Szekeres Viktor

6 év börtönt kapott és 20 évig nem forgathat a neves filmrendező

Hat év börtönbüntetésre ítélték Dzsafar Panahi nemzetközileg is elismert iráni filmrendezőt, s emellett megtiltották neki, hogy az elkövetkezendő húsz évben filmet forgasson, forgatókönyvet írjon, vagy elhagyja Iránt. - jelentette be Faride Kejrat, a férfi ügyvédje hétfőn, hozzátéve, hogy a döntés ellen fellebbezni fognak.

Panahit kérték fel a februárban tartandó 61. Berlinale zsűrielnökének, és idén Cannes-ban is várták a zsűri tagja közé, de akkor sem mehetett, mert éppen őrizetben volt. A rendező 1996-ban A fehér léggömbbel Arany Kamera-díjat nyert Cannes-ban, négy évvel később A kör című alkotása elhozta a velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. 2006-ban pedig a Pályán kívül a Zsűri Nagydíját kapta a berlini filmfesztiválon. Ez utóbbi alkotás iráni lányokról szólt, akik fiúnak maszkírozva akarnak beosonni egy futballmeccsre.


Panahin kívül Mohammad Raszulov ellenzéki filmrendező is hat évet kapott. A vád mindkét esetben a rendszer aláásása volt. Raszulov és Panahi az ellenzéket támogatta a 2009. júniusi vitatott iráni elnökválasztások során, és részt vett annak összejövetelein. Egy harmadik ellenzéki filmes is fogságban van: Mohammad Nurizad jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti kormányellenes propaganda terjesztéséért és az ország vezetőinek megsértéséért.


Panahi filmjeit a magyar közönség is jól ismerheti. A szenzációs A fehér léggömböt még a tévében is szokták sugározni, de mozikban láthattuk A kör, A tükör, a Vér és arany és a pályán kívül című rendezéseit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Egyben biztos vagyok: Nem ugy tortent a dolog, ahogy a nyugati lapok irjak..
  • gvrv #10
    A politika ilyen: tele va Sz.rházyval monden oldal. Leginkább azok, akiket politikusoknak hívnak, mert ugye a politikus az a miniszter, aki a minisztériumban pont nem ért ahhoz, aminek a minisztere... Robertone én még a 2/3-ot is betiltanám.. az a biztos, hogy esélye se legyen egyik majomnak se saját képére formálni bármit. Ja és én nem diktatúrát írtam, hanem viktatúrát, tudod az olyan, mint a demokratúra... szójáték, de ha élnek a lehetőségekkel, akkor nem lesz mindenkinek vicces... mindenki azt gondolja, hogy nem lesz itt olyan sz.r, mint az iráni mókusoknak a cikkben, de mit lehet tudni...
  • Mat666 #9
    Kit érdekel hogy külföldiek=idegenek mit gondolnak az új szabályozásról először nézzenek szét a saját szemét dombjukon mi előtt másokba kötnek bele.
  • robertone #8
    Miből gondolod, hogy agresszív, hatalommegőrző döntéseket hoznak? Olvastad a törvénytervezetet? Tényleg?
    És Angela Merkel vagy a Luxemburgi külügyminiszter szerinted olvasta?

    Szerintem véleményeket olvastak róla és ez alapján beszélnek nem a tények alapján. Ezeket a véleményeket pedig kik is hangoztatják?

    Ja igen, azok akik tényszerűen is elkövettek dolgokat, de ez téged persze nem érdekel, hiszen semleges állampolgárként a tények nem olyan fontosak számodra mint az egyik politikai oldal hisztériakeltése arról, hogy szerintük mi fog történni.

    Még tiszta szerencse, hogy te nem vagy szűklátókörű.
  • Hapho #7
    Ne írj ilyeneket mert a végén még megszüntetik az SG.hu-t!
  • csuszi #6
    mint ahogy az a vélemény is nevetséges amikor minden jelenkori bűnt a múlt bűneivel állítanak párhuzamba és azzal mentegetik.
    már megbocsáss de én mint semleges átlag polgár jobban szeretném ha nem hozna a jobboldal JELENLEG olyan agresszív hatalommegörző döntéseket, amelyekkel az egész országot minősítik külföldön, és a szimpatizánsok annyira szűk látókörűek hogy annyira telik náluk de hát a gyurcsány is. már megbocsáss, ki a faszomat érdekel?
    ami pedig a felemlített törvényt illeti (de lehetne itt pszáf-et, ab-ét, kt-ét és másik száz független szervezetet említeni):
    "Az EBESZ vizsgálja a médiatörvényt"
    "Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt"
    "Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot"
    "Führerstaat lett Magyarország a német lapok szerint"
    "Diktátornak nevezte Orbánt a luxemburgi külügyminiszter"
    "Már a Magyar Hírlapnak sem tetszik az új médiatörvény"
    "Az Európai Újságírók Szövetsége is aggódik"
    "Nemzetközi megfigyelők érkeznek a médiatörvény miatt"

    büdös komcsik mi?
    hej de szép az élet európa szívében.
  • robertone #5
    Javaslom, hogy ha valakitől ilyen szövegeket hallasz, jól nézd meg mit csinált az elmúlt években, mindjárt tisztábban fogsz látni.

    Csak szólok, hogy a nagy demokráciaféltők 2002-ben egy teljes körű tisztogatást vittek végig a közmédiában, indoklás nélkül tettek utcára egy csomó jó szakembert és tapasztalatból mondhatom neked, hogy az elmúlt években ellenzéki véleményt akár csak szűk körben is hangoztatni nem volt jó szakmai befektetés a média vagy a művészetek környékén.

    Mindezek után viktatúrát emlegetni, mert hoznak egy olyan szabályozást amivel remélhetőleg végre be lehet tartatni a törvényeket a valljuk be igen csak elkanászodott médiumokkal már megbocsáss, de milyen pocsék duma már...

    Egyébként ha kilövetnék az elvtársaik szemét, akkor is csak arról kezdhetnének el beszélni, hogy 1-1, addig a diktatúra szót lehetőleg mindenki pont annyiszor vegye a szájára, ahányszor az elmúlt években is megtette, különben elég nevetséges lesz a véleményével együtt.
  • gvrv #4
    Nyugi! Alakul ez nálunk is. :( Majd az új médiatörvény megmutatja milyen az igazi Viktatúra... XD (azért remélem nem így lesz...)
  • Kisvesza #3
    Hogy sejtettem, hogy nem Polanski lesz a hírben...
  • lich #2
    Nálunk is van egy-kettő akit eltiltanék a filmrendezéstől. Hát ottan így működik a demokrácia.De legalább hallunk róla,és nem csak simán eltűntek valahol.