Napi Online

Diplomata kerül Etyekwood élére - kész az első film

Befejeződött a Hellboy 2 forgatása a Korda Filmstúdióban, amelynek vezetését Simonyi András, hazánk volt amerikai nagykövete veszi át. A filmet teljes egészében Etyeken vették fel.

Simonyi András, Magyarország korábbi washingtoni nagykövete váltja a Korda Filmstúdió Üzemeltető, Filmgyártási és Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöki posztján Sokorai Istvánt, aki a stúdiót építő Arcadom Zrt. vezérigazgatója is - jelentette be Demján Sándor, a Korda stúdió és az Arcadom egyik tulajdonosa.

A vezércsere indoka, hogy az építés után - a tervezett hat műteremből négy már megnyílt, a többi pedig 2008 kora tavaszán készül el - a filmstúdiónak továbbfejlődésre, nemzetközi kapcsolatokra van szüksége. A több ütemben megvalósuló etyeki beruházás csaknem 100 millió euróba kerül a magyar és magyar származású tulajdonosainak - Demján mellett Andrew G. Vajnának, Varga Károlynak, Peter Munknak és Nathaniel Rotschildnak. A megtérülésre vonatkozó kérdésre Krisán László, a Korda Filmstúdió vezérigazgatója nem válaszolt, mert az üzleti titok, de annyit hozzáfűzött: a tulajdonosok nem véletlenül fektettek ennyi pénzt a beruházásba.

A júniusban bejegyzett Korda Filmstúdió Zrt. jegyzett tőkéje 510 millió forint, igazgatóságának tagja - a hatályos cégadatok szerint - Sokorain kívül Vogel Zoltánné Demján Diána, Ács Tamás és Mécs Imre. Több mint 50 százalékos tulajdonosaként a ciprusi Zanova Investments Limited van bejegyezve. A zrt. a Zanovával együtt tulajdonosa - a fő tevékenységként ingatlan-bérbeadással, üzemeltetéssel és filmgyártással foglalkozó - Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft.-nek, amelynek 2 milliárd forint a jegyzett tőkéje.

Hat hónapos munka után befejeződött az első Etyeken készült produkció, az Oscar-díjra jelölt Guillermo del Toro rendezte Hellboy 2 (Pokolfajzat) forgatása. A rendező harmadik filmjét forgatta Kelet-Európában, amelyek közül ezt tartja a legkellemesebb élményének. A technológiailag jól összeállított Korda stúdió bárhol a világon megállná a helyét - mondta del Toro. A Hellboy 2 az Universal Studios számára készül, büdzséje 72 millió dollár, amellyel a legnagyobb produkció, amelyet valaha Magyarországon forgattak.

A filmet itt vették fel, és információink szerint legalább 7 milliárd forintot költött itt el a stáb. A filmet a tíz éve Magyarországon működő, angol-amerikai tulajdonban lévő produkciós cég, a Mid Atlantic Films Kft. közreműködésével hozták Magyarországra. (A cég más nagyszabású filmek itteni gyártásában is közreműködött a közelmúltban, ilyen például a 20th Century Foxnak készített Eragon vagy a BBC-s Robin Hood-sorozat.)

Várhatóan tavasszal elkészül a hatodik műterem is, amelyben a világ legnagyobb (csaknem 4 ezer négyzetméteres) beltéri vizes medencéjét építik fel. A jövőre vonatkozóan négy produkcióról beszélt Andy Vajna tulajdonos-producer, amelyekről tárgyalnak. A címek persze még titkosak, de nagyon nagy az érdeklődés a Korda Filmstúdió iránt - tette hozzá Vajna. Az új magánstúdióknak és a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhetően az idén kiugró növekedést produkál a filmipar: a tavalyi 24 milliárd forintról várhatóan több mint 50 milliárd forintra növekszik a közvetlen filmgyártási költség összege Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jim Kirk #8
    Ha már ennyire kötekedős kedvedben vagy (meg most én is), te sem tudsz helyesen írni. "Tanúlj" szó nem létezik.
  • csuszi #7
    jellemző. valamit kivételesen baszott jól csinálunk, 6 milliárdból lett évi 60 milliárd, az amerikai!!!!! filmesek elégedettek, pénz jön, de itt megy a rinya, csak gratulálni tudok idióta faszok, csináljátok jobban...
    gabr drágám, andy hogy is jön a képbe? mivel simonyiról van szó? vagy szelektív az olvasásod? gz
  • GenSC #6
    Vicces az 1.pont:)!(irónia)
  • GenSC #5
    Egyetértek veled teljes mértékben!
  • GenSC #4
    1.Tanúlj meg helyesen írni.
    2.Te aztán tudod kit, hol, mennyire ismernek.
    3.Hogy lehetsz ilyen buta?
  • kow83 #3
    Ahhoz nem kell nagy ész, hogy kiadd a súdiód bérbe filmeseknek. Etyekwood szerintem nagyon be fog jönni.
  • gabr #2
    Hagyuk már Andy Vajna-t, kint már senki szóba sem áll vele!
  • dawinD #1
    Mécs Imre ? Ő meg hogyan ?