Napi Online

Indul Etyekwood építése

A napokban az összes szakhatósági engedély jogerőre emelkedik, s hamarosan megkezdődhet a csaknem 50 ezer négyzetméter össz-alapterületű etyeki Korda Stúdió építése - közölte Krisán László, a beruházásra létrehozott Korda Filmstúdió Kft. ügyvezető igazgatója.

A stúdió alapkövét tavasszal rakják le, s a befektetők az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón ismertetik majd, hogy áll a fejlesztés. A mintegy 150 millió euróból (jelenlegi árfolyamon számolva közel 40 milliárd forint) megvalósuló első ütemben hat stúdiót építenek a beruházók a település határában fekvő egykori laktanya területén. Krisán nem kívánta megbecsülni, mikorra lehetnek kész a stúdiók, a Demján Sándorhoz kötődő ingatlanfejlesztések tempóját ismerve azonban elképzelhető, hogy az év végéig felépül az első épület. A tervek szerint a beruházás további két lépcsőjében szállodával, golfpályával és a befektetők reményei szerint majd itt forgató filmcsillagok elszállásolását szolgáló luxusvillákkal bővül a komplexum.

Az azóta Etyekwood néven elhíresült beruházást 2004 júniusában jelentette be a két befektető, Demján Sándor üzletember és Andrew G. Vajna filmproducer. Az akkor ismertetett elképzelések szerint 2005 végére kellett volna elkészülniük a stúdióknak, ám az engedélyeztetési eljárások az akkor kalkuláltnál hosszabb időt vettek igénybe. Az etyeki stúdió kapacitása évi 500-600 millió euró értékű filmgyártásra elegendő, Demján szerint évente összesen 300 millió euró értékű produkció idecsábítása már nyereségessé teheti a vállalkozást, amely közel tíz év alatt térülhet meg.

Etyek térségében a Korda Stúdió több mint ezer új munkahelyet teremt, míg a kiegészítő létesítményekben (szálloda, golfpálya) további ötszáz embert foglalkoztatnak majd. A beruházók elsősorban a helyi vállalkozókra és munkaerőre számítanak mind az építkezés, mind az épületek működtetése során. (A fejlesztéshez kapcsolódóan nemrég megalakult az Etyeki Vállalkozói Kör, amely a helyi vállalkozók kapacitásait listázza, s amely az elsődleges merítési forrása lesz a befektetőknek.) Ennek érdekében filmes szakembereket képző osztály indul majd a régió egyik középiskolájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    kit érdekel?