Szekeres Viktor

M. Night Shyamalan lejtmenetben

M. Night Shyamalan neve hiába rántotta be páe éve a nézőket a moziba, már nem egyenlő a minőséggel, hiszen a közönség véleménye szerint minden egyes filmje rosszabb lett, mint az előző.

M. Night Shyamalan ismét csak bizonyított, hogy a minőség és a mennyiség közé nem feltétlenül lehet egyenlőségjelet rakni. A rendező annak idején A hatodik érzékkel hatalmas sikert ért el, s onnantól kezdve kiérdemelte, hogy minden filmjének címe elé kikerüljön a mintegy brandként kezelt "M. Night Shyamalan's" jelzés. A Bruce Willis-féle thriller sikerét persze nem sikerült megismételnie, de ami szomorúbb, hogy az általános vélemény szerint minőségben sem tudta már azt hozni, mint akkor.

Az IMDb felhasználói szerint például a Hatodik érzék 8.2 pontot érdemel a 10-ből, míg az azután következő, igazán jól (sőt jobban) sikerült Sebezhetetlen már csak 7.3-at. A trend pedig az IMDb-sek szerint folytatódott, hiszen a Jelek 6.9, a Falu 6.6, a Lány a vízben 5.8, az Esemény 5.2, míg a legfrissebb film, Az utolsó léghajlító már 4.5-ös átlagot produkált.

Persze sokan nem a közönség véleményének hisznek, hanem a kritikusok meglátásait dicsőítik, de őket kiábrándítanánk azzal, hogy a "filmértők" véleményei is nagyjából a fentieket tükrözik, azzal a különbséggel, hogy ők a Jeleket jobbnak találták a Sebezhetetlennél. A kritikákat összesítő RottenTomatoes oldalon ugyanis míg a Hatodik érzék 85%-kos átlagot ért el (107 pozitív és 19 negatív kritikával), addig a Sebezhetetlen (68%) és a Jelek (74%) jó szereplése után a Falu 43, a Lány a vízben 25 és az Esemény 18%-a után már nem is volt meglepő, hogy Shyamalan új filmje mindössze 8%-ot produkált, ami 9 pozitív és 104 negatív kritikát jelent - előbbiekből érdemes lehet egyet elolvasni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Seth74 #8
    Fogyatékos-e a cikk szerzője?
  • KAWAszaki #7
    Ugye, "egyszer fenn, máskor lenn"
    Shyamalan gyorsabban éli ezt meg itt, az SG-n, mint a hullámvasúton. :)
  • blessyou #6
    hát világos, csúcs után definíció szerint lejtmenet jön :D
  • Kemuri #5
    Kiváló és főleg egyedi volt mindkettő. Nem csodálom ha sok embernek nem tetszettek. De gyártanak még elég sok sablonfilmet, lehet őket habzsolni.
  • Hoz_Hun #4
    Érdekes cikk a nem sokkal korábbihoz képest. Mintha éreznék némi bizonytalanságot...

    M. Night Shyamalan a "Falu" után már igencsak mélyre sűlyed nálam. De ez mind semmi a "Lány a vízben" című filmhez képest. Azaz amivel engem kínozni lehetne és most nem viccelek. Nagyon kevés az a film amire azt mondom borzaszóan rossz. Na az az.
  • Samurai84 #3
    Ez az SG.hu-s filmhírek no comment. Már jó ideje járok az SG-re, de durván egy év már csak nevetni jövök...
  • Penge4 #2
    A showbiznisz rosszabb, mint a tőzsde.
  • WoodrowWilson #1
    20 perc alatt a csúcsról lejtmenetbe került