Berta Sándor

DVD a pilótakabinokból

Nem mindennapi vállalkozásba fogott egy 44 éves tv-producer. Munkájának köszönhetően bárki a pilóták szemszögéből nézhet végig egy repülőutat.

Különleges élményt jelent, amikor valaki a családjával leül a televíziója elé, a DVD-lejátszóba behelyezi a Pilotseye-sorozat valamelyik darabját és megnézheti, hogy milyen is egy repülőút a pilóták szemszögéből. A sorozat megalkotása Thomas Aigner tv-producernek köszönhető, aki már hat filmet készített. A felvételek egyaránt megjelentek DVD-ken és Blu-ray korongokon. A következő mű a repüléstől való félelemmel foglalkozik majd, a forgatás azonban közel sem volt egyszerű feladat.

Korábban még a transzatlanti repülőutaknál is gyakran volt példa arra, hogy egy kisfiú bekéredzkedjen a pilótafülkébe, megcsodálhassa a műszereket és az egyedülálló kilátást, kérdéseket tegyen fel a pilótáknak. 2001. szeptember 11.-e után viszont ez a helyzet megváltozott. A szakembernek azonban nem csak ezzel a problémával kellett megbirkóznia, adódtak technikai gondok is. "Amikor megkerestem az ötlettel a Lufthansa főpilótáját, őt ez teljesen lenyűgözte, de előre figyelmeztetett, hogy hosszadalmas engedélyeztetési folyamatra készüljek fel. Ezután a csapat előre nem látott akadályokkal is szemebsült. A repülőgépeken ugyanis vannak 110 voltos konnektorok, de az átlagostól teljesen eltérő, 400 hertzes értékkel rendelkeznek. Éppen ezért egy különleges trafót kellett készíttetnem, amely biztosította a megfelelő áramot a hat nagy felbontású kamera számára" - elevenítette fel a kezdeteket a producer.

A probléma ezzel még nem oldódott meg, mivel minden apró változtatás a repülőgépeken automatikusan az engedélyek elvesztéséhez vezet. Ezért számos egyeztetésre és tárgyalásra került sor a légitársaságokkal, a technikusokkal és a légiközlekedési hivatalok munkatársaival. Az előkészítő munka 2 éven át tartott. A kamerákat különleges ragasztókkal rögzítették. A repülőúton egy 3 tagú csapat vett részt, akik végül összesen 1,5 terabyte rögzített anyaggal tértek haza. Csak a filmek megvágása 30 napot vett igénybe, a hangutómunkák hét napig tartottak, míg a DVD-k és a menük készítése 10 napot emésztett fel.

A DVD- és Blu-ray lemezek egységesen 29,90 euróba kerülnek. A vásárlók a pilóták bőrébe bújhatnak a Düsseldorf - Maldív-szigetek közötti útvonalon. Hallhatók a rádióbeszélgetések, a pilóták utasításai, a checklisták ellenőrzése, nyomon követhető a fel- és a leszállás. Az angol nyelvű beszélgetésekhez feliratok tartoznak. Az eddigi filmek különböző utakat örökítettek meg, a célpontok között volt az Északi-sark, Tokió, Seattle, Barcelona, San Francisco és Malé, a Maldív-szigetek fővárosa. Minden egyes videó időtartama 60-80 perc.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Izé, a beszélgetések az a CVR, az FDR ami a műszereket rögzíti. Itt van egy kisebb archivum, igaz kicsit régi.

    http://www.aviationexplorer.com/cvr_wav_files.htm
  • bakagaijin #3
    ATC beszélgetéseket lehet hallgatni online ingyen (kb ugyanaz mint a rendőrségi meg a mentős beszélgetések).
    http://www.liveatc.net/
    http://atcmonitor.com

    Pilótafülke beszélgetésekre pedig a neten van pár baleset után archívált feketedoboz (FDR). Ehh, nem találom a linket, valahol az NTSB oldalán volt pedig.

    De ACARS-olvasót is elvileg bárki barkácsolhat otthon, ha épp arra vágyik :).

    Ezek mindegyike full legális. Szerintem negyedóra-félóra mókát ad, utána már bizonyos fokú elszántság kell, hogy valaki folyamatosan figyeljen ilyen dolgokat :).
  • Papirzacsi #2
    A justplanes World Air Routes sorozata már évek óta létezik, gyarapodik, arról miért nincs cikk? Ráadásul azok nem csak 60-80 percesek, hanem 2-3 órásak, hasonló áron.
  • Vogel #1
    Hű... én nagy flight fan vagyok, de ehhez már tényleg fanatikusnak kell lenni. Egyet biztos megnézek.