Ötvös Tibor

A múmia se nyomta le Jokert

A Múmia: A Sárkánycsászár sírja sem volt képes megingatni A sötét lovag trónját. Az X-akták: Hinni akarok viszont nagyon csúnya véget ér a jövő héten.

Pedig Jet Li Múmiája eléggé megszorongatta Batmant, ám végül - igaz, csak félmillió dollárral - mégis A sötét lovag került ki győztesen a csatából. A mostani 43,8 millióval a szuperhős már elérte a 394 milliós amerikai bevételt és jelenleg minden idők nyolcadik legjövedelmezőbb filmje. Ha minden ilyen szépen alakul, akkor a Titanic mögé is felzárkózhat, hiszen ehhez alig 70 millió dollárra lenne szüksége.

Nem mellékesen csupán 10 millió dollár választja el attól, hogy minden idők legsikeresebb képregényfilmje legyen, megfosztva ezzel Pókembert a címtől. Világszinten 600 milliónál tart, közel 200 ezer szavazat után továbbra is minden idők legjobb filmje - szóval ennél szebben nem is mehetne Batman sora.


Pineapple Express

A Múmia: A Sárkánycsászár sírja sem kell, hogy szégyenkezzen, hiszen 42,45 milliós nyitánya nem is rossz. Mondjuk a franchise berkein belül csak a Skorpiókirály kezdett rosszabbul, de A sötét lovag ellen még ez is remek teljesítménynek számít. Mivel világpremierről beszélünk, így nem hagyhatjuk figyelmen kívül az onnan beérkezett közel 60 milliós bevételt, így összesen 101 milliót keresett a film.

A Step Brothers szépen tartja magát, a vígjáték immáron behozta büdzséjét. Ilyen csökkenésekkel maximum 80 millióig mehet el. Érdemes megemlíteni még az X-akták: Hinni akarok gyalázatos szereplését. A film már premierjekor sem aratott osztatlan sikert, ám második hetére már 65,8%-ot zuhantak a bevételei. Jelenleg 17 milliónál tart és a 20 milliót is már csak nyögvenyelősen érheti el.

A hét legnagyobb esélyese - A sötét lovag mellett - Seth Rogen legújabb vígjátéka, a Pineapple Express. De meglepetés okozhat a Négyen egy gatyában folytatása, valamint a Quentin Tarantino produceri felügyelete mellett készült Hell Ride is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mellon #11
    M.I.A. - Paper Planes
  • szotyikaa #10
    Pineapple Express trailer alatti zenének nemtudja valaki a cimét? :)
  • CaptainRumi #9
    Pineapple express nagyon nagy lesz :D alig várom :D
  • cateran #8
    "hasonló látványos sci-fi-akció stb. filmek büdzséjét:"
    Miert? Az X-aktak latvanyos sci-fi akcio? mi a p..csa...:S
    "mert valójában a tévé ingyen adja a hirdetést cserébe azért, hogy később ő vetítheti elsőnek a filmet."
    Az eszed tokja:D Azaz lehet hogy volt ilyen,de pl angliaban meglepne ha a BBC1 adna le hamarabb a Dark Knightot,mint vmelyik filmes csatorna....
  • sandor8206 #7
    Voltak bukták pl.Riddick de Dvd-n jól teljesített és vannak nyilatkozatok, szállingozó hírek, hogy lehet jön a 3.rész persze kisebb költ.vet.-vagy vannak olyan filmek amik a nagy Dvd eladások végett érhetnek meg folytatásokat pl:A szállító. Szóval nagyon nagy +bevétel a Dvd, szóval ha azt mondom az X-akták 2 kijön nullára a mozikban még nyereséget is termelhet a Dvd eladások végett.
  • Franky25 #6
    5-10 millióból egy dupla részt. Van aki nem nagyon van itt tisztában a számokkal. egy állandó sorozatnál lehet, hogy ennyi a költéség, de egy tv film esetében, ahol össze kell szedni a csapatot, és amúgy is filmre forgatják, nagyjából ugyanott vannak. Hiszen nincs állandó stúdió bérletük, és satöbbi. Minden több, mert nem folytonosan gyártanak, hanem időszakosan. Autók jellmezek, büfés kocsik stb.
    Amúgy az J.J. Abrahams sorozat pilot-ja 10 millába került. Egy egyórás film. Amiből vagy lesz valami, vagy semmi. És az ott tényleg bukta.
    Ha behozza a gyártásai költséget, lásd Vacancy, ami Nimród filmje, akkor mindenki happy. Lehet, hogy azért csinálták, hogy egy új X-akták sorozatnak előkészítsék a terepet. Hogy megnézzék mennyire vevő a közönség erre.
    Csak rossz időben. Egy új Batman, és egy Múmia 3 előtt betolni. Hiba volt.
    De DVD eladásokból meg lesz a haszon, a moziforgalmazásból meg nullába teszik a filmet.
  • kandeláber #5
    a kis költségvetés nem arra utal, hogy nem vártak nagy pénzt, hanem, hogy ennyiből készítették el, hogy minél nagyobb legyen az extraprofit

    Ezzel nem értek egyet, nézd meg a hasonló látványos sci-fi-akció stb. filmek büdzséjét: a többség 100M fölötti, csak azoknál alacsonyabb, ahol a stíúdió komolyabb kockázatot lát, mint amilyen a Hellboy II vagy a Shayamalan féle The happening. Előbbinek 85, utóbbinak 60M volt a költségvetése, utóbbinak is kétszer akkora, mint az X-aktáké. Az alacsony költségvetés magas kockázatot sejtet. Ha valóban számítottak volna a nagy bevételre, akkor több pénzt adnak, hogy látványosabb legyen a film, amivel további nézőket csábíthatnak a moziba.

    a stúdió sokkal több pénzt remélt, tervezett is azzal a pluszpénzzel és most hatalmasat koppantak és mennek a millióik után

    Elég buta stúdió lenne, ha biztos bevételként tekintene a remélt bevételekre. Többet reméltek nyilván, de számoltak a kevesebbel is.

    butaság. küfldödön persze, hogy szolid lesz a siker, de azzal nem ér semmit a stúdió, max a helyi forgalmazók.

    Erre én mondom, hogy butaság. A külföldi forgalmazás során a stúdió az adott piacnak megfelelően dönt a forgalmazás módjáról. Van, ahol saját céget tart fenn, itt ugyanakkora a részesedése a filmek után, mint otthon, más országokban pedig helyi forgalmazónak adja el fix összegért vagy/és százalékért. Fix összeg esetén jobban ját, mint százalékos esetben járna, ha a film bukik, és rosszabbul jár, ha a film kasszasiker, magyarán a kockázat a helyi forgalmazóé, a stúdió fix összeggel számolhat, amit előre elkönyvelhet. Amúgy a DHD-n jelent meg ez a szöveg, hogy: Fox claims the negative cost on the film is $30 mil. "Movie was made for a price and will be more than profitable with overseas b.o.," one of the filmmakes emails me.

    a fox amerikában ráköltött a filmre 30M, plusz 45M-t a marketingere (ez direkt költség) - erre a film fog hozni 25M-t, amiből 11-12 lesz a stúdióé, vagyis már csak a kiadások 5/6-át kell megtermelni. ciki.

    A marketing költségeket nem, vagy nem kizárólag a stúdió állja, sokkal inkább a forgalmazó, a két cég megállapodása alapján, tehát ez nem vonható le egy az egyben a stúdió bevételéből. A marketingköltség jelentős részét a tévében sugárzott reklámok díjai jelentik, de ez a költség csak papíron jelenik meg, mert valójában a tévé ingyen adja a hirdetést cserébe azért, hogy később ő vetítheti elsőnek a filmet.

    pff. nagyon földhözragadt gondolkodás. ami film csak a gyártási költségeket hozza be, az nagy szívás, mert az olyan, mintha el sem készítették volna és mégis befektettek rengeteg munkaórát, ahelyett, hogy olyasmit csináltak volna, amihoz profitot is. manapság egyrészt minden hoz bevételt, nyereséget, de sosem az volt a cél, hanem, hogy minél gyorsabban termelje meg, hogy a pénzt minél gyorsabban tudják visszaforgatni újabb projektekbe. ebből a szepontból az XF2 totális csőd.

    Ezzel nem értek egyet. Ha egy film behozza a gyártási költségét, akkor a színészek, filmkészítők, producerek, stúdióvezetők stb. mind megkapták már a gyakran tekintélyes zsozsójukat, csak a részvényeseknek nem jutott osztalék, bár még az is lehet, hogy nőtt a részvényeik értéke, tehát ha eladják, akkor még ők is nyerhetnek. Amit a gyors megtérülésről írsz, az közgazdaságilag nonszensz. A stúdiók közgazdászai nem az azonnali nagy profitban, hanem a hosszútávú stabil profitban érdekeltek. Tudják, hogy lesznek sikerek és bukások, de előre nem lehet tudni, hogy melyik film melyik kategóriába kerül majd, különben nem készülnének el az előbbiek. Az X-akták kérdése pedig kifejezetten komplex, hiszen mint említettem, ott van az előzmények DVD forgalmazása is.

    ezt nem is kommentálom, mert nagy butaság. ha ez lett volna a cél, csinálnak 5-10M-ból egy sima duplarészt videóra, ami tuti hozott volna 30-40M-t.

    Mégiscsak kommentáltad. A dupla rész videóra valóban olcsóbb lett volna, de vélhetően sokkal kevesebbet hozott volna összességében. Egy mozis bemutató az egész X-akták franchise renoméját és bevételét növeli. Azt kellett mérlegelni, hogy a többlet ráfordítás hoz-e annyi többlet hasznot, hogy megérje, és a fenti idézet alapján a Fox nem elégedetlen.
  • kandeláber #4
    Az első X-akták film 83 millió dollárt hozott csak Amerikában, ez meg jó ha 20-at összeszed. Azért ez elég tekintélyes bukta.

    Az első rész 40M-ba került, ez meg csak 30-ba, és közben eltelt tíz év, tehát inflációt figyelembe véve talán feleannyit költöttek rá, tehát nyilvánvalóan számítottak arra, hogy a bevétel jóval elmarad az elődétől, éppen a tíz év kihagyás miatt. Szerintem 20 milliós nyitóhétvégét, és összesen 40-50 milliós amerikai bevételt reméltek, de ennél sokkal gyengébb forgatókönyvekkel is számoltak, és szerintem a jelenlegi boxoffice adatoknál gyengébbre is felkészültek.

    Batman meg valszeg 1-2 héten belül lecsúszik imdb #1-ről.

    Szerintem is.
  • winnie #3
    "Az X-akták "gyalázatos szereplése" pedig nem is olyan gyalázatos."

    az XF2 szereplése gyalázatos. nem azt kell nézni, hogy mennyi tettek bele (a kis költségvetés nem arra utal, hogy nem vártak nagy pénzt, hanem, hogy ennyiből készítették el, hogy minél nagyobb legyen az extraprofit)

    de ettől még botrány, hogy összesen nem fog hozni annyit, mint az első rész 3 nap alatt. a stúdió sokkal több pénzt remélt, tervezett is azzal a pluszpénzzel és most hatalmasat koppantak és mennek a millióik után (mert a film hatására nem fog megdobódni sok egyéb eladás)

    "A film 30 milliós költségvetéséből egyértelműen látszik, hogy a készítők maguk sem számítottak hatalmas bevételre."

    a stúdió sokáig elég magasan trackingelt, bíztak a jó eredményben, a készítők meg azzal főztek, amennyit kaptak.

    "film külföldön 9,2 milliót hozott a hétvégén, amivel elérte a 22 milliót, azaz összesen 39 milliónál tart a film, márpedig általában ha"

    butaság. küfldödön persze, hogy szolid lesz a siker, de azzal nem ér semmit a stúdió, max a helyi forgalmazók.

    a fox amerikában ráköltött a filmre 30M, plusz 45M-t a marketingere (ez direkt költség) - erre a film fog hozni 25M-t, amiből 11-12 lesz a stúdióé, vagyis már csak a kiadások 5/6-át kell megtermelni. ciki.

    "egy film mozis bevétele eléri a gyártási költséget, azt elfogadhatónak szokták tekinteni,"

    pff. nagyon földhözragadt gondolkodás. ami film csak a gyártási költségeket hozza be, az nagy szívás, mert az olyan, mintha el sem készítették volna és mégis befektettek rengeteg munkaórát, ahelyett, hogy olyasmit csináltak volna, amihoz profitot is. manapság egyrészt minden hoz bevételt, nyereséget, de sosem az volt a cél, hanem, hogy minél gyorsabban termelje meg, hogy a pénzt minél gyorsabban tudják visszaforgatni újabb projektekbe. ebből a szepontból az XF2 totális csőd.

    "egy elsősorban videoforgalmazásra készült filmtől egyáltalán nem rossz."

    ezt nem is kommentálom, mert nagy butaság. ha ez lett volna a cél, csinálnak 5-10M-ból egy sima duplarészt videóra, ami tuti hozott volna 30-40M-t.
  • edios #2
    Hümm.. Az első X-akták film 83 millió dollárt hozott csak Amerikában, ez meg jó ha 20-at összeszed. Azért ez elég tekintélyes bukta. Tény, hogy nem volt túl nagy a költségvetés, de mozifilmet még manapság is a bokszoffisz miatt forgatnak elsősorban.

    Batman meg valszeg 1-2 héten belül lecsúszik imdb #1-ről.