Szekeres Viktor

3D-s és IMAX film még nem volt ilyen erős, mint az Alice

Ahogy az várható volt, a Tim Burton-féle Alice Csodaországban uralta az amerikai mozis hétvégét. A film rögtön nyitányrekordot döntött, hiszen 3D-s film még nem mutatkozott be nagyobb bevétellel.

Amerikában a közönség hihetetlen nagy érdeklődést tanúsított az Alice Csodaországban (Alice in Wonderland) premierje iránt, s a 200 milliós film az előzetes becslések szerint első három napján 116,3 millió dollár bevételt termelt. Ennyi pénzt még egy idén bemutatott film sem hozott, s természetesen a nyitány március legerősebb premierjének is számít mostantól.


Tim Burton filmjét 3728 moziban és 6400 vásznon mutatták be Amerikában, s így produkálta minden idők hatodik legerősebb premierjét és legerősebb nem folytatás bemutatkozását, hiszen mindössze öt második és harmadik rész kezdett jobban. A premierhétvége bevételének nagyjából 70%-a, 80 millió dollár származik 3D-s mozikból, s ezzel az Avatar 55 milliós rekordja lett a múlté. (Az Alice 2251 3D-s moziban volt látható, ami szintén rekord.) Ugyancsak rekordbevételt jelentettek az IMAX-mozikból, a klasszikus gyerekkönyv adaptációjának megtekintéséért 11,9 millió dollárt fizettek a nézők 188 ultranagy vászonnal ellátott filmszínházban, s ezzel az Avatar 9,5 milliós rekordja törlődött a történetkönyvekből.

Számítások a 3D és az IMAX vetítések miatti magasabb jegyár 22 millió dollárnyi plusz bevételt jelentett. A remek marketingkampánnyal bíró film nézőinek 39%-át alkották családok, 36%-át párok, s a jegyvásárlók 54% volt 25 éven aluli. Persze hiába előzte meg premierjével az Alice az Avatart, James Cameron filmjének többi rekordja nincs veszélyben, hiszen az jóval visszafogottabban kezdett, azonban a heti nézőszámát is erősebben tartotta meg, mint a papírforma szerint az Alice fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #15
    ezen nem hiszem, hogy lovagolna is valaki, hiszen egyértelmű, hogy szó sincs folytatásról. legalábbis nincs első rész, ergó... vagy akkor a gyűrűk ura is folytatás volt? vagy a fantasztikus négyes első része is folytatás?
  • bippo #14
    Ahogy én tudom, nem a könyv története van feldolgozva, hanem az van továbbvezetve. Az eredeti után x évvel játszódik, amiben Alice visszatér.
    Ez bizonyos értelemben folyatatásnak tekinthető. Felesleges ezen lovagolni bárkinek is.
  • winnie #13
    "a felsorolt filmek bevételeinek mekkora részét adta a 3D vetítés?
    vajon a 3D-nek köszönhették sikerüket?"

    na, hát ezt meg nem mondom, passz. de voltak olyan filmek, amik csak 3D-moziban mentek, nem is adták 2D-ben.
  • arty #12
    a felsorolt filmek bevételeinek mekkora részét adta a 3D vetítés?
    vajon a 3D-nek köszönhették sikerüket?

    remélem érted, mire célzok :) mindenesetre ha 5 év mulva visszatekintünk, a 3D igazi indulása az avatar bemutatkozásával/sikerével mosódik majd egybe...
  • winnie #11
    "alice, hát visszatértél". ennyi alapján folytatás lenne?:) és vajon melyik korábbi alice filmé a kábé 50 közül? egyik korábbiban sem nézett így ki alice, egyikben sem volt ilyen a kalapos, stb. majd lesz folytatás nyilván, de az még messze van.
  • jahola #10
    Bocsánat: you back! nem return
  • jahola #9
    A srác még annyit tenne hozzá hogy a trailerben is van erre utaló mondat:
    Alice, you return!-Jhonny Depp
  • winnie #8
    oké. de egy tipp: a google segítségével te is utána tudnál nézni. és akkor látnád, hogy nem sikeres 3d-filmet sokkal nehezebb találni.

    lássuk csak. ott van a film, ami 2009-ben a legtöbb bevételt érte el amerikán kívül, a jégkorszak 3 (itthon az avatarig minden idők legsikeresebb filmje volt). vagy a film, ami 2009-ben a legtöbb bevételt érte el világszerte, a harry potter 6 (persze ott csak részleges volt a 3d). akkor ott van amerika tavalyi 5. legsikeresebb filmje, a fel, vagy a szörnyek az űrlények ellen vagy a karácsonyi ének vagy a számomra döbbenetes meglepetésre nagy siker derült égből fasírt. vagy a volt. vagy a 4. részével a széria legsikeresebbjévé váló végső állomás 4. vagy a véres valentin, ami ahhoz képes, hogy nóname horror volt, amerikában is siker volt, de itthon, annak ellenére, hogy kábé 5 mozi játszotta, különösen nagyot aratott.

    kábé az összes tavalyi 3d-s filmet fel lehet sorolni. nem sok okozott csalódást.
  • arty #7
    sorolj már fel pár sikeres 3d filmet, ok?
  • winnie #6
    "ami bevonzott mindenkit az IMAX mozikba,"

    közel sem vonzott be mindenkit, hiszen amerikában sincs még 200 imax sem. az avatar nem az imaxet népszerűsítette (ugye nem is imax kamerával forgatták, mint a dark knight egyes jeleneteit), hanem a 3d-t.

    ráadásul az avatar előtt is voltak bőven 3d-s filmek, nagyon sikeresek, szóval anélkül is mentek volna az alice-re, kábé ugyanennyien.