Szekeres Viktor

A Star Trek megdöntötte az IMAX-rekordot

Bár a Star Trek-film műfajában és a sorozathoz képest remekül nyitott, felvenni mégsem tudta a versenyt egy olyan ellenféllel, mint az X-Men kezdetek: Farkas főhőse, Rozsomák. Ettől függetlenül a film Amerikában és sok más országban is az első helyen nyitott és akadt olyan kategória is, melyben csúcsot döntött.

A Star Trek ugyanis minden idők legjobb hétvégi IMAX-nyitányát szállította premierjével, hiszen 138 IMAX-moziban mindösszesen 8,3 millió dollár folyt be, csak a jegyek eladásából. Az eddigi csúcstartó természetesen a Sötét lovag volt, mely 6,3 milliót kaszált az IMAX-ekben.


Érdekesség, hogy az exit pollok szerint bármennyire is sikeres a film, a fiatalokat nem sikerült olyan számban elcsábítani, mint azt egy ilyen nagyszabású film esetében elvártuk volna, hiszen miközben nem - meglepő módon - az amerikai nézők 60%-a férfi volt, addig majd kétharmada 25 éves vagy afölötti, holott egy látványfilmnél nem ritkán 70%-os a 20 éven aluliak megjelenése.

Azt persze nem szabad elfeledni, hogy a Star Trek nem IMAX-es kamerákkal forgott, ellentétben a Sötét lovag egyes jeleneteivel. A napokban ki is bontakozott egy éles vita a jelenséggel kapcsolatban, miszerint pár amerikai mozi új, digitális IMAX-élményt ígér +5 dollárért, melyről idővel kiderült, hogy szinte semmiben sem különbözik a klasszikus IMAX-élménytől, mindössze egy lehelettel nagyobb vászont kínált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yany #13
    Ma láttam a Star Trek-et. Ez egy jó film.
  • winnie #12
    (a u2 3d-t megint ne vond össze a rövid filmekkel)

    de ezt mondom, amit te is megerősítesz. sz-rok, nem ezen vitatkozunk, csak azt írod, hogy alig van forgalom, holott még te is generálod. ergó, az átlagember is generálja. elmegy, fizet, megnézi - az másodlagos, hogy tetszett-e neki a film vagy sem.

    "nem? Batman begins, star trek stb... Ezek nem elég nagy filmek?"

    mi a kérdés? nagy filmek, persze.

    " Külföldön miért lehet ezeket egyből premierként adni, itthon meg még tervbe sincs véve?""

    itthon is világpremier volt a star trek.

    "... Van 1-2 jobb régi imax film, de azokon kívül nem a rosszabb régieket kéne behozni, hanem rendes filmeket, sokkal többen lennének kiváncsiak rá. "

    ebben tévedsz. minden filmet be kell hozni, különben hamar kifogynának és az egész önismétlő lenne.

    rendes film? milyen rendes film? még nem szoktak hollywoodi filmek imax-re készülni. párat bemutatnak ugyan, de imaxre speciálisan naná, hogy nem forgat "senki".

    és hogy kíváncsiak lennének rá? nem hiszem, hogy az emberek fogékonyak lennének a techniikai dolgokra. az imaxről annyit tudnak a legtöbben, hogy ott nagy a vászon és kész. ha már most is azt írják, hogy mindenki letölt, akkor +30%-ot fizetni csak a nagyobb vászonért nem fognak.
  • Darth Sith #11
    igen fizettem értük, megnéztem, mert érdekelt, nah meg mert csak olyan filmről mondok véleményt, amelyet már láttam. és ezek elég szarok, az űrállomást és a U23D-t kivéve.

    nem? Batman begins, star trek stb... Ezek nem elég nagy filmek? Külföldön miért lehet ezeket egyből premierként adni, itthon meg még tervbe sincs véve?... Van 1-2 jobb régi imax film, de azokon kívül nem a rosszabb régieket kéne behozni, hanem rendes filmeket, sokkal többen lennének kiváncsiak rá.
  • Aldo Moro #10
    pöcsköszörű
  • winnie #4
    "Ezek közül egyedül az űrállomás jó, azt láttam 2xer, de a többi szörnyű. És ezek után csodálkoznak, hogy alig van forgalom az imax-ben."

    nem értem. megnézted? megnézted. fizettél? fizettél. gyarapítottad a bevételt. akkor is, ha nem volt jó a többi film.

    és, hogy alig lenne forgalom? nemsokára jöhet a második imax mozi...:)

    "Tudom, hogy drágább mint a normál mozi(mármint a film megvétele) de vagy megveszika jobbakat és így lesznek nézők, vagy üresek maradnak a termek."

    mit kéne adni imaxben? elkezdték a klasszikus imax filmektől, a 15 évesektől végigzongorázni a portfóliót - ezek ugye a rövidfilmek.

    plusz ugye ott vannnak a 3D-s filmek (a szörnyek és a légy a holdon nem imax-film csak imax moziban adják). mi hiányzik? a rövidfilmekből nemsokára el fognak érni 2005-2007-ig. a 3d-s filmeket bemutatják. más film nem is készö szinte imaxre.
  • szlovákiai hun #3
    Engem érdekel minden a minden ami a Titaniccal kapcsolatos, ez csak TItanic 3D: az óceán szelleme Imax mozikban megy?
  • Darth Sith #1
    Még jó, hogy itthon is van Imax.. csak semmit nézhető nem megy.

    Most épp ezek mennek:
    TItanic 3D: az óceán szelleme
    Légy a Holdon IMAX 3D
    Szörnyek az űrlények ellen - IMAX 3D
    Szafari 3D - a Dél-Afrikai kaland
    Galapagos 3D
    Űrállomás 3D
    T-REX: Vissza a krétakorba 3D

    Ezek közül egyedül az űrállomás jó, azt láttam 2xer, de a többi szörnyű. És ezek után csodálkoznak, hogy alig van forgalom az imax-ben. Tudom, hogy drágább mint a normál mozi(mármint a film megvétele) de vagy megveszika jobbakat és így lesznek nézők, vagy üresek maradnak a termek.