SG.hu

A Babel diadalútja

Jól indul a 2007-es év Alejandro González Inárritu számára. Új filmjét az online filmkritikusok kilenc kategóriában választották be a legjobbak közé.

Az Online Film Critics Society alábbi kategóriáinak nevezettje lett a Babel: A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női mellékszereplő (Adriana Barraza és Rinko Kikuchi), a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb operatőri munka, a legjobb filmzene és az áttörő alakítás kategóriájában (Rinko Kikuchi).

Áttekintve dicsőségtábláját, többek között a következő fontos jelöléseket és elismeréseket söpörte be eddig a mexikói-amerikai filmdráma:

Utah Film Critics - A legjobb mellékszereplő: Rinko Kikuchi.
Chicago Film Critics Association - A legjobb mellékszereplő: Rinko Kikuchi.
People's Choice Awards, jelölés - Kedvenc főszereplő: Brad Pitt.
Chicago Film Critics Association, jelölések: A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női és férfi mellékszereplő (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi és Brad Pitt), a legjobb operatőri munka, a legjobb filmzene és a legígéretesebb alakítás kategóriájában (Rinko Kikuchi).
Toronto Film Critics Association-jelölések: A legjobb forgatókönyv, a legjobb női mellékszereplő: Rinko Kikuchi.
San Francisco Film Critics Circle - a legjobb női mellékszereplő: Adriana Barraza.
Critics' Choice Awards-jelölések: A legjobb film, a legjobb író, a legjobb együttes, a legjobb női mellékszereplő (Adriana Barraza és Rinko Kikuchi), a legjobb filmzene (Gustavo Santaolalla) és a legjobb betétdal.
Golden Globe-jelölések: a legjobb filmdráma, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb filmzene, a legjobb női és férfi mellékszereplő (Adriana Barraza, Rinko Kikuchi és Brad Pitt).



A New York Film Critics Online, az American Film Institute, a National Board of Review mellett további ötven napilap, magazin és folyórat újságírói választották be az év tíz legjobb filmje közé a Babelt.

Legfrissebb elismeréseit a Springs International Film Festival 2007 Gala Awards-on gyűjtötte be Innáritu filmje. Egyedülálló módon a legjobb alakítás kategóriában a film színészei együtt nyertek, Alejandro González Inárritu lett az év rendezője, Cate Blanchett pedig szerepválasztásával megkapta a legjobb karrierépítő díjat.

A felsorolás nem teljes, ám érzékelteti, milyen kiemelkedően fényes pályát futott be a film Cannes-i debütálása óta, ahol Alejandro González Inárritu a legjobb rendezőnek járó díjjal távozott, és az ökumenikus zsűri díját is elhozta. A kérdés az, hogy a Golden Globe díjkiosztón milyen eredményeket ér el, és ez milyen esélyeket vetít előre az Oscar-díjra nézve.

A Babelt itthon a Budapest Film forgalmazza, a mozikban február 8-tól látható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Matyóhímzés #5
    Az személy szerint a 0-nál valamivel kevésbé érdekel, hogy anyagilag mennyire sikeres a film. :)
    Sajnos túl gyakran a bevétel nincs egyenes arányoságban a minőséggel. :(
  • Mister #4
    természetesen ettől is függ, de sajnos erről nem találtam adatot
  • Loverman #3
    attól függ hogy 20 millából csinálták-e vagy 100ból.
  • Mister #2
    nagy bukás a film Pitt nevéhez képest, október óta "csak" 50 millát hozott.
  • Matyóhímzés #1
    Jajj de várom ezt a filmet, már majd egy éve. :)