Szekeres Viktor

A District 9 uralkodik

Ki hitte volna, hogy egy óvatos, majdnem gerillamarketinges taktikával felfuttatott, meglepően olcsó feldolgozásfilm, melynek műfaja ráadásul scifi, ekkora érdeklődést fog kiváltani?

Tavaly még nem sokan, de ahogy közeledett a bemutató, már lehetett sejteni, hogy nem szűk közönséget céloznak meg a filmmel. A bevételi adatok a hétvégi első becslések, melyek kis mértékben változhatnak a végleges eredmények kihirdetésekor.

Magáról a rettentő profi, a filmnél is többet kóstáló marketingről majd később, hiszen megér egy misét, egyelőre legyen elég annyi, hogy a Peter Jackson által istápolt District 9 még az előzetes, 30 milliós elvárásokat is felülmúlta, hiszen 37 millió dollárral nyitott, köszönhetően a péntekről szombatra történő bevételcsökkenésnek. Ami nem volt meglepő, hogy a nézők 64%-a férfi volt, ami viszont kifejezetten meglepetés, hogy 57%-uk 25 évesnél idősebbek közé tartozott, tehát ezúttal nem a mindenható tinik, hanem éppen a húszasok, harmincasok vitték sikerre a filmet.

Azért az sem semmi, hogy az idegeninváziós film mellett a másik erős hétvégi újonc egy időutazós mozi volt: Az időutazó felesége (The Time Traveler's Wife) is teljesen korrekt eredményt hozott Amerikában az első hétvégén, a három nap alatt termelt nagyjából 19 millió dollár a harmadik helyre volt elég, hiszen a két újonc közé a 100 milliót ma átlépő G.I. Joe-mozi ékelődött be meglepően jó 22,5 millió dolláros második hétvégéjével. (A scifi beütésű történetet megnézők 76%-a volt nő és 67%-uk 25 évnél idősebb volt.)

Még három kisebb premierfilm is feltűnt a hétvégén az amerikai mozikban: a The Goods: Live Hard, Sell Hard közel sem kommersz témájával, ahogy várható volt, gyengén szerepelt, még az 5,5 millió dollárt sem érte el a bemutatkozása, s hatodik helyen nyitott. Feleannyi moziban 9. helyre és 3,5 millió dollárra volt elég Hayao Miyazaki új animációs filmjének, a Ponyo-nak a bemutatója, míg az Alkonyatot is gyártó Summit Entertainment jó kritikákat kapott dalos filmje, a Bandslam annak ellenére bukott hatalmasat (13. hely, 2,2 millió dollár), hogy a stúdió az Új Hold előzetesét is bemutatta a film előtt. Úgy tűnik, ilyen csalafinta eszközökkel sem tudják mindig jegyvásárlásra ösztönözni a rajongókat.

Mint most, jövő héten is 2 film kerül 3000-nél több moziba: Tarantinótól a Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) című háború mozi és Robert Rodriguez új gyerekfilmje, a Shorts. A Fox maximum 2000 moziban bemutatja Alexis Bledel filmjét, a Post Grad-et, míg 1200 körüli moziban a 3D-s, extrém sportos X Games 3D The Movie-t is láthatják az amerikaiak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marcelot #25
    http://asva.info/a-bittorrent-letoltesek-gazdasagi-hatasa-2009-03-28.html
    a lényeget kiemelem:
    "nem találtunk semmiféle összefüggést a letöltések száma és az eladott mozijegyek között. Semmit. Sem pozitív, sem negatív kapcsolat nincs a két változó között. Azaz, ha minden igaz, nem áll az a mondás, hogy egy letöltés = egy elmaradt mozilátogatás, de az sem, hogy amit sokan letöltenek, azt majd sokan meg is nézik."
  • Zoliz #24
    Tucatszám tucatszennyek :)
  • ldavid #23
    Surrogates?
  • skodatuning #22
    District 9,Transformers 2,Star Trek,Terminator 4,Moon,Avatar.
    1 évben ennyi sci-fi ritkán van a moziban.
    Még...még...még!!
  • TeDDyRuSh #21
    Én máris lehúztam, mert kíváncsi vagyok rá. Bár nem nézem meg teljesen, legalább is egy jobb minőségű megjelenéséig. Én azon szemétládák közé tartozom, aki ha már kivárja az 1 hónapos bemutatót, akkor kivárja a majdnem DVD ripes verziót is.
  • Szolnokboy1 #20
    "Azért ez mennyire okos dolog, hogy kis hazánkban több, mint egy hónappal a bemutató után láthatjuk csak. Pfff... "

    ezt írta. leginkább az "okos" szóból következtetek arra, hogy logikátlannak találja. mert különben azt írta volna, hogy "A francba, hogy egy hónappal később láthatom!" Ez az interpretáció már csak azért is hülyeség, mert már van kamerás cucc belőle a neten, ha nagyon akarja, megnézi azt és nem írkál ide ilyeneket. ezzel csak azért foglalkozom, mert te beleláttál valamit a dologba, ami közel sem biztos, hogy úgy van. mindegy.

    "és azt is tudod, hogy a világpremiereket töltik le legnagyobb számban a netről? akkor hogy van ez? tudom, a szinkronosokról van szó, de adta magát a kérdés."

    igen? és ahhoz mit szólsz, hogy a csúsztatással letöltik a világpremiert + ehhez még hozzájön az az 1 hónapnyi elcsúszás, mert addig is töltenek ám, sőt addigra már jobbnál jobb releasek jönnek ki. szerinted mekkora bevételt termelne nálunk a Transformers első része, ha csak most kerülne mozikba? ugyanannyit vagy közel annyit, mint 2007-ben? egyszerű józan paraszti logika. biztos lenne így is bevétel, mert a magyar szinkron nélkül élni sem tud (most tekintsünk el attól, hogy a T1 annó feliratosan ment), de nem annyi, mint 2007-ben.

    "bármennyire is szeretnék a warezelők azt hinni, hogy igazán hatásuk van a mozis bevételekre, sajnos ezer meg ezer példa bizonyítja, hogy nincs."

    a fenti gondolatmenetet követve, ezt nem tudom és nem is akarom elhinni. hogyne lenne hatása! nyilván nem lehet felmérni, hogy mekkora, mert senki sem tudja eldönteni, hogy a warezelők hány százaléka menne el moziba, ha nem tudná letölteni, de akkor is van hatása, nonszensz, hogy nincsen.

    "nem írtam, hogy konyítok a forgalmazáshoz"

    én sem.


  • szarvasdinnye #19
    En nagyon varom mar idehaza a District-9-t remelem felirattal nyomjak majd. Azt az eredetit, ami Alive In Joburg neven fut, google video-n is meg lehet tekinteni, igaz kicsit ratyi minosegben. nekem az alapotlet tetszik a filmben, hogy nem a "szokasos" idegen-ember felallast hozza a film. Ezert is kaptam fel ra a fejem, meg ahogy vki itt mar megemlitette, a Half-Life-os trailer miatt. :D Komolyan mondom az elso masodperc utan a HL2 ugrott be, es ez nagyon megtetszett.

    Inglourious Basterds. Tarantino-tol en sokat varok. Remelem itt sem kell csalodnom, ahogy IMDb-n neztem a pontszamot, hat nem is fogok. Mondjuk idehaza a tv es radioreklamot is hallottam mar, de a szinkronos verziot en biztos kihagyom. Az a Ja-ja-ja, De-de-de a vegen vmi borzalmasan hangzik magyarul. Ha nem lesz felirattal a mozikban, akkor sajna marad a dvd, mert hat szajhuzosan nem szeretek filmet nezni.
  • winnie #18
    óóó, bevételi szempontból? persze. igen. naná.

    mert a filmrajongókra jellemző, hogy a filmeket azért szeretnék hamarabb moziban látni, hogy minél többet kaszáljon a forgalmazó és nem azért, hogy ők láthassák minél hamarabb a filmet.

    nem mondd már. eddig nem ostobának ismertelek meg. de az ilyen "védem xy fórumozót, mert hátha úgy gondolta, hogy én értelmezem a szavait" hozzáállás csak a flame kedvéért necces.

    "nem gondolod, hogy kevesebben nézik meg a - ez esetben egyébként is feliratos - filmet, ha már tele van a warezpiac a jó minőségű orosz R5-ökkel és screenerekkel? ez is egy tipikus, elvakult vinnis kötözködés volt."

    inkább ez volt a tipikus winnie-be való belekötés, ami egyre izzadságszagúbb:)) de csak rajta, én szeretem, ha valaki próbálkozik.

    "(ha legalább konyítanál valamit a forgalmazáshoz, tudnád, hogy a világpremier nyilvánvalóan a legjövedelmezőbb bevételi szempontból)"

    és azt is tudod, hogy a világpremiereket töltik le legnagyobb számban a netről? akkor hogy van ez? tudom, a szinkronosokról van szó, de adta magát a kérdés.

    sokkal bonyolultabb a kérdés, mint ahogy azt elképzeled (ld. még: premierkörnyezet, konkurencia) és bármennyire is szeretnék a warezelők azt hinni, hogy igazán hatásuk van a mozis bevételekre, sajnos ezer meg ezer példa bizonyítja, hogy nincs. ezért van az, hogy simán lehet siker egy nem világpremier film, ezért van az, hogy olykor a forgalmazó nem izzad meg, hogy világpremiert csináljon a filmjéből. (érdekes, hogy olaszországban vagy németországban még később kerül bemutatásra a film, pedig ott nem kis forgalmazó hozza be.) (és persze más kérdés, hogy általában a hazai premiert nem a hazai forgalmazó szeszélye határozza meg, hanem külföldről irányítják.)

    nem írtam, hogy konyítok a forgalmazáshoz, de azt látom, hogy nálad azért jobban teszem azt. elég megnézni, ki forgalmazza a filmet: egy majdnem teljesen újonc forgalmazó, aki direkt a stúdiótól vásárolta a filmet, nem pedig szerződés alapján kapta.

    ha már a warez hatását vizsgáljuk, ideje lenne felfogni: warez-hatás a dvd-knél van leginkább. ott számottevő. moziban..., alig. legalábbis az elmúlt évek hazai mozis bevételeinek alakulása a magyar és amerikai premierdátumok közti eltérése alapján ez mutatja. ezt nem én mondom, hanem az adatok magukért beszélnek.
  • Szolnokboy1 #17
    nem gondolod, hogy bevételi szempontból írta? miért nézed annyira hülyének, hogy azt feltételezed, hogy szerinte ha később mutatják be, akkor más filmet kap? nem gondolod, hogy kevesebben nézik meg a - ez esetben egyébként is feliratos - filmet, ha már tele van a warezpiac a jó minőségű orosz R5-ökkel és screenerekkel? ez is egy tipikus, elvakult vinnis kötözködés volt.
    (ha legalább konyítanál valamit a forgalmazáshoz, tudnád, hogy a világpremier nyilvánvalóan a legjövedelmezőbb bevételi szempontból)
  • winnie #16
    "Azért ez mennyire okos dolog, hogy kis hazánkban több, mint egy hónappal a bemutató után láthatjuk csak. Pfff... "

    egy hónap? úúú. bár minden ilyen gyorsan menne. szerencsére nem szalad el. ugyanolyan lesz, hidd el, egy év múlva is. (legalább konyítanál valamit a forgalmazáshoz, akkor tudnád, hogy mi miért van.)