MTI

Nemzetközi animációs szakmai találkozó Sopronban

Sopronban rendezik meg keddtől a Cartoon Forumot; a négynapos nemzetközi szakmai találkozó célja az európai animációs ipar fejlesztése, az Európában készült animációs filmek promóciója.

Magyarország első alkalommal ad otthont a rendezvénynek, amelyre a szervezők közlése szerint mintegy 700 szakembert várnak. A Cartoon az Európai Unió Media programja által támogatott nemzetközi nonprofit szervezet, amely 1988-ban alakult. Alapítása óta a szervezet 20 Cartoon Forumot rendezett televíziós produkciók részére, a találkozók hatására több mint egy milliárd eurót fektettek be európai televíziós animációs sorozatok és filmek gyártásába. A mozifilmek számára rendezett 11 Cartoon Movie eredménye pedig több mint 800 millió eurónyi befektetés animációs mozifilmekbe.

A Cartoon legnagyobb rendezvénye a minden év szeptemberében más-más helyszínen megrendezendő Cartoon Forum, amely lehetőséget kínál a résztvevőknek a fejlesztés alatt lévő televíziós, valamint internet és mobil platformokra is tervezett animációs projektjeik bemutatására, a főbb piaci trendek megismerésére, a piac különböző szereplőinek találkozására. A Sopronban rendezendő konferencián az Európai Unió és a társult országok televíziós társaságai, forgalmazói, videó és DVD kiadói, internet- és mobilszolgáltatói, játékfejlesztői, filmfinanszírozói vesznek részt. A résztvevők 60 produkció prezentációját tekinthetik meg.

A Cartoon minden évben a fórumon adja át a Cartoon D'Or díjat, amelyet az animációs szakma európai Oscar-díjának is tartanak. Az 5 jelöltet a kiemelt európai fesztiválokon sikerrel szereplő, összesen 29 alkotás közül választotta a ki az M. Tóth Géza, a brit Joanna Quinn és a francia Valérie Schermann alkotta zsűri. A jelöltek: A Family Portrait (rendezte Joseph Pierce, brit); Krokodill (Kaspar Jancis, észt); Logorama (Francois Alaux, Hervé de Crécy és Ludovic Houplain, francia); Sinna Mann (Anita Killi, norvég) és a The Tale of Little Puppetboy (Johannes Nyholm, svéd).

A szervezők emlékeztettek arra, hogy két évvel ezelőtt a magyar Ducki Tomek diplomafilmje, az Életvonal is a jelöltek között volt, Gauder Áron rendező pedig a Cartoon D'Or zsűrijébe kapott meghívást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!