Szekeres Viktor

A magyar nézők ismét a gyenge filmet választották a jók helyett

Itthon a hétvégén legtöbben a Rossz tanár című komédiát nézték meg. A kritikuskedvenc A majmok bolygója: Lázadás. valamint az ugyancsak jól sikerült Frászkarika azonban nem váltotta be a várakozásokat.

Itthon a héten több hollywoodi premierfilm is harcba indult a legnézettebbnek járó dicsőségért: a Rossz tanár, A majmok bolygója: Lázadás és a Frászkarika 3D. A trió első tagját, Cameron Diaz és Justin Timberlake komédiáját Amerikában 3 hónapja mutatták be, az új Majmok bolygóját alig két hete, a Frászkarika pedig világpremier volt. Sokan gondolják úgy itthon, hogy az amerikai premier időpontja nagyban befolyásolja a filmek hazai mozis sikerét vagy bukását, azonban a mostani hétvége éppen rácáfolt erre.


Ugyanis a trióból legerősebben az a Rossz tanár nyitott, melyet a netről már majdnem DVD-minőségben is le lehet tölteni: a film mégis 24 moziban 20 735 embert érdekelt csütörtöktől vasárnapig, vagyis a nyitánya alig maradt el a Förtelmes főnökök kezdésétől. A Majmok bolygója: Lázadás csak a második helyet szerezte meg 18 502 nézővel, míg hiába nézhettük meg a Frászkarikát Amerika előtt, mindössze 4 802-en váltottak rá jegyet, ami a hetedik helyre volt csak elegendő.


A helyezések nem csak az amerikai premierek időpontjai miatt érdekesek, hanem azért is, mert a közönség érdeklődését is jól jelzik. A három közül a legrosszabb (nomen est omen) ugyanis Rossz tanár lett (a mérvadó amerikai kritikákat összesítő RottenTomatoes-on mindössze 45% volt a pozitív kritikák aránya), a gyengébben nyitó scifit azonban a kritikusok 83%-a kedvelte. Hasonló volt a helyzet a Frászkarikával is, mert annak ellenére, hogy a horrorok zömét a tollnokok lehúzzák, a klasszikus horror 3D-s remake-je 74%-os tetszési indexszel bír, azaz minden 4 kritikából 3-nak pozitív volt a végkicsengése.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G22 #17
    Sorry, de a Majmok Bolygója mindent ver.
  • Zolivok #16
    a jó film a gyűrűk ura allrit , nézz balra ott egy svéd.p bud spenceresek , olsen bandája régi filmek powa
  • tatish #15
    Százalékok, százalékok, ha tetszik egy film bemutatója nem rohanok utánanézni a neten hogy hány +/- százalékot kapott a kritikusoktól, abszolút hidegen hagy csak fáraszt hogy sok embert ezt veszi mérvadónak, meg jönnek azzal hogy ez meg ez milyen jó film mert a kritikusok így meg úgy...
    Még a nézőszám sem jelent semmit, mert mindenki tudja mennyi dolog befolyásolhatja (marketing, a bemutató időpontja, más filmek, egy jól megvágott promó ld. netperformer hozzászólását).
  • netperformer #14
    Nem trollkodni akarok, tényleg jó film volt az új majmok bolygója, de azért mégis csak arról szólt, hogy egy csapat majom kimegy a szomszéd parkba xD Ahhoz képest, hogy a trailerek valami hatalmas majom apokalipszist ígértek... na de a trailerek már csak ilyenek.
  • Yagami #13
    "Akkor cseszheted, mert meg fogsz nézni minden szart, és utána panaszkodsz, hogy csak szar filmek vannak."

    akkor ezek szerint te szereted, ha mások befolyásolják a véleményedet, tudatodat, és mondják meg mi a jó. Egészségedre...
    Förtelmes Főnökök...förtelem, ami itthon megy.
  • zetortraktor #12
    "Jó de akkor a kritikus ne sértődön be, hogyha magasról ejtek a véleményére,"

    Mikor sértődött be kritikus a véleményedre? De egyébként te se sértődj meg, ha más a te véleményedet szarja le.

    "meg ne hurrogjanak le hogyha egy kritikusok által rossznak tartott film nekem tetszik, vagy épp fordítva."

    Szerintem te csak nem érted meg a lényeget. Még itt is vannak százalékok, amik jelzik, hogy valamennyi kritikusnak tetszett a film, valamennyinek meg nem. Mi ebben a fordítva? Fordítva is ugyanaz. Mindenképpen meg fog egyezni a véleményed egy kritikuséval.
  • Vanek úr #11
    Kiegészítés: ráadásul a kritikusok sem mindig egyformán ítélnek meg egy-egy filmet; így meg aztán tényleg érdemes rájuk hallgatni.
    Vagyis ami szubjektív, az szubjektív. Nem tetszhet mindenkinek ugyanaz (példaként említem a szépségversenyeket, ahol az ember rájön, hogy nem a legszebb lesz 'a legszebb'); nem lehet mindenkinek ugyanolyan ízlése {"kinek a pap, kinek a papné" (vagy a paplan :) )}. Ennek köszönhetően nem ugyanazt szeretünk enni, inni, olvasni, nézni, ...; és bár a kritikus megpróbál objektívan írni a filmekről, de attól még az egy szubjektív vélemény lesz.
  • tatish #10
    Jó de akkor a kritikus ne sértődön be, hogyha magasról ejtek a véleményére, meg ne hurrogjanak le hogyha egy kritikusok által rossznak tartott film nekem tetszik, vagy épp fordítva.
    Megkönnyíti a döntésem... mindenkinek megvan a maga ízlése, stílusa ettől vagyunk különbözőek. Ebben egy kicsit irányítás szerűséget érzek hogy 'nézd meg mert jó' , mint a reklámok esetén: egyél ilyen szendvicset mert ez a legjobb -_-'
  • NovaTerra #9
    Egy kritikusnak az a dolga, hogy véleményt mondjon. Így megkönnyíti a döntésedet. Inkább az a baj, hogy itt nem fogsz olvasni filmkritikus által írt cikket, hanem csak filmekkel foglalkozó emberek írásait.
  • tatish #8
    Most akkor ez egy kritikus írása, vagy az SG filmekkel foglalkozó némi információt adó cikkje? Főoldal -> Film, DVD hírek.
    Abszolút egyetértek georgedragon-val, nehogy már egy hivatalból fizetett 'kritikus' mondja meg, hogy számomra mi a jó film meg mi nem, meg az sem jelent nekem semmit hogy az első héten 1.000ember nézte meg vagy 50.000.
    Ja és kalapos01, ha tetszik egy film bemutatója, esetleg története, szereposztása és a 'kritikusok' lehúzzák, magasról sz@rok rá, így is úgy is megnézem hogy véleményt tudjak formálni róla és ne azt szajkózzam állandóan hogy 'húú de sz@r film mert a kritikusok lehúzták és meg se néztem'.
    Én is meglepődtem a Rossz tanáron, könnyed laza, cseppet sem mesterkélt, bár egy kicsit úgy éreztem hogy összecsapták, de ez elnézhető egy 'kis' filmél. Ellenben a Majmok bolygójában csalódtam, a közepéből 30 percet csont nélkül ki lehetett volna vágni mert dög unalom volt, egy monumentálisabb alkotást vártam volna.