MTI

Magyar klasszikus filmek francia DVD-n

A magyar mozi aranykorának mára klasszikussá vált filmjeiből Párizsban megjelent francia nyelvű DVD-sorozatot méltatott a Les Cahiers du Cinéma című francia filmes folyóirat novemberi számában.

A Simon Sándor producer vezette párizsi Clavis Films magyar fiatalokból álló csapatával az elmúlt rendszer Nyugaton rövid ideig sikeres és a cannes-i filmfesztiválon rendszeresen díjazott magyar filmjeinek francia feliratos változatait jelenteti meg. A legjelentősebb francia filmes folyóirat bevezetésként a magyar filmművészetbe három olyan "lázadó filmet" ajánl olvasói figyelmébe, amelyek bemutatásukkor nagy visszhangot váltottak ki a francia nézők körében is: Fábri Zoltán Körhinta, Makk Károly Szerelem és Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című alkotását.

A Clavis Films egyik legfőbb prioritása Jancsó Miklós filmjeinek megjelentetése, amelyek közül eddig az 1963-tól 1968-ig terjedő időszak alkotásai vásárolhatóak meg francia felirattal. A következő generáció legjelentősebb alkotói közül Szabó István trilógiájának (Mephisto, Hanussen, Redl ezredes) eredeti, németül forgatott változata jelent meg franciául. A lap szerint a DVD-sorozat kiváló darabjai azonban eltörpülnek Tarr Béla "művészetének nagysága előtt", akinek valamennyi filmjét fokozatosan megjelenteti franciául a Clavis Films.

"A Családi tűzfészek a szociológiai és klausztrofóbiás lakásfilm prototípusa. Az Őszi almanach is még a bezártság filmje, de közben Tarr Béla - Pedro Costa mellett - a kortárs mozi egyik legmegkapóbb teremtőjévé vált. Amíg Jancsónál a magyar puszta kisimul, Tarr képei göröngyössé válnak, amelyekből fáradhatatlanul emelkednek ki a lassú lépések és a hosszú képsorok. A Kárhozatban már semmi sem formalista nincs: szépsége a várakozás és az elveszettség hipnotikus szédülésében rejlik" - írta a Les Cahiers du Cinéma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Az MTI talált egy olyan országot (a miénken kívül), ahol eladnak magyar filmeket akár 1000 példányban is!! Ez nem semmi.