MTI

Oscar-díjra nevezik az 56 csepp vér című musicalt

Oscar-díjra nevezik az 56 csepp vér című rockmusicalt az alkotók - jelentette be Bokor Attila, a film rendezője szerdán Budapesten, mielőtt átvette a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál ez évi közönségdíját, a Michael Curtiz-elismerést.

Bokor Attila a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen, alkotótársai jelenlétében elmondta: bár Magyarország hivatalos nevezése Pálfi György Taxidermia című munkája, a szabályok szerint az a film, amelyet egy héten át vetítenek az Egyesült Államokban (a musical október 26. és november 2. között volt látható), jogosult az Oscar-nevezésre. Az 56 csepp vér című filmet valószínűleg a musical kategóriában indítják, de a legjobb külföldi munkák között és az alkotói kategóriák mindegyikében nevezhetik - tette hozzá.

A rockmusical ősbemutatója április 12-én volt Budapesten. A "Rómeó és Júlia" történet az 1956-os forradalom idején játszódik. A forgatókönyvet Pintér Tamás ötlete, Horváth Péter színműve alapján Bokor Attila és Réz András írta. A zene Mihály Tamás, az Omega együttes tagjának munkája, a filmet Szalai András fényképezte. A főszerepet az azóta elhunyt Kaszás Attila, valamint Palcsó Tamás, Veres Mónika és Alföldi Róbert alakítja. Pintér Tamás, a film ötletgazdája közölte: a musical akciójeleneteit benevezték a kaszkadőrök "Oscar-díjára" (Taurus World Stunt Award).


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bokor Attila a helyszínen úgy nyilatkozott: a közönségsikert abban látja, hogy jó a zene, s mindenki minőségi munkát végzett a maga területén. Fontosnak nevezte a történetmesélést, s rámutatott arra, hogy munkájuk szerkezetét tekintve más, mint a magyar filmek általában. Az amerikai filmkészítési technikát érvényesítette, feszes dramaturgiát alkalmazott, nem enged a nézőnek gondolkodási időt - mondta az alkotó, aki 1975-től 1981-ig dobos, zeneszerző, szövegíró és énekes volt a Color zenekarban, 1983-ben végzett a New York-i Egyetem filmrendező szakán, s 1987-ben Los Angelesben, az UNLA egyetemen mester-diplomát szerzett film- és televízió rendező, továbbá producer szakon. Bokor Attila megjegyezte azt is: az angolszász világban más a musicalek fogadtatása, mint idehaza.

A magyar származású Kertész Mihály rendezőről elnevezett Michael Curtiz-díj bekeretezett oklevelét Bunyik Béla, a Los Angeles-i fesztivál rendezője nyújtotta át. Bunyik Béla felidézte: a rockmusicalt október 11-én, a hetedik Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nyitófilmjeként vetítették. A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján ítélték oda. "Számomra meglepetés volt az 56 csepp vér fogadtatása" - mondta, hozzátéve: a "modern rock" miatt tartott a bemutatótól, s örömmel látta, hogy az alkotókat tapsviharral ünnepelte a közönség. Beszámolt arról, hogy a film szerepelt egy Golden Globe előválogató vetítésen is; a jelöléseket decemberben hozzák nyilvánosságra az adott műfajban.

Bunyik Béla a pozitív fogadtatást elsősorban annak tulajdonítja, hogy a film és annak zenéje "nagyon erős", ugyanakkor a musical szórakoztató is, s nagyon látványos a 16 kamera mozgása. A sajtótájékoztatón bemutatták a film újonann megjelent DVD-jét, amelyen külön is megtalálhatók a musicalben szereplő dalok, s vágatlan interjú látható az egyik főszereplővel, a bemutató előtt egy héttel elhunyt Kaszás Attilával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #2
    palcsótomi oscardíjas lesz muhhhhaaaaaahhahaaa
  • Librarian #1
    Nem volt rossz film, de nekem már a tököm tele van a Rómeó és Júlia sztorikkal... Pff... Már a gondolattól is untam a fejemet. A zenék sem voltak benne elég frenetikusak, ahhoz képest, hogy mennyire ajnározták. Szerintem középszerű volt.
    Egyedül Kaszás Attila volt nagyon jó benne, nyugodjék békében, de pl. Palcsó Tomi kifejezetten gyökér volt, még ahhoz képest is, hogy az volt a szerepe...
    Egyszer nézhető max. Oscar-díjra esélytelen.