Szekeres Viktor

A félszemű az év vége nagy mozis meglepetése

Nem sokan bíztak abban, hogy a Coen-testvérek feldolgozásfilmje, A félszemű sikeres lesz, hiszen egyrészt a western műfaja nem túlságosan menő napjainkban, másrészt az eredeti alkotás sem szorult nagyon remake-elésre.

Amerikában hétvégén a legnagyobb meglepetést a mozikban a Coen-testvérek új filmje, a második helyen debütáló A félszemű (True Grit) okozta, hiszen a rendezők eddig nem közönséget vonzó alkotásaikról voltak ismertek, így valószínűleg A félszemű napokon belül a duó legsikeresebb filmjévé fog előlépni. Ez nem lesz nehéz, hiszen a westernfeldolgozás hétvégén 24,8 millió dollár bevételt termelt, így a szerdai premierrel együtt öt nap alatt már 36 milliót hozott a film és az eddigi legsikeresebb Coen-mozi, a Nem vénnek való vidék 74 milliós bevételt produkált hazájában.


A Coen-fivérek a John Wayne-es eredetit bevallásuk szerint nem is látták, szkriptjük pusztán Charles Portis regénye alapján íródott, és a közönséget ezúttal érdekelte a manapság cseppet sem népszerű western műfaja is, pedig még 3D-s konverziót sem kapott az alkotás. A 38 millió dollárba kerülő A félszemű legnagyobb fegyverténye azonban nem feltétlenül ez, hanem a remek kritikák, hiszen a RottenTomatoes kritikaösszesítő oldalán még mindig 95%-kal áll, ami pozitív vélemények kimagasló arányát jelzi - 162 újságírónak tetszett a film, s mindössze 9 marasztalta el.

Azt pedig már csak elképzelni lehet, hogy miképp nyitott volna a film, ha a fontos korcsoportnak számító tiniket is érdekelte volna. A felmérések szerint ugyanis a nézők 70%-a 25 éves vagy annál idősebb volt, a nemek arányának megoszlása pedig meglepetésre csak 65% - 35% a férfiak javára, vagyis a nőket jobban érdekelte ez a western, mint a Tron: Örökség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #4
    Épp ez az, hogy nem kapott 3D-t.
  • boomsly #3
    ".....pedig még 3D-s konverziót sem kapott az alkotás."

    Egy westernt, ami Coen fivérek terméke Jeff Bridges-el mi a halálnak 3D-be konvertálni??!
  • JL666 #2
    jó a trailer, jó film lehet ez a féleszű
  • Rotyoka #1
    Brtuálisan jó a trailer, főleg amikor bejön Johnny Cash