Ötvös Tibor

Kormányrendelet határoz a Fűrész 3-ról

Franciaországban a kulturális miniszter külön kormányrendeletben határozta meg a Fűrész 3 besorolását. A Csak 18 éven felülieknek! cimke a galloknál nagyon ritka, ezt utoljára 2000-ben kapta meg egy film.

Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem ért az ember. Például miért erőlteti Uwe Boll a filmadaptációit, mikor anno egy remek drámát is képes volt leforgatni? Vagy mi alapján dől el egy műsor vagy film besorolása?

Ez utóbbi egyébként nem csak engem foglalkoztat. Jack Nicholson klasszikussá vált mondata máig itt cseng a fülemben: "Mutass egy női mellet a filmben, egyből 18-as karikát kap. Vágd le ezt a mellet egy baltával és rögtön korhatár nélküli a mozi."


Ez lenne olyan durva?

Az egész dolog a Fűrész 3 legújabb "botránya" kapcsán jutott eszembe. A horrorfilm ugyanis eljutott Franciaországba is, ahol azonnal balhé kerekedett körülötte. Történt ugyanis, hogy a franciák kulturális minisztere, Rennaud Donnedieu de Vabres megtekintette a filmet és rendeletben állapította meg a film besorolását.

"Az öncélú és sorozatban előforduló erőszakos és szadista jelenetek abszolút indokolttá teszik a 18-as besorolást" - áll a rendeletben. Így a francia fiatalok - elvileg - nem tekinthetik meg a trilógia záródarabját.

A Csak 18 éven felülieknek! titulus a galloknál egyébként nagyon ritka, ezt utoljára 2000-ben kapta meg a beszédes című Dugj meg!.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #13
    A Dugj meg! egy nagyon jó film! Elég durva az is.
  • Loverman #12
    a trilógia záródarabja. attól h lesz negyedik is, 3 résznek a vége a harmadik rész,nem?:D trilógiának nem lehet a negyedik befejező mert akkor nem trilógiának hívják...
  • johnz #11
    Mióta lett záródarab a 3 rész? én úgy tudtam lessz 4,5 is vagy nem?? pedig 1 hónapja még itt olvastam róla!!!
  • m4G1c #10
    miről? fejtsd már ki kérlek. mert szvsz a 3 sztori csak alapfelállásban MUTATOTT hasonlóságot egymás között, nem cselekményben és végkifejletben...
    (és ha ez a közös elem nincs meg,akkor annyira lett volna követhető, mint egy izgalmas jóbarátok-epizód... | star wars-nál volt -e vajon ilyen, vagy bármilyen trilógiává nyújtott filmnél?
    ott miért nem volt sematikus a sztori?)
    horrorfilmként meg nézd a hillshaveeyes-t meg többi erőltetett szart...
    mert a Fűrész leginkább thriller. kicsit olyan, mint a Hetedik, csak itt a "behind the scenes" rész is benne van :)
  • AljasGetto #9
    "Utóbbi idők igénytelen tömegcuccai után végre valami egyedi, amiben nem kaptafa a sztori."

    Hehe... végülis még csak a harmadik bőr húzzák le róla...

    De amúgy semmi bajom nem volt a fűrészekkel, talán csak annyi, hogy tényleg egy jó kis igazi HORRORfilmre számítottam a plakátok meg a beharangozás miatt...
  • pauly #8
    pff,pedig az valami szörnyű :)
  • szombi #7
    A Dragonball is ilyen kicsinyes dolgok miatt lett nálunk betiltva,
    miközben a világ legjobb és legnézettebb animációs sorozatává vált...
  • m4G1c #6
    Még nagyobb ingyenreklám. Bár ennek a filmnek már nem is nagyon kell. Utóbbi idők igénytelen tömegcuccai után végre valami egyedi, amiben nem kaptafa a sztori. Csatlakozom winnie-hez, ide a 4.-et.
  • winnie #4
    a fűrész 3-ra én is minden további nélkül odaraknám a 18-at, szerintem egyértelmű.

    az más kérdés, hogy amerikával ellentétben ez a néző tájékoztatását szolgálja, nincs tiltó jellege. itthon is 18-at fog kapni, pl. a TCM is azt kapott, de az utóbbi időben idehaza csak egy film volt, amire csekkolták itthon a nézőt, ha minden igaz.

    az öncélúság a fűrész esetében egyértelmű - viszont a saw 1-2 is hasonló volt. ettől persze a film még jó, ide nekem a 4.-et.