SG.hu

Mégsem országos adó a Viasat3

Mint ismeretes, a Viasat első fokon pert nyert az ORTT-vel szemben; 2008. április 30-án az elsőfokú bíróság ítéletében hatályon kívül helyezte az ORTT azon határozatát, amellyel a Viasat3-at országos műsorszolgáltatássá nyilvánította.

Az ítéletben a bíróság - a Viasat álláspontját elfogadva - megállapította, hogy a Médiatörvény nem ruházza fel az ORTT-t azzal a hatáskörrel és lehetőséggel, hogy a műsorszolgáltatókat országossá nyilvánítsa és erre tekintettel kötelezettségeket állapítson meg.

Az ORTT időközben fellebbezett az elsőfokú bíróság ítélete ellen, így ismét szükségessé vált, hogy az ítélőtábla ideiglenesen döntsön az eredeti ORTT-határozat végrehajthatóságának kérdésében. A Viasat ismételten kérelmezte tehát a felfüggesztést, figyelemmel arra a tényre, hogy a végrehajtás - azaz a hírműsorgyártási kötelezettség időelőtti kikényszerítése - a Viasat számára helyrehozhatatlan és súlyos károkkal járna.

Az ítélőtábla a Viasat kérelmének helyt adott, és a másodfokú eljárás befejezéséig felfüggesztette az ORTT-határozat végrehajtását. Az ítélőtábla döntése során figyelembe vette az ORTT-határozatot hatályon kívül helyező az elsőfokú ítéletet, továbbá a Sport1 és Filmmúzeum országossá nyilvánításával kapcsolatban született, az ORTT határozatát szintén jogsértőnek nyilvánító döntéseket is. Végzésében egyetértett a Viasattal, és kifejtette, hogy helyrehozhatatlan kárral járna a Viasat számára a hírműsor gyártására vonatkozó kötelezettség végrehajtása a per jogerős elbírálásáig, hiszen a hírműsor szolgáltatása utólag nem korrigálható, annak költségei a Viasat számára nem térülhetnének meg.

A Viasat számára azért is pozitív az ítélőtábla egyetértő döntése, mert amíg korábban ugyanez a bírói fórum nem fogadta el a Viasat álláspontját a végrehajtás felfüggesztésének kérdésében, a cég új, pontosított és az ítélőtábla által hiányolt adatokat, tényeket is tartalmazó kérelme az ítélőtábla eljáró tanácsát is meggyőzte a Viasat álláspontjának helyességéről. Megszűnt tehát az ORTT azon lehetősége, hogy a Viasat3-at az országos televíziókkal szemben támasztott kötelezettségek, így a hírműsor gyártásának elmulasztása miatt szankcionálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0Speed0 #4
    Mert az RTL meg a TV2 szent?!
    Mikor ide-oda teszik a sorikat, meg sem várják h lemenjen egy évad. Teszik ezt úgy, hogy az utolsó pillanatban van valahol pár promó hogy hoppá máskor lesz. Feltéve ha van promó. És mikor odaérsz, hogy néznéd amit akarsz, csak wtf -olsz hogy most mivan...
    Szóval sztem még mindíg a Via a jobb a 3 kereskedelmi csatorna közül.
  • labzo #3
    Jól is teszi a Viasat3, hogy nem akar már híradót sugározni, mert tény, hogy pár évvel ezelőtt "próbálkoztak" ezzel (is), de nem jött be nekik. Egyszerűen: nem értenek hozzá és kész!
    A károkról meg: muhaha - többször kiszúrtak a nézőkkel, mert ne egy jó sorozatot adtak le éjfélkor, meg kora hajnalban (persze volt olyan, hogy csak úgy, eltértek az előre meghirdetett adásrendtől). Ezen a TV csatornán minden lehetséges a szó szoros értelemben - a főnökön múlik, hogy mennyire érdeklik a TV nézők panaszai, mert van amikor azt figyelembe veszik és aszerint változtatnak és volt úgy, hogy semmibe veszik őket - persze ezekről alig lehet hallani, főleg mostanában.
  • hispan2 #2
    Hát ez így délután elég ütős mondatkompozíció volt.
  • bertino #1
    ortt -> fail.