Szekeres Viktor

Így szúrták el a Zöld Lámpás marketingjét

Egyre több jel utal arra, hogy a Zöld Lámpás gyengébb szereplésében az elhibázott marketing stratégiá(k)nak is szerepe van. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy összesen 100 milliót költöttek a belföldi reklámokra.

Amerikában csütörtök éjszakától látható a képregény-rajongók körében nagyon várt Zöld Lámpás (Green Lantern), s azt már most tudjuk, hogy egyrészt a film nagyjából annyi bevételt remélhet a bemutatkozástól, mint pár hete a Thor, másrészt pedig az első vélemények szerint meglehetősen elbaltázták a filmet. A film marketingjének csak az előbbihez van köze, de megérne egy misét, hogy mi minden sikerült félre a reklámozás során.

A legnagyobb baki, amit a Warner elkövetett az, hogy iszonyatosan elcsúszott az utómunkálatokkal, s a marketing kampányt végző szakemberek még két héttel ezelőtt is csak a végeredmény 70%-át látták, mivel a stúdió nem szállította le a teljes filmet. Ennek eredményeképp a marketinges kiadások majdnem magasabbak voltak, mint a forgatás költségei, ugyanis míg egy átlagos A-listás film reklámköltségei 35 millió dollárra rúgnak, egy nyári szuperprodukcióéi pedig 70 millióra, addig a Zöld Lámpás esetében 100 millió dollár folyt el marketingre - ebből 55 millió csak belföldi tévés reklámokra.

A magas marketing költségek egyik oka az volt, hogy a Warner stúdió háromszor változtatta meg a marketing stratégia irányát és megközelítését, ami meglehetősen szokatlan - és költséges. Többek között az keltett vitákat, hogy Jeff Robinov, a stúdió elnöke és a DC képregény-kiadó a kampány során az idegen lényeket próbálta erőltetni, hogy kiépíthessék a franchise-t, azonban ezzel sokan nem értettek egyet, hiszen csak mellékkarakterekről volt szó. A hírek szerint a film esetleges gyenge szereplését azonban nem a marketingre tervezi fogni a stúdió, hanem Martin Campbell rendezőre, aki már ki is jelentette, hogy ha lesz 2. rész, az biztos, hogy nélküle készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!