Napi Online

Harry Potter és a Terminátor küzd a válság ellen

A hollywoodi filmstúdiók egyelőre nem érezték meg a gazdasági válságot: az Egyesült Államokban 2008-ban 9,6 milliárd dollár jegyárbevételt értek el a mozik a 2007-es 9,68 milliárdos rekord után - derül ki a Media By Numbers LLC piackutató cég adataiból.

A jegyeladások ugyan az elmúlt hat évből ötben estek, ezen belül idén a tavalyinál 5,2 százalékkal kevesebb - összesen 1,33 milliárd - belépőt adtak el a mozik, ám eközben az átlagár 4,7 százalékkal, 7,2 dollárra kúszott. A 2008-as karácsonyi hétvége lekörözte az egy évvel korábbit: az összbevétel 7,9 százalékkal, 186,3 millió dollárra nőtt.

Felmérések szerint továbbra is főként a fiatal férfiak járnak moziba, ugyanakkor idén több olyan film is a vásznakra került, amelyek elnyerték a lányok-asszonyok tetszését. Ilyen volt a Szex és New York szinglisztori egész estés változata, illetve a Twilight vámpírtörténet vagy az ABBA-slágereket feldolgozó Mamma Mia! musicalfilm. A múlt év legnagyobb bevételt hozó hollywoodi mozija a Batman-sorozat új epizódja, a Fekete Lovag volt, amely bemutatójának hétvégéjén 158,4 millió dollárt hozott az alkotóknak és összesen 531 milliós bevételt ért el az USA-ban.

A negatív hőst, Jokert játszó Heath Ledger esélyes a posztumusz Oscar-díjra. A második legnépszerűbb film az Iron Man volt, 318,3 milliós bevétellel, a harmadik pedig a vasembernek már korántsem nevezhető Harrison Ford főszereplésével készült legújabb Indiana Jones-film, a Kristálykoponya királysága, 317 millióval.

A hollywoodi stúdiók 2009-et is bevált sorozatok folytatásával akarják emlékezetessé - így a gazdasági válság ellenére üzletileg is sikeressé - tenni. Nagyon sokat várnak a hatodik Harry Potter-filmtől - ennek címe Harry Potter és a félvér herceg -, mivel az első öt rész összesen 1,41 milliárd dollárral hizlalta az filmipar pénztárcáját. A Terminátor új részét az időközben politikussá avanzsált Arnold Schwarzenegger helyét átvevő Christian Bale-re építik, aki Batmanként már kétszer megmentette a világot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FefeeX #12
    EZ A CIKK IGÉNYTELEN!!!
    "idén a tavalyinál 5,2 százalékkal kevesebb belépőt adtak el a mozik" (írta 2009.január 3.)
    Ergo idén már óriási bevételt termeltek a mozik, felesleges tovább üzemelni... Viszlát 2010ben... (Később pedig már múlt évként hivatkozik rá)

    "Batman-sorozat új epizódja, a Fekete Lovag volt"
    Szerintem sokat ihatott a cikkíró, a Fekete Lovag nem 2008-as, hanem 2001-es film, Martin Lawrence főszereplésével, és KÖZE NINCS A BATMANHEZ, ami pedig nem sorozat, főleg nem a maga 4 órájával (a sorozatok átlag ideje 40-45 perc)

    "A Terminátor új részét az időközben politikussá avanzsált Arnold Schwarzenegger helyét átvevő Christian Bale-re építik"

    Ebben csak annyi a bibi, hogy Bale nem terminátor lesz, hanem John Connor, így Schwarzi helyét nehezen venné át...

    És a cím is elég viccesen félrevezető. Egy-egy apró hibát még csak-csak el lehet nézni, de ekkora baromságokat már azért ne tessék írni...
  • zoltannemeth #11
    Arni helyét veszi át?Mi van?Látta a cikkíró az elöző Terminátorokat?Arnold t-800as terminátort játszott.Bale meg John Connort alakítja!Nem mindegy!
  • Ulquiorra #10
    A HP sorozat világszerte 4,5 Mrd felett hozott eddig világszerte csak a mozikban, és akkor még nem is volt a többi, franchise bevételről. Honnan veszik az írók ezeket a számokat? Nem ártana kicsit jobban utánanézni

    Terminator meg hatalmas siker lesz, elég megnézni hozzá a trailert hogy megmondja az ember.
  • diablo1336 #9
    Terminátor sztem hasalni fog. Kivéve ha 3. részhez képest ismét minőségi filmet készitenek. Harry potter meg rohadjon meg. Ha nem így nézne ki(harry potteresen) még mindig csak parizelt enne vacsorára. :D
  • torcipepe #8
    majd a Harry Potter játszó csávó a fizujából vesz egy új amcsi autót, ezzel növelve az eladásokat és segítve az amcsi autóipart
  • sugarman #7
    Mivan? Bale lép Swarci helyébe?:D ez is jó.
  • CaptainRumi #6
    ezt mindenki tudja, mondj valami újat :D
  • Atkamon #5
    Fekete Lovag lol! Még jó, hogy a cikkírók tudják a filmek címét, amikről írnak:D
  • kukacS3K #4
    igen, mindenki batmanlázban ég meg hú de jó isteni hát kéremszépen, volt batman begins is amit leszartak magasról
  • mpl #3
    "Batman-sorozat új epizódja, a Fekete Lovag"

    WTF?