Napi Online

Tömegeket vonz a mozikba a 3D

A nézők fokozott érdeklődését látva a forgalmazók egyre több filmet hoznak ki 3D digitális kópiával és az üzemeltetők is hajlandók áldozni az ehhez szükséges technológia felszerelésére. A Cinema City egyenként 100 ezer eurós költséggel alakította át mozitermeit.

Nem érzi a gazdasági válságot az országszerte tizenkét városban Cinema City mozikat üzemeltető IT Magyar Cinema Kft.: az első félévben 39,4 százalékkal növelte látogatottságát 2008-hoz képest. A növekedés a vonzó filmkínálatnak és a háromdimenziós filmek iránti fokozódó érdeklődésnek köszönhető - mondta a Napinak Buda Andrea pr- és marketingigazgató, aki szerint a mozizás még mindig a megfizethető szórakozási lehetőségek közé tartozik.

A legtöbb nézőt az Arena Plazában lévő 23 termes multiplexük fogadja, amely bő egy év alatt Magyarország vezető mozijává vált. Itt működik az egyetlen, 18-szor 24 méteres vásznú, élethű élményt nyújtó Imax 3D terem, valamint a cégek és magánrendezvények számára is kibérelhető VIP terem, amelyek egyre inkább vonzzák a látogatókat az Arenába. A társaság pontos számokat üzleti titokra hivatkozva nem közöl, de az kiderül a Nemzeti Filmiroda tavalyi összesítéséből, hogy a 2008. január közepén megnyílt Cinema City Arena az első évében már 911 ezer nézőt fogadott - ezzel a múlt évben a második leglátogatottabb mozi volt a százezerrel nagyobb nézőszámot produkáló Palace Westend mögött - és 1,05 milliárd forintos jegyárbevételt ért el.

Az összesen száztermes Cinema City-hálózat november közepén egy újabb, 13 termes multiplexszel bővül: a budai Skála helyén épülő Allee bevásárlóközponttal egy időben nyíló mozival, amelynek létrehozása ötmillió euróba kerül. A jó közlekedés és az egyetemi épületek közelsége miatt is bízunk benne, hogy hamar népszerűvé válik a második fővárosi mozink is - mondta Buda.

A forgalmazók egyre több filmet hoznak ki 3D digitális kópiával és az üzemeltetők is hajlandók áldozni az ehhez szükséges technológia felszerelésére. A Cinema City júliusban a meglévő hat 3D terme mellé kilenc újat nyitott, azaz szerelte fel meglévő termeit - egyenként 100 ezer eurós költséggel - az új, digitális technológiával.Az Imax 3D-s filmek (amelyek térhatása inkább a nézők irányába, "kifelé" érezhető, míg a digitális 3D moziknál a mélységet lehet érzékelni) kínálata eddig elsősorban a különleges helyszíneket bemutató, ismeretterjesztő és természettudományos filmekre korlátozódott Magyarországon. A Cinema City azonban most, mondhatni tutira megy - a tavasszal bemutatott első, egész estés mozija, a Szörnyek az űrlények ellen című animáció után - a Harry Potter legújabb részét mutatja be július 23-án Imax-változatban.

Sőt, háromdimenziós részekkel kizárólag az Arena Imax-mozijában lesz látható, máshol csak a hagyományos celluloidkópiáról játsszák a filmet. Az Imax-verzió elkészítése rendkívül költséges a filmstúdióknak, hiszen eleve két filmet kell gyártani: az egyik a jobb, a másik a bal szem számára mutatja majd a képet; ezekért pedig a stúdiók minimumgaranciát kérnek a moziüzemeltetőktől, amit nem sokan tudnak vállalni.Úgy tűnik, az időjárás sem befolyásolja az idén nyáron a mozik látogatottságát, hiszen több nagysikerű és várt folytatást is bemutatnak, amelyek vonzzák a nézőket.

A Terminátor, a Transformers és a Jégkorszak újabb részei után a jövő héttől vetítik a Harry Potter és a félvér herceget. Közönségcsalogató lehet továbbá Quentin Tarantino új filmje, a Becstelen brigantyk és a Disney új animációi: augusztusban a G-Force - Rágcsávók, ősszel pedig a Fel! - tette hozzá Buda. Kora ősszel kerül a filmszínházakba Pedro Almodóvar Megtört ölelésekje és Meryl Streep új vígjátéka - 2008 legnagyobb sikere, a Mamma mia! után -, a Julie & Julia.

Részben az áfaemelés hatására 100 forinttal emelte jegyárait Budapesten a Cinema City, egy teljes árú multiplex-belépőért 1450 forintot kell fizetni. Vidéken változó mértékben, de legfeljebb 100 forinttal növelték az árakat. A kedvezményes jegyárak ugyanakkor változatlanok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #6
    Hogyne lenne megemlítve?
    "2008. január közepén megnyílt Cinema City Arena az első évében már 911 ezer nézőt fogadott - ezzel a múlt évben a második leglátogatottabb mozi volt a százezerrel nagyobb nézőszámot produkáló Palace Westend mögött - és 1,05 milliárd forintos jegyárbevételt ért el."
    Az olvasni tudás nagy előny...
  • zola2000 #5
    Pedig a magyarok nagyon érzékenyek a technikára, majdnem mindenki pcn játszik, és inkább tesco gazdaságos szemetet esznek, csakhogy drágább autót tudjanak venni ^^
  • winnie #4
    "Azért a budapesti IMAX szégyene , hogy 1 év alatt 1,5 egészestét filmet bírt bemutatni a többi gatyi 10 éves félórás izé... "

    ANYÁM! hogy a fenébe jön ide az imax. a 3d-ről van szó... (csak a 3d-vel kapcsolatban említik)

    talán mert imaxra 99%-ban félórás izék készülnek. ne legyél már tudatlan. volt 1? 1,5? melyik?

    szívesen venném azon imax-filmek felsorolását (elég 5-10-et), amit bemutathattak volna.

    a sötét lovagban meg a transformers 2-ben van pár imax jelenet és _nagyjából_ kifújt. a nézőket meg egyébként sem érdekelné az olyasmi, amit olcsóbban is meg lehet nézni. mindenki a jegyárakról panaszkodik, te meg komolyan azt hiszed, hogy fizetnének többet csak azért, mert pár percig imax kamerával felvett jeleneteket látnak? ennyire érzékeny lenne a magyar átlagember a technikára? ugyan már.

    sokkal jobban érdekel mindenki a szép tájakat, látványos elemeket bemutató film, ami ráadásul 3d.
  • FoodLFG #3
    Persze lehet, hogy technikailag jól felszerelt, de ez az aréna pláza mozi egy elég tré hely egyébként. Díjaznám, ha nem használt 3D szemüvegeket adnának, hanem tök újakat. Vagy ha nem, akkor mossák le rendesen, mert egy-két nyomoronc ember összefogdossa. Bár mondjuk ez magyarországon nem meglepő számomra, lehetett rá számítani, mind a mozirészéről, mind a látogatók részéről..

    Persze az sem lenne rossz, ha nem ZS-kategóriás filmeket vetítenének 3D-ben. Igaz, ez nem feltétlenül a mozi hibája és remélhetőleg majd változik a helyzet.

    És a cikk tényleg reklámszagú.
  • morden #2
    Reklámszagú cikkecske, a konkurens mozihálózat még véletlenül sincs megemlítve :D
    Azért a budapesti IMAX szégyene , hogy 1 év alatt 1,5 egészestét filmet bírt bemutatni a többi gatyi 10 éves félórás izé...
  • kriszwells #1
    S ne feledjük el Cameron filmjét az Avatart sem, amelyet tényleg 3D-ben kell majd megnézni. Remélem tényleg lesz olyan jó, mint amilyennek írják. Nem sokat tudni még róla, de már várósabb, mint az éven eddig bármi, legalábbis számomra.