Ötvös Tibor

2008 a Universal éve volt

A Universal fennállásának legjobb évét zárhatta le 2009. január 1-én. 2008-ban ugyanis összesen 2,834 milliárd dolláros összbevételt könyvelhettek el. A stúdió ezt A hihetetlen Hulk, Wanted és a Mamma Mia! komoly nemzetközi sikerének köszönheti.

Azért érdekes, hogy "mindössze" három film lépte át a 200 milliós nemzetközi bevételt és csak négy a 100 milliós amerikai bevételt. A "zászlóshajó" a musical-siker, a Mamma Mia! lett, mely összesen 572 millió dollárral gazdagította a stúdiót. A Múmia: A Sárkánycsászár sírja hazájában ugyan bebukott, de végül a külföldi rajongók segítségével 393 millió dollárral zárta le mozis karrierjét.

Meglepetésre A hihetetlen Hulk is végül szépen teljesített - 262 milliós összbevétel -, ám ennek ellenére a tervezett harmadik rész közel sem biztos, hogy elkészül. A Wanted azonban biztosan folytatódik, a 342 milliós bevétel szép eredmény.



Azért a "kicsik" is tudtak meglepetést okozni. A hazánkban forgatott Pokolfajzat 2 világszinten megállt a 158 milliós bevételnél, ám a Hívatlanok 77 milliós bevétele nyolcszoros megtérülést jelentett. A Lepattintva 104 millióval, a Baby Mama 63 millióval járult hozzá ahhoz, hogy a Universal majdnem 600 millió dollárral többet keressen tavaly, mint 2007-ben.

A jelek szerint a menet idén sem áll meg, hiszen a stúdió eddig olyan alkotásokat jelentett be, mint a sokat halasztott Spy Hunter, a Füstölgő ászok 2, a Nottingham vagy az Inglourious Basterds.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sandor8206 #6
    hogyne lehetne meghatározni egy cég nyereségét, most nem film nyereségről beszélünk, beszéltünk. Egy cég nyeresége az most mindegy, hogy film vagy a gumióvszer iparban dolgozik, AZ UNIVERSAL is ugyanolyan cég mint bármelyik más, 2008.január 1-től 2008. december 31-ig tökéletesen meghatározható.
    "..a bevétel is épp olyan lényeges, sőt..." semenyire nem lényeges a végeredmény szempontjából
  • perverztata #5
    igen, ebben én is biztos vk
    2834 mrd, na az egy kicsit durva lenne!
  • torcipepe #4
    elég becsapós a cikk címe. az én olvasatomban azt jelenti, hogy a Universal teljesített tavaj a legjobban a nagyok közül, de ez nagyon sántít, mivel a sötét lovag egymaga 1000milliós bevételt hozott össze a Warnernek
  • kids #3
    "2008-ban ugyanis összesen 2834 milliárd dolláros összbevételt könyvelhettek el."

    Ezt csak én nem vagyok képes elhinni? erősen el lett irva a milliárd a millióról.
  • winnie #2
    a bevétel is épp olyan lényeges, sőt. (a nyereség amúgy sem meghatározható, lévén rengeteg a "titkos" adat, évekig, évtizedekig termeli a film a pénzeket, plusz a mozis bevétel is mikor hogy oszlik el.
  • sandor8206 #1
    "..összbevételt könyvelhettek el." a bevétel nem lényeg, hanem a nyereség!