Szekeres Viktor

A tinifiúkból is lassan Alkonyat-rajongó lesz

Amerikában tavaly minden 5 Alkonyat-nézőből 4 lány volt, idén, a harmadik rész esetében viszont az adatok arra engednek következtetni, hogy a fiúk is kezdik felismeri a sorozatban rejtező értékeket.

Ahogy az várható volt Amerikában az Alkonyat: Napfogyatkozás uralta a mozikat, bár a hétfői napon Az utolsó léghajlító már majdnem utolérte a napi bevételt tekintve a vámpíros mozit. Ebből is látszik, hogy miután "mindenki" megnézte David Slade filmjét az első napokon, máris csak átlagos érdeklődés mutatkozik iránta.

Mindez számokban kifejezve annyit jelent, hogy a 68 millió dollárba kerülő film, melynek marketingköltsége is hasonló volt, eddig 175 millió dollár bevételre tett szert Amerikában, s további 100 millióra a világ többi országában. A bemutató első napján 68 millió dollár jött össze (alig elmaradva az Alkonyat: Újhold eddigi rekordjától), majd csütörtökön ehhez további 24, pénteken 28, szombaton 24, vasárnap 16, hétfőn pedig 14.

Ami érdekességként kiemelhető, az a közönség összetétele. Az természetesen nem meglepő, hogy a film a kiskorúakat jobban érdekelte, mint az elmúlt hetek nem családi premierjei, Amerikában a nézők 45%-a volt 21 éven aluli. Azonban a novemberi második rész esetében ez az arány 50% volt, s a nemek eloszlása meglepetésre nagyobbat változott az Újhold óta, hiszen akkor a nézők 80%-a volt nő, míg ezúttal csak 65%-uk. (Ebből logikusan az következik, hogy a 35%-uk férfi volt. Talán az Alkonyat második része valóban meghozta egyesek önbizalmát párkapcsolatok terén.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #18
    Buzerans egy film, par perc mulva kikapcs lett a vege.....
  • Düsznomia #17
    :-DDD "Gyanítom, hogy a meleg fiúkat több lányos dolog érdekli, mint a hetero fiúkat." Erre nem tudok mit mondani, egy meleg talán jobban tudna nyilatkozni arról, mi érdelki, egyáltalán érdeklik-e lányos dolgok. Amit tudok a melegekről, az a Queer as folkból van - passz mennyire hiteles forrásnak tekinthető. :-D
    A TS a Twilight Saga rövidítése - Steph Meyer 4-részes könyvsorozata ezen az összefoglaló címen fut, és a filmek is.
    ""Összefoglalva: mindez ízlés kérdése, szubjektív.""
    " De ahogy te mondod, vannak lányos filmek, vannak fiús filmek. Erről beszélek én is."
    Ezzel egyetértünk. A TS filmek inkább női nézőket vonzanak, bár vannak bennük akciójelenetek is - 2. rész vége, 3. részben több is, de a következőben is akad. Én csak annyit akartam ezzel mondani, hogy pusztán azért, mert valamilyen film nem fekszik valakiknek, nem biztos, hogy a film vagy a sztori fos, és hülyepics@ vagy meleg akinek mégis bejön, egyszerűen nem a te ízlésed, ezt nem szereted, mást szeretsz. Másnak attól lehet jó. A "te" ez esetben nem feltétlen "te" vagy. Olyan ez, mint melyik zene a legjobb...
    Hát kinek melyik.
    Nincs objektív igazság ebben sem, és a témaadó történet megítélésében sem, mert minden ítélet szubjektív.
    Eldöntöd, kell vagy sem, és tiszteled annyira a másik embert, hogy nem nézed le, mert ő máshogy látja, másként érzi.

    A párom tényleg jobban kedveli az akciódúsabb jeleneteket, de "lányosan" - mert férfiasan nem tehetem - bevallom, van pár jelenet a 2. filmben, amiért lekarmoltam volna az írónőt. :-D
    (Twilight Saga... Személy szerint inkább azt tartom lenyúlásnak, amikor egy kiadó a Twilight sikerére gyúrva nyomja le az egyébként eladhatatlan... mondjuk inkább, kevésbé sikeres tini-love-vámpíros könyveket, azzal, hogy légy "twilighter", és vedd meg ezt, meg ezt, meg ezt... Persze ez is szubjektív ítélet.)
    Off:
    Bisik... Lánya és karaktere válogatja. A nyugati animációkban is vannak sztereotípiák. Az anime meg már csak ilyen. Akciófilmekben is vannak bisik, nemcsak a lányfilmekben. Tipikusan bisi pl. a Trinity Bloodban a Kardtáncos becenevű vatikáni vámpírgyilkos, viszont, hogy nála kétértelmű lenne az irányultság, nem tudom, szerintem nem... Az Appleseed - Ex machine-ben meg ott van az a bioroid srác, aki úgy néz ki, mint Biareos a sebesülése előtt, és hát elég rendesen hajt a kommandóscsajra, szóval... Változó. Az Ai no Kusabi bisijei viszont tényleg "másirányultságúak". Egyszóval a Bishounen szereplők nem ritkán a sónen (fiúknak szóló akciós) filmekben sem, nem kell ahhoz sónen-ai.:-)
    /Off
  • bippo #16
    "Hát nem tudom... Én kifejezetten szeretem a Predator filmeket/könyveket, pedig nem vagyok _hetero_férfi_ :-D" - én sem mondtam, hogy a kemény akciófilmeket csak a tesztoszterontól duzzadó férfiállatok szerethetik. Arányokról beszéltem. Szerintem lehetne kimutatható összefüggést találni.
    Gyanítom, hogy a meleg fiúkat több lányos dolog érdekli, mint a hetero fiúkat.
    TS filmek? - nem tudom, ez minek a rövidítése.
    "Összefoglalva: mindez ízlés kérdése, szubjektív." - ez így van. De ahogy te mondod, vannak lányos filmek, vannak fiús filmek. Erről beszélek én is.
    Alkonyat filmekkel én is kb. pont úgy vagyok, mint a férjed.
    bishounen: kultúrális eltérések. Ezért nem is nagyon hergelem magam miatta, elfogadom, csak számomra furcsa. Az ilyen mangák egy része ettől még tetszik, annyi az egész, hogy fura a karakter.
    Az bosszant talán benne, hogy a lányok többsége oda van érte, és mivel én nem ilyen vagyok, nem is leszek, biztos van bennem irigység. Meg mivel lányos kinézetű, alapból el van könyvelve buzinak (ami persze nem igaz, de a férfiak utálják :) ).
  • Düsznomia #15
    Javítás a közepe felé: "ahogy a PREDIfilmek sem"
  • Düsznomia #14
    Hát nem tudom... Én kifejezetten szeretem a Predator filmeket/könyveket, pedig nem vagyok _hetero_férfi_ :-D És semmi lelki törést nem okoz számomra, ha emellett még a TS filmek is bejönnek - és sorolhatnám mi minden még. Aki Meyert szereti szeretheti Zsoldos Pétert is, aki Predatort néz, tetszhet neki a TS sorozat is.
    Összefoglalva: mindez ízlés kérdése, szubjektív.

    De a férjem pl. az első részt egészen nézhetőnek tartotta, a 2. résznek kb. felét tartotta férfiszemmel is nézhetőnek (eleje, közepe - farkasok - és a végefelé a Volturis és vége részt).

    Amit nem értek: miért gond, ha készítenek egy olyan filmet, aminek a megcélzott közönsége a nők?
    A Twilight Saga bevallottan a könyvsorozat rajongóinak készült, akik közt tizenéves lányok, 30-as nők, és ötvenes nénik is vannak. Na bumm. Lehet vitatni Meyer stílusát, a filmek sem lesznek soha Oscar díjasok, ahogy a perifilmek sem. De sokaknak tetszik, és nem igazságos leszólni embereket ízlésbeli különbség miatt. Nekem meg nem tetszenek a zombifilmek, mégsem tartom lelkileg beteg agyatlannak azt aki nézi.
    A filmnek semmi köze nincs a buzikinézethez.

    A "buzikinézetű" tinifiúcskákkal nincs tapasztalatom, bár a mai "sztárocskazenekarokról" inkább elborzadok. :-D Köszi, inkább Disturbed, a kopaszokat jobban bírom, mint az életuntakat. Vagy Corvus Corax, mindegy...

    Bisik... Hát, filmje válogatja. Néha én sem, de van, amelyik filmben bejöttek.
    Beszélhetnénk mangákról és animékről, de itt már nagyon bele kéne bonyolódni a kulturális eltérésekbe, hosszú lenne. Ja, bisi, mint bishounen: az animék lányos férfiszereplői, "gyönyörű, jóképű pasi", és ugyan a BL/yaoi filmek szereplői általában ebbe a kategóriába tartoznak, de azért az Advent Childrenben kifejezetten bisik vannak, mégis - nekem - bejön. Vagy a Saiyuki sorozatok, Trinity Blood, stb.
  • bippo #13
    "A "hímneműek" közül nem csak a homokosoknak jön be, vagy tartja nézhetőnek, "
    Ez igaz.

    "egyébként sem tudom, hogy jön ide egy film szubjektív tetszése vagy nem tetszése a nemi irányultsággal."
    Pedig akár lehet összefüggés. Ha lenne statisztika arról, hogy a homokos és a hetero férfiak között milyen %-os arányban tetszett a film, gyanítom, hogy az előbbi kategoriában nagyobb % jönne ki. Ugyanígy mondjuk a Sex és New Yorkra.
    Míg mondjuk a Predatornál az utóbbi szám lenne nagyobb.

    Én amúgy viszonylag toleránsnak tartom magam (amíg engem nem akar betámadni, leszarom, kit szeret), ellenben a buzikinézetű tinifiúcskákat utálom - ahogy a japán mangák lányos férfiszereplőit sem értem. (minek néz ki úgy, mint egy buzi, ha nem az?!)
  • Düsznomia #12
    Talán találnak benne olyasmit, ami számu(n)kra nem nulla. Attól függ, hogy tekintesz rá. Horrornak nem horror, még csak nem is "tinihorror", ahogy pár eszetlen marketinges fejéből kipattant a "besorolása". Vámpíros, de nem horror, de nem is "romantikus" film/könyv. Talán a "vámpírrománc" kifejezés áll hozzá a legközelebb. Becélzott közönsége _elsősorban_ a 15-16+ nők, és mit ad Isten, közülük jó pár milliónak bejön a történet. Anyámnak is, aki meg 50 elmúlt.

    A filmet - mint bármi más filmet - lehet szeretni és nem szeretni, max akkor nem nézed meg.
    A "hímneműek" közül nem csak a homokosoknak jön be, vagy tartja nézhetőnek, egyébként sem tudom, hogy jön ide egy film szubjektív tetszése vagy nem tetszése a nemi irányultsággal.

    Higgadtságot és toleranciát.
  • Csakezmaradt #11
    Amerika maga a kontinens, szerintem az Egyesült Állatok akart lenni, nem? :P
    "A tinifiúkból is lassan Alkonyat-rajongó lesz."
    Az Egyesült Államokban élő tinifiúk, de nem gáz...
  • Csakezmaradt #10
    Sok hülye divatmajom...
  • Balumann #9
    Már én is kezdtem megijedni, hogy miért csak én látom 2 sornak, de ezekszerint akkor nem. Eleinte volt amikor bejött normálisan, volt amikor nem, refreshre kijavult, de mostmár arra sem. Én Chrome -ot használok, sg-n ki van kapcsolva az adblock, Firefoxban is néztem és ott is rossz már (ott is sg-re ki van kapcsolva).