Szekeres Viktor

Újabb film mozis forgalmazását gátolta meg a Korhatár Bizottság

Bár a Corner Film moziban akarta bemutatni a Mártírok című francia horrort, a Korhatár Bizottság billogjának köszönhetően erre nem lesz lehetősége. A testület, miután munkaidőben megtekintette a filmet, azt az V-ös kategóriával látta el.

Alig pár napja számoltunk be arról, hogy a Korhatár Bizottság V-ös kategóriával ajándékozta meg a Mártírok című filmet, mára pedig kiderült, hogy éppen ezért forgalmazója, a Corner Film, le is tett a mozis premierről. Mindez többek között annak is köszönhető, hogy az V-ös, azaz a senkinek sem ajánlott, szigorúan 18 éven felüliek által megnézhető filmekért jóval több adót, azaz kulturális járadékot kell befizetnie a forgalmazónak.


Az V-ös kategória egyébként meglehetősen ritka minősítés, a Korhatár Bizottság még a IV-est, azaz a "18 éven felülieknek" szóló címkét, sem használja túl gyakran. Idén például a mozis produkciók közül a Rémálom az Elm utcában, a Tébolyultak, a Farkasember, és a bemutatás előtt álló Tetovált lány és a rec 2 kapta meg. Igaz DVD-n gyakoribb volt a IV-es minősítés, hiszen azt a Pillangó-hatás 3-tól, a Gyilkos tréfán át, egészen a második részek hadáig (Mezsgye 2, Füstölgő ászok 2, A dög 2), több film is kiérdemelte.

Mementóként álljék itt az elmúlt években V-ös kategóriát kiérdemelt alkotások listája, mely idén a Mártírokkal egészült ki, s a Fűrész 7 még bemutató előtt áll:
- Fűrész 6. - Halál 1000 arca 4. (Face of Death 4.)
- Train
- Halál 1000 arca 3. (Faces of Death 3.)
- Halál 1000 arca 2. (The Faces of Death 2.)
- Sebhelyek 3D (Scar)
- Boncasztal (Pathology)
- Fűrész 4. (Saw IV.)
- Motel 2 (Hostel 2)
- A halál ezer arca (Faces of Death)
- Cannibal Holocaust
- Kilenc dal (Nine songs)
- A pokol anatómiája (Anatomy of Hell)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #9
    "Én ilyen besorolású filmet tuti nem néznék meg, sok beteg ember van, de amelyik filmet is forgat annak műveit jobb ha messze elkerülöm MIELŐTT megnézném."

    Az a baj, hogy az ilyen besorolású filmek többsége éppen azért kap ilyen besorolást mert szar vagy mert ezzel akarják eladni. Mert sokan már csak azért is megnézik, hogy tényleg olyan durva-e, amiért megkapta a besorolást.

    "Aki ilyet kitalál az hülye, megnézném milyen arcot vágna, ha eljátszanák ezt vele."

    Mert nem találtad meg a mélyebb gondolatokat benne (az első részben még volt). Például hogy az életösztön vagy a fájdalomtól való félelem az erősebb benned. Képes lennél-e megcsonkítani magad, ha ezáltal tovább élhetsz, vagy inkább eldobod magadtól az egész életet. Vagy inkább megölsz egy ismeretlen embert és megmarad a lábad is és az életed is.

    Amúgy meg egy kiegyensúlyozott ember nem lesz egy film miatt sem gyilkos. Ha meg nem az, akkor a film maximum ihletet ad neki. Az áldozatnak meg teljesen mindegy, hogy egy késsel vagy egy fűrésszel nyírják ki és hogy egy zsákban végzi a Duna alján vagy egy ősi indián temetőben ássák el, majd hugyoznak rá a csontjaira.
  • Atomreaktor #8
    6,7: teljesen egyetértek. és örülök, hogy vannak azért még normális erkölcsű emberek, akik szerint az ilyen filmek igenis betegek és igenis nagyon sok gondot okozhatnak. és igenis bűnös a film készítője, ha csak egy ember is gyilkossá válik egy ilyen film miatt.

    többiek: lehet osztani, hogy mekkora maradi vagyok, nem érdekel.
  • bitbandita #7
    "Amúgy meg a mai fiatalok (15-18) ingerüszöbe sokkal magasabb,mint kb 10éve a hasonkorúaknak. "
    Én ebben nem vagyok teljesen biztos. Ingerküszöb? Én leginkább közömbösségnek mondanám, vegyítve jó adag személyiségzavarral, megatöbbi... nagyapám élőben látott (a vh-ban) millió kegyetlenséget, szó szerint kiomló beleket, meg az orosz fogolytáborban a legyengültségtől latrinagödörbe szédülő foglyot a térdig érő szarba belefulladni, akin segíteni nem lehetett mert akkor az őr küldött utána (és ezek az enyhébb dolgok)... és láss csodát: csodálatos nagyapa volt, a legjobb, legszeretetreméltóbb, legkedvesebb ember, pedig amit Ő látott attól az ilyen "magas ingerküszöbűnek" nevezett jövő záloga (dögöljek meg, ha kiváltom... Hofi.G) 2perc alatt lefosná a bokáját, és bújna anyuci szoknyája alá, annak az anyucinak akit a világ legszemetebb szülőjének tart, mert le kellet vinnie a szemetet ismét, egy é után.... Ingerküszöb? Ezeknek akiről beszélsz pont, hogy nincs. A közömbösséget, érzelemmentességet, nihilitás ne nevezzük annak. Legalábbis a pszichológiailag terhelhető embert (az ilyen szempontból magas ingerküszöbűt)ne keverjük már, a - bocsánat - szarral...
  • quentit #6
    Miért lenne már felesleges? Én ilyen besorolású filmet tuti nem néznék meg, sok beteg ember van, de amelyik filmet is forgat annak műveit jobb ha messze elkerülöm MIELŐTT megnézném.

    Jó példa erre a fűrész, melynek ismerve a történetét, beteg ember írta. Pl. itt egy fűrész nesze - jah, hogy a fűrész a láncot nem vágja át, de a lábadat le tudod vágni vagy itt döglesz meg. Aki ilyet kitalál az hülye, megnézném milyen arcot vágna, ha eljátszanák ezt vele.
  • morden #5
    Hogy mennyire elavult és felesleges ez a korhatár bizottság, kb 10 évvel le van maradva, persze gondolom nem fizet rosszul és gondolom naponta megnézni 2-3 filmet nem is olyan nehéz munka :P
  • winnie #4
    nem a keménység a lényeg, hiszen voltak keményebb filmek is, hanem az öncélúság és egyéb definícióbeli lózungok, amik benne vannak a szabályzatban. amire csak az lehet mondani, hogy sok, nem túl "kemény" filmben is van öncélú erőszak. itt viszont...
  • zombeeka #3
    Így a trailer alapján elég kemény filmnek tűnik.
    Tehát megeshet,h kivételesen jogos az az V-ös besorolás!
    Bár ha belegondolunk hiába a kiskorúak lelki világának védelme ezekkel az intézkedésekkel,ha pistike otthon rákattint vmelyik még létező torrent oldalon és letölti...apu felügyelete nélkül és megnézi ezt a kis gyilkolászós filmet!
    Amúgy meg a mai fiatalok (15-18) ingerüszöbe sokkal magasabb,mint kb 10éve a hasonkorúaknak.
  • macseke #2
    ezt megírhatnád a forgalmazónak is, hátha mégis leadják moziban :)
  • cyberdj #1
    Egy másik forgalmazó már egyszer visszadobta a Mártírokat, mert tudható volt a 18+ kategória. Egyébként megjegyezném, hogy 2010 január 1-től nincs kulturális adó, tehát a 18+ nem jelent 25% sarcot.