MTI

Az Évszázad mérkőzése már DVD-n is

Mostantól bármely futballbarát otthonába eljuthat a legendás angol-magyar, miután az Évszázad mérkőzése a találkozó 55. évfordulóján megjelent DVD-n.

A bemutatón - amelyre Angliából és Brazíliából is érkeztek újságírók - jelen volt az 1953. november 25-ei, helyi idő szerint 14:17 órakor kezdődött összecsapáson pályára lépő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a tartalékként a kispadon ülő Sándor Károly és Várhidi Pál, valamint a mérkőzést kommentáló Szepesi György is. "Utólag is fantasztikus érzés, hogy én közvetíthettem az évszázad legnagyobb futballmérkőzését. A rádióban annak idején nem hittek nekem, mert arra kértem a vezetőket, hogy este nyolckor ismételjék meg a közvetítést, hiszen biztos voltam a győzelmünkben" - nyilatkozta Szepesi, akinek a kezdősípszó előtti néhány perces "beharangozóját" most először hallhatják újra a nézők, hiszen az azóta megjelent filmes anyagokból ez kimaradt.


Az Aranycsapat még élő tagjai Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a mérkőzést egykor közvetítő Szepesi György sportriporter társaságban

Maga a felvétel is "kalandos" utat járt be, hiszen a hazai archívumokból eltűnt, így a magyar szurkolók első ízben 43 évvel (!) a mérkőzés után, 1996 karácsonyán nézhették meg a találkozót, az angolok a millecentenárium alkalmából ajándékozták oda a BBC felvételeit.

"Az angolok találták ki a mérkőzés előtt, hogy amelyik csapat nyer, az lesz a világ legjobbja. Tíz nappal a londoni találkozó előtt csak kínkeservesen, Puskás büntetőjével tudtuk legyőzni a svédeket, ezt látták az angolok is, akik ez után biztosra vették a győzelmüket, ráadásul kilencven éve nem kaptak ki hazai környezetben. Erről a mérkőzésről igazán az jut eszembe, hogy egy kis nemzet diadalt aratott egy igazi nagyhatalom fölött" - nyilatkozta Grosics Gyula. "Nem ismertük az angolokat, de a 6:3 után ők alaposan megismertek minket, ráadásul ezt a májusi 7:1-gyel megpecsételtük" - mondta Buzánszky Jenő.

"Ennél szebb dolog nincs is az életben. Elképesztően szerencsés embernek mondhatom magam, hogy ezekkel az emberekkel én együtt futballozhattam" - emlékezett Sándor Károly, aki szerdán ünnepli 80. születésnapját. "Én voltam a legfiatalabb a csapatban. Nem sokkal a mérkőzés előtt Sebes Gusztáv szövetségi kapitány felfigyelt rám egy romániai utánpótlástornán, és kivitt Londonba mint védőtartalékot. Hatalmas megtiszteltetés volt, soha nem felejtem el" - tette hozzá Várhidi Pál.

Az Aranycsapat diadalútja egészen az 1954-es svájci világbajnokság döntőjéig tartott. Az emlékezetes berni fináléban a csoportmérkőzések során 8-3-ra legyőzött német együttes óriási meglepetésre 3-2-re jobbnak bizonyult a magyar válogatottnál. A Wembleyben pályára lépett magyar játékosok közül már csak ketten, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula vannak az élők sorában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NSC #4
    akkor minek arra figyeljenek ha egy nagy 0?az OK h valamit lépni kéne ez ügyben.de ha most is lennének ilyen sikerek akkor biztos nem erről lenne szó.amíg meg nincs más addig ennek legalább örüljünk.és ne ilyen f@sz módjára álljunk hozzá az egészhez.igen is megérdemlik h megemlékezzenek róluk és h élvezzék a pillanatot amíg még köztünk vannak.
  • DieHard #3
    talán meg be kéne fejezni már ezt a rókabőrt. már nagyon unalmas. másról se hallani hogy igy aranycsapat, ugy aranycsapat. mekkora királyok voltunk meg mifene. és kit érdekel? túl vagyunk rajta. szép eredménnyel. inkább arra kéne odafigyelni hogy magyaroszágon amit ma focinak neveznek az egy szenvedés egy felesleges pénzdobálás. egyszóval egy nagy 0.
  • m minnifield #2
    arról viszont kevesebb szó esik, hogy utána az angolok ellátogattak magyarországra egy visszavágó erejéig. azon a meccsen is szétaláztuk őket, 7:1re nyertünk. akkor született a híres mondás: "az angolok egy hétre jöttek, és hét eggyel mentek"
  • bertino #1
    ideje volt