MTI

A webre forog Pater Sparrow filmsorozata

A napokban kezdték el forgatni Pater Sparrow, azaz Verebes Zoltán új projektjét: az Aura című filmsorozat egy-másfél perces epizódokból áll és kizárólag az interneten forgalmazzák majd.

"Saját szokásaimat figyelve döbbentem rá, hogy sokkal több kisfilmet nézek az interneten, mint a televízióban" - indokolta választását a filmrendező. Mint mondta, mindig is érdekelte a televíziózás, ezért szívesen készít sorozatot. Az 52 részesre tervezett széria főleg a képi világra épít és leginkább egy fekete-fehér képregényhez fog hasonlítani. A történetek a nagyvárosi ember impresszióiból építkeznek. Pater Sparrow hangsúlyozta: különböző emóciók vizuálisan megjelenített stációiról beszélünk, olyan szituációkról, amelyeknek nincs a hagyományos értelemben vett narratívája.

A történet helyszíne egy képzeletbeli város, de a rendező szerint a sorozat érezhetően Budapesten játszódik majd. A főszereplő, Hodor Aura tévelyeg a nagyvárosban, groteszk helyzetekbe keveredik, különös emberekkel találkozik. "Ahogy a Batman Gotham Cityje az amerikai nagyvárosok leképeződése, úgy mi megalkotjuk Kelet-Európa Gotham Cityjét, megmutatjuk Budapest kafkai oldalát" - magyarázta Pater Sparrow. Úgy vélte, ennek az antiesztétikának is megvan a maga szépsége, amit külföldön rendkívül egzotikusnak találnak. A sorozat speciális plánozással készül, a némafilmeket idéző fix kameraállásokból dolgoznak.


Erdély Mátyás operatőr és Pater Sparrow (Verebes Zoltán) filmrendező

"Nem lesznek leíró, magyarázó fártok, a képet képre vágjuk. Ha a kamera mégis mozog, akkor is nagyon furcsán, például beremeg vagy leesik. Ráadásul a film fekete-fehér lesz, amitől azt reméljük, hogy még inkább a képregények világát idézi" - fogalmazott a rendező. A stáb mottója, hogy mindent szabad, amit nem kellene. Sparrow hozzátette: ez azt jelenti, hogy kísérleteznek, áthágják a filmes szabályokat. Eddig az első öt rész forgatókönyve született meg. A rendező úgy látja, ebből már kirajzolódik a széria íve, így akár más is folytathatja majd. "A cél tulajdonképpen az, hogy más vigye majd tovább a szálakat. Persze én is szívesen csinálom tovább".

Hodor Aurát Fátyol Hermina játssza, aki Sparrow más filmjeiben is feltűnt már. A további szerepekben Péterfy Bori, Sárosdi Lilla, Vasvári Emese, Szabó Simon, Moskovits Kriszta, Farkas Dénes, El Kerat Andrea, Bakos Éva, Horváth Kristóf, Páll Zsolt, Kárpáti Zoltán, Kárpáti László, Szurdi Jucus, Angelusz Ábel, Dettre Gábor, Fodor Judit és Vandad Kashefi tűnik fel. "Sokukat még nem ismerem, de szerencsére mindenki elvállalta fizetség nélkül is" - árulta el a rendező. Az operatőr Erdély Mátyás.


Fátyol Hermina játszik Aura szerepében

A film egyik producere, Angelusz Iván elmondta: az első három rész mintegy egymillió forintba kerül, ebbe nem számolták bele, hogy mindenki "szerelemből" dolgozik. A munkálatokat a Katapult finanszírozza önerőből. "Produceri szempontból azért izgalmas a vállalkozás, mert minden az internet alapú filmek felé mutat. A hagyományos filmterjesztés platformjai évek óta gyengülnek, és nemcsak a mozilátogatók száma csökken, hanem a tévéelőfizetők száma is. Rá kell döbbenni, hogy miként az élet más területein, például a kereskedelemben, úgy a filmművészetben is az interneté a vezető szerep" - magyarázta Angelusz Iván, aki szerint egyre szélesebb az a nézői réteg, amelyik csak a neten néz filmeket.


Pater Sparrow és Kiss Wanda vágó

A websorozat kereskedelmi modelljét az első három epizód alapján fogják megalkotni. A producer azt mondta, meg kell ismerniük a piacot, a műfaj technikai, módszertani megoldásait, például azt, miként lehet minél több emberhez eljuttatni ezeket a részeket. A leghatékonyabb megoldás az lehetne, ha egy tartalomszolgáltatóval, például egy mobilszolgáltató céggel sikerülne megállapodni. "Egy sorozat akár a cég arculatának a részévé is válhat, hiszen hetente küldheti az újabb és újabb részeket a felhasználóknak" - tette hozzá Angelusz. Elképzelhető egy új, közösségi weboldal is, ahová az ilyen típusú tartalmakat gyűjtenék össze. A producer szerint a projekt csak akkor lesz életképes, ha az egyes részek 7-800 ezer forintot ki tudnak termelni".

Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendenek a webes sorozatok, némelyik többmilliós letöltést indukál. Az Aura ugyanakkor a tervek szerint túllép a műfaj keretein, sokkal igényesebben kivitelezett lesz, és ezért drágább is, mint amit egy websorozat megkíván. "A műfaj sajátossága a gyorsaság és a költséghatékonyság. Mi merészek voltunk, afféle kezdő lépésnek, pilotnak tekintjük az Aurát, ezért egy komplexebb, átgondoltabb látványvilágú sorozatot készítünk" - jegyezte meg Angelusz Iván. Kitért arra, hogy amikor producertársával, Reich Péterrel új megoldások keresése mellett döntöttek, Pater Sparrow azonnal "komplett csomaggal" állt elő. A producerek végül az 1 című film egyéni vizuális megoldásai miatt döntöttek Sparrow mellett.

A rendező első nagyjátékfilmje, az 1 számos díjat nyert nemzetközi fesztiválokon, Malagában a legjobb rendező díját, Sao Paulóban a legjobb sci-fi díját kapta, Magyarországon pedig a látványvilágáért a magyar filmkritikusok díját és a 40. Magyar Filmszemle látványtervezői díját érdemelte ki a diákzsűri legjobb első film díja mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #1
    Támogatnivaló, uttörő gondolat!
    Ha az igényesség, a szakmai határdöngetés mellett megelőlegesett pénzből készült filmalkotást lehet létrehozni, az feltétlen megérdemli az esélyt, hogy bizonyítsa létjogosultságát!
    Csak gratulálni tudok mindazoknak, akik közreműködnek benne, s bizalmukkal segítenek egy új ágazatot létrehozni!