Szekeres Viktor

DVD-n nem jelenik meg 3D-ben a sikerfilm

Merészet lépett a Dreamworks stúdió és úgy döntöttek, hogy a moziban 3D-ben is adott Szörnyek az űrlények ellen című filmjüket nem adják ki DVD-s térhatású verzióban, ezzel is próbálnak lépni a gagyi 3D-verziók elterjedésével szemben.

A lépés oka, hogy míg a moziban digitális 3D-technikával vetítik a filmet, addig természetesen DVD-n ezt nem lehet reprodukálni, ezért a klasszikus anaglif, piros/kék és egyéb színes technológia segítségével tudják csak térhatásúvá tenni az alkotásokat, ami természetesen erős minőségvesztéssel jár.

Ettől függetlenül a bevételek miatt például a Véres Valentin forgalmazója is kiadta filmjének 3D-verzióját DVD-n, mint ahogy a Voltot is láthatjuk ekképp. A Dreamworks Animation döntése értelmében azonban otthon, megfelelő rendszer nélkül nem élvezhetjük térben a 3D-s filmjeiket. Ann Daly animációs főnök szerint a Szörnyek az űrlények ellen Dolby-val "súlyosbított" RealD-élménynek készült, amit polarizált szemüveggel lehet élvezni, nem pedig színezett lencséken keresztül.

A nyersanyag átalakítása természetesen megoldható, de amikor a Dreamworks-ben látták a végeredményt, nem voltak elégedettek és inkább kivárják, míg meglesz a megfelelő technika az otthoni 3D-zésre, mintsem hogy elhamarkodják a színre lépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ruley #11
    http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film#Anaglyph

    Az első anaglyph (piros-kék 3D szemüveges) fénykép 1853-ban készült, a filmezéssel gyakorlatilag egyidős a technológia, mindíg is voltak kisérletek az elterjesztésére, de soha nem jöttek be.

    Általában nagy támogatója vagyok a csúcstechnológiával szemben az egyszerű, felhasználóbarát megoldásnak, de itt azért nem jön be az analógiád, mert amíg a Wii ÉLETSZERŰBBÉ is tette a játékokat (hadonászással szimulálni a hadonászást értelmesebb mint gombnyomással), addíg a piros-kék kép ÉLETSZERŰTLEN, zavaró, és elvonja a figyelmet.
    Bizonyos értelembenn éppen fordítva érvényes a hasonlatod:
    A 3D olyan mint a HD. A logikusan következő fejlettségi szint, a jövő, a hardcore út. Csak éppen egy pár elvetemült 3D rajongó, (mint te vagy én) hajlandó elviselni a vibráló, szemfájdító képet a "3D minőségért", míg a legtöbben a pórias, elavult 2D-t választották helyette, csak mert az kényelmesebb.
    Ha tényleg az anaglyph lenne a szórkoztatóbb mint a 2D, akkor a Dreamworks hülye lenne nem kiadni a 3D-s változatot, mert az emberek tolonganának érte. De a tapasztalatok is azt mutatják hogy ez bizony rétegműfaj.

    Viszont inkább örülnünk kéne, most hogy kezd elterjedni a valósszínezésű 3D mozizás, és lebontotta ezt az akadályt, ugrásszerűen meg fog nőni a 3D mozifilmek száma, és ha elérnek egy bizonyos számot, akkor a normális 3D-s tévéképernyőknek is eljön az ideje, és majd együtt élvezhetjük a 3D-t azokkal akiknek az anaglyph nem volt elég jó.


  • FefeeX #10
    Zalaegerszegen, ami ca. 69ezres város, 10+ éve néztem egy 3Dmoziban valami természetfilmet, színes szemüvegben, amit vissza kellett adni sajna... Tehát nekem nincs meg, de 3D már akkor volt. Össze sem hasonlítható, olyan, mintha fekete-fehér filmet néznél, csak zavaróbb, és jobban fárasztja a szemed...
  • winnie #9
    "15 éve volt már 3D film? Nem!"

    rémálom az elm utcában 6? a 90-es évek elején még az otthoni kis moziban néztem. a szemüveg még mindig megvan. 15 éve még 3D mozik is voltak budapesten.

    épp ez a lényeg, hogy a piros-kék szemüveges hülyeség volt régen, most pedig jönnek a digitális 3d megoldások a nagy filmekben is. de épp ezért jó ötlet, hogy valaki nem butítja le a 3d-filmjét béna anaglyph-re.
  • donceleger #8
    Tudom, hogy már régi dolog a 3D, de most a filmekről volt szó. 15 éve volt már 3D film? Nem! Most vannak és most terjednek el! Shrek, Volt, Szörnyek az űrlények ellen, Jégkorszak 3, Véres Valentin és a Végső állomás 4. része is 3D-s lesz. Tehát mostanában tárul új látvány a néző elé!
    Egyébként pedig lehet hogy rosszabb a minősége de ez nem érdekeli azokat, akik szeretik 3d-ben nézni a filmeket, hiszen ott a 3D-s látvány a fő dolog, pedig a minőség. Úgy mint a Nintendo Wii-is. A játékélmény a lényeg nem pedig a hd minőség mint a konkurenciánál. Itt pedig a látvány a fontos, mármint 3D-ben. Akinek nem tetszik az ne nézze, nem vagyunk egyformák.
    Mindenesetre szerintem jó dolog csoportosan leülni a tv elé, szemüveget föl és nézni egy 3D-s filmet. Új élmény!!
  • FefeeX #7
    A kék piros maszat igen szar képet csinál, már bocs hogy kissé nyersen foglamazok... Így ha lenne itthon ilyen letünt technológiás DVD, akkor sem venném meg. Elvesznek a színek, no kontraszt, lofax az egész...
    A szörnyes movie egész jól volt 3D-sítve, mint az Utazás a föld középpontja felé is, amit a szutyok szarokkal nehéz lenne visszaadni, messze nem olyan az élmény. Mert ott élmény volt a 3D, ellenben a jégkorszak 3mal, ahol szinte nulla volt a 3D a 3D-s filmben, arra abszolúte felesleges is volt fizetnem a 3d-ért...
  • winnie #6
    hmm, lehet, hogy nem a rendszerben van a hiba akkor.

    a VV3D valami eszeveszett jó volt, mint ahogy a volt vagy a beowulf is. a sötét részeknél pedig pp hogy kiemelte a kontúrokat a technika, azokkal sem volt gond.
  • kukacS3K #5
    szerintem a moziban is szar, véres valentin 3d közben levettem a szemüveget és még úgyis élesebb volt, nem beszélve arról hogy úgy sötétít az a szemüveg hogy a sötét részeket csak szabad szemmel lehetett látni
  • winnie #4
    "egy új látvány terül a néző elé,"

    új látvány? 15 éve is ilyen anaglyph látvány volt. és, hogy nem terjedt el? minek kell elterjednie? adnak mellé papírszemüveget és annyi. el van terjesztve,
  • donceleger #3
    Azért nem az egyetlen, mert az Utazás a Föld középpontjába című látványos film is 3D-ben jelent meg, Brandan Fraser főszereplésével. Szerintem jó minőségűek ezek, de mindenképpen egy új látvány terül a néző elé, nem értem miért kell rögtön ilyen magasra tenni a mércét! Még ez a 3D sem terjedt el, főleg itt hazánkban, most Real-D technikát akarnak. Erre még itthon éveket kell várni!!!
    Undorító
  • Loverman #2
    kit érdekel h itthon mi van (a sok hazai mozijegy-eladásos hírtől eltekintve amit amúgyis utáltok)? Ez a hír arról szólt h egyáltalán sehol sem lesz mert nem fognak olyat kiadni.