Szekeres Viktor

Szigorítanák a mozis korhatárokat

A filmforgalmazók szerint a hazai szabályozás már így is túl szigorú, a Nemzeti Filmiroda szerint azonban gyermekeink lelki fejlődése továbbra is veszélyben van. Hol az igazság?

A Népszabadság információ szerint a Nemzeti Filmiroda egyre inkább pártolná a mozis korhatárok megemelését, s ennek köszönhetően, a világon talán egyedülállóan, a Disney Robinson család titka című rajzfilmjét 12-es karikával látták el, annak ellenére, hogy a film még Amerikában is a "G", vagyis a minden nézőnek ajánlott filmek közé tartozik.(Ennél eggyel "nagyobb" kategória a rajzfilmeknél még szokásos "PG" értékelés, mely szülői kíséretet ajánl a kisdedek számára, de nem írja elő kötelezően.

A film talán ennek is köszönhetően hatalmasat bukott bemutatásának hetében, Budapesten mindössze 5 ezren látták, ami körülbelül egynegyede egy középkategóriás Disney-rajzfilm nyitó nézőszámának. A korhatárbizottság, mely 3 évvel ezelőtt kezdte meg munkáját, döntésében elsősorban az ORTT szempontrendszerét vette figyelembe.

A döntés annak fényében még furcsábbnak tűnik, hogy ugyanez a bizottság tavaly a Batman: Kezdődik! című filmet minden korosztály számára megtekinthetőnek ítélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #13
    már hogy ne kapná meg? bármelyik tesco vagy cora polcain vagy a turkálóban ott figyel 950-ért a dvd.
  • Kagemusha #12
    A fáraó (IMDB)
    ...mondjuk nem hiszem, hogy megkapod bárhol is, bármilyen formátumban (DVD, VHS), elvégre 1966-ban készült. Esetleg a Duna TV-nél próbálkozz, ott láttam vagy 6 évvel ezelőtt.
  • Gartman #11
    Ezek bu**k....szánalom ...
  • AljasGetto #10
    Na igen, jókat röhögök (bár inkább sírni kéne), hogy a gyerekkorom filmjeit (hirtelen pl. Svarcis filmek jutnak eszembe), mostanság este 10-11 után lehet megnézni 18-as piros karikával, és még örülhetek, ha nem vágják ki belőle még így a "durvább" jeleneteket is.
    Igaz, eléggé B kategóriás filmek voltak, de ezek pont egy kisiskolás szintjének megfelelő igényességűek, és lám-lám, belőlem és a korosztályomból is egy tömeggyilkos, lelkileg visszamaradt jellem lett...

    (Félig off: az általam látott vágott filmek közül a két kedvencem a Szikla volt - ahol a végén kb. két perc esett ki, amikor a rosszfiú szájába nyomta volna Ketrec a zöld bogyót -, a másik pedig a Hatodik érzék, ahol a fiú nem látta a felakasztott hullákat a suliban, meg máshol a véresebb részeket sem... Szánalmas!)
  • pauly #9
    Én azt kb 7 évesen láttam :)
  • neptum #8
    lassan már csak 100 évesen lehet madj meg nézni egy rajzfilmet ?????
  • Lameth #7
    A fáraó az egyik kedvenc könyvem, és van filmváltozata? Na akkor mindjárt megpróbálom beszerezni!
  • winnie #6
    engem nem engedtek el a bolygó neve halálra 8 évesen:) meg nem nézhettem a szombat esti fekete autós filmet.
  • Kagemusha #5
    Furcsa. Manapsag ehhez egy allami szervezet kell?
    Az en lelki fejlodesemet meg edesanyam es edesapam felugyelte, nem is bantam meg semmit, amit mondtak. Pedig emlekszem, bosszus voltam, amiert nem nezhettem meg karacsonykor Boleslaw Prus A farao-jat. Aztan felnott fejjel lattam.
    Igazuk volt, hogy anno nem engedtek meg. Nem ertettem volna semmit belole akkor regen.
    Ez mar rohejes!
  • TM #4
    Nevetséges a Nemzeti Filmiroda ténykedése. Rob Schneider f*szkodását a Tök alsó 2-ben ugyanolyan korhatárral látták el, mint a Robinson család titkát. Abszolút következetlenek. Nem is kell a Batmanig elmenni, a Happy Feet is simán ért volna ennyi erővel korhatárt és bár nem láttam, a Patatanya sem segíti épp elő a gyermekek szellemi/lelki avagy fizikai(!) fejlődését, amennyit tudok arról a filmről (tőgyes bikák). Le a NeFivel, le a KORHATÁRKARIKÁKKAL, amik elb*sszák a filmplakátokat! (egyébként a besorolóbizottság 7 tagjából 6 nő). Együttérzésem a Fórum Hungarynek.