SG.hu

Spanyol Filmhét

A nagy sikerre való tekintettel a Spanyol Nagykövetség a Budapest Filmmel közösen ismét megrendezi a Spanyol Filmhetet. A 2006. június 15-21-ig tartó rendezvénynek a Művész mozi ad otthont.

A szervezők a kortárs spanyol filmtermés legjavából merítve a következő filmeket válogatták a Filmhét programjába:

Héctor - június 15., 20.00, (zártkörű díszelőadás), június 17., 20.30

Héctor 16 éves kamasz, aki Tere nevű nagynénjéhez kerül édesanyja halála után. A város központjában lévő kertesházból egy kicsi lakásba kell költöznie Madrid külső peremén. Héctor megpróbálja elfogadni ezt az új életmódot, ami teljesen más, mint az általa eddig megszokottak, és egyre inkább kezdi megszeretni. A helyzet akkor változik meg, amikor megjelenik Martín, Héctor édesapja.

Az óceán túlsó feléről utazott Spanyolországba, hogy találkozzon fiával. Martín tudott apja létezéséről , de nem kíváncsi rá. Martín üldözni kezdi fiát, hogy elmagyarázza neki hosszú távollét okát, elnyerje fia szeretetét és egy új élet lehetőségét kínálja fel neki Mexikóban. Héctornak döntenie kell a nemrég megismert családja és a tengerentúli kaland között.

Héctor
2004
Rendező: Gracia Querejeta
Szereplők: Nilo Mur, Adriana Ozores, Joaquín Climent
107 perc
Honlap

León és Olvido - június 16., 20.30

A Down-kóros León és nővére Olvido öt éve maradtak árván. Egyetlen örökségük egy öreg ház, amiben élnek és egy gépkocsi. Kettejük kapcsolata a végsőkig ellentmondásos: egyfelől mély szeretet tartja össze őket, másfelől megállás nélkül veszekednek egymással. Olvido azt szeretné, hogy León önállóan hozza meg döntéseit, kivegye részét a házimunkából és önellátó legyen. León leghőbb vágya pedig az, hogy biztonságban érezhesse magát testvére mellett, és hogy a nő csakis vele foglalkozzon.

Hogy munkába állhasson, Olvidónak abba kell hagynia tanulmányait. A külvilággal való kapcsolatuk sem felhőtlen. Olvido kétségbeesése egyre nagyobb és León is folyamatosan támadásoknak van kitéve, ezért mindkettejüknek olyan extrém helyzetekben kell helytállniuk, amelyek próbára teszik egymás iránt érzett szeretetüket, valamint az általuk követett erkölcsi normákat.

León y Olvido
2004
Rendező: Xavier Bermúdez
Szereplők: Marta Lallarde, Guillem Jiménez, Gary Piquer
112 perc
Honlap

Az életnek értelmet adó dolgok - június 18., 20.30

Hortensia érett asszony, aki elégedetlen az INEM-ben (Országos Munkaügyi Intézet) végzett irodai munkájával, ráadásul férje elhagyja egy sokkal fiatalabb nőért. Hortensiának nem áll szándékában új kapcsolatot kezdeni egészen addig, amíg útjába nem kerül Jorge, egy szimpatikus és optimista munkanélküli. A férfi meggyőződése, hogy találkozásuk a sors akarata, s hogy ettől új irányt vesz élete: Hortensiában látja a változás kulcsát. A történet keserű ízét és humorát azok a bonyodalmak adják, amelyek Jorge és Hortensia, és az őket körülvevő barátok és családtagok találkozásaiból adódnak.

Cosas que hacen que la vida valga la pena
2004
Rendező: Manuel Gómez Pereira
Szereplők: Ana Belén, Eduard Fernández, María Pujalte
90 perc
Honlap

Hogy el ne felejts - június 19., 19.15

Irene fiával, az építésznek tanuló ifjú Daviddal és édesapjával, az életvidám, ám tragikus sorsú Mateóval él. Mateo szinte még gyerek volt a polgárháború idején, és az összecsapásokat követő elnyomás alatt elvesztette otthonát és egész csaladját. David abban a közeli hipermarketben talál rá Clara-ra, amelyben a lány pénztárosként dolgozik. Nem pusztán szerelem szövődik közöttük, hanem megértés és a másikkal való együttérzés is.

Elvált szülők egyetlen gyermekeként, David nem tudja elkerülni anyja ellenségeskedését. A nő szerint fiának viszonya nem tesz jót neki, veszélyezteti jövőjét és szakmai pályafutását. Irene beleveti magát munkájába, mely egy vakokból álló színházi csoport rendezését jelenti, ám nem tudja, mit kezdjen az otthoni gondokkal.

A köztük lévő összekötő kapocs Mateo, talán koránál fogva, illetve a tapasztalata, vagy jósága révén. Már azt gondolnánk, a világtól eltávolodva él, de csak azért, mert ez a világ jóval nagyobb mint amilyennek tűnik és kiemelkedő szerepe van benne azon emberek büszkeségének helyreállítása, akik egy igazságtalan és kegyetlen rezsim által lettek eltiporva.

Ilyen az ő életük, közeli és kiszámítható, míg egy napon egy olyan váratlan esemény történik, amely próbára teszi valamennyiüket, és újra meg kell tanulniuk élni, miközben mindnyájan felfedeznek valamit újat a másikról.

Para que no me olvides
2005
Rendező: Patricia Ferreira
Szereplők: Fernando Fernán Gómez, Emma Vilarasau, Marta Etura
100 perc
Honlap

Hideg téli napsütés - június 19., 21.15

Adriánt, a vonzó huszonöt éves fiatalembert hazaengedik a szanatóriumból, ahová rendszeresen be kell feküdnie elmezavara miatt. A gazdag családból származó, anya nélkül maradt fiúval egy reggelen közli apjának ügyvédje, hogy apja el akar menni a városból, mert egy másik nő mellett folytatná életét, fiára hagyva az üresen maradt családi házat. A hírtől felzaklatott Adrián úgy dönt, megkeresi az édesapját.

Ezen az éjjelen Gonzalo, a simlis, alkalmi munkákból élő tinédzser kirámol egy kamiont a roncstelepen. Amikor fizetésre kerül sor, a tulaj kevesebb pénzt ad neki, mint amennyiben megállapodtak. Anyja, Raquel, évek óta prostitúcióból él, és Gonzalóval való kapcsolata egyre rosszabb. A fiú próbál anyja kedvében járni, de válaszul csak hűvös visszautasítást kap. Azon az éjszakán, amikor Gonzalo és Adrián útjai kereszteződnek, olyan események sorozata indul el, amelyek felülmúlják mindhármuk képzeletét.

Frío sol de invierno
Rendező: Pablo Malo
Szereplők: Unax Ugalde, Javier Pereira, Marisa Paredes
104 perc
2004
Honlap

Candeal csodája - június 20., 20.30

A 40 éve Stockholmban emigránsként élő 85 éves híres kubai zongorista, Bebo Valdés Salvador de Bahía-ba (Brazília) utazik, ahol az afrikai vallás- és zene világa a legtisztább formájában maradt fenn. Ott találkozik Mateus-al, egy bahiai zenésszel, aki bevezeti Bebót az afro-bahiai közösségbe és elviszi őt Candealba, egy olyan „favelába”, ami Carlinhos Brown kezdeményezésének, valamint lakói erőfeszítésének köszönhetően igen különleges közösség központja lett.

Candealban nincsenek sem fegyverek, sem kábítószerek, azonban található ott egy zenei konzervatórium, egy egészségügyi központ valamint egy stúdió, ahová a candeali dobok csábitóerejének hatására a világ legkülönbözőbb pontjairól járnak oda a zenészek felvételeket készíteni. Felhasználva a zenét mint minden lehetséges kezdeményezés kulcsát, Candeal lakossága visszanyerte önbecsülését és egy jobb világban való hitét.

El milagro de Candeal
2004
Rendező: Fernando Trueba
130 perc
Honlap

Az első éjszakám - június 21., 20.30

Az évszázad utolsó éjszakáján játszódik ez a történet Madrid egyik külső kerületében, ahol különböző emberek találkoznak. Mindegyikük éli a maga hétköznapjait, azonban életük később ilyen vagy olyan módon egymásba fonódik. A film az első Málaga-i Spanyol Filmfesztivál legnagyobb díját kapta, forgatókönyve pedig Elvira Lindo-tól, a Pápaszemes Manolitonak szerzőjétől származik.

La primera noche de mi vida
1998
Rendező: Miguel Albaladejo
Szereplők: Leonor Watling, Juanjo Martinez, Carlos Fuentes
82 perc
Honlap

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szucsitg #1
    Én már mennyire vártam ezt a filmhetet! Sokkal jobb a kedvem, h végre tudom mikor lesz!