint a magyar nevezésért idén négy film versengett: A torinói ló mellett Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid, Elek Judit Visszatérés és Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című alkotása. A testület döntésében a Független Magyar Producerek Szövetségét Petrányi Viktória, a Magyar Filmművészek Szövetségét Gelencsér Gábor, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Nagy András, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Mikulás Ferenc képviselte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #6
    Azért ne felejtsük el hogy ez nem akció, hanem dráma és inkább művészfilm.
    A maga nemében biztos nagyon "üt", én sem tudom értékelni mivel nem az én stílusom, de mégis tiszteletben tartom azt amit elér.
  • kalapos01 #5
    figyelemfelkeltő, az biztos. jó polgárpukkasztás ilyen előzetest készíteni. akit érdekel a film, úgysem trailer alapján názi meg.
  • tteron #4
    Jó, hát Béla bácsi sosem a kapkodásáról híres :)))
  • BoneDragon #3
    Ez a trailer üt!!! Úristen, ilyet hogy tudtak összehozni?? Egyszerűen nem lehet, mert ez fantasztikus!!!!
    Te szent ég...
  • shandix #2
    Hú, na ez aztán trailer.
  • avman #1
    persze. és majd ennek örömére olimpiát is rendezünk.