SG.hu

Még a héten a mozikban az Akira

A héten kerül a mozikba az Odeon forgalmazásában az Akira, ez a klasszikussá vált 1988-as anime. A rajzfilm Otomo Katsuhiro 2000 oldalas mangája alapján készült, melynek első füzete 1982-ben jelent meg.

Az Akira bemutatását követően csakhamar kultikus jelentőségű lett mindenhol a világon, emellett pedig úttörő szerepe van a műfaj európai és amerikai elterjedésében és népszerűségében - hatása többek között a Mátrix-filmeken is érezhető.

A történet 2018-ban, a harmadik világháború után játszódik Tokióban, és valódi cyberpunk történet, melynek középpontjában egy motoros banda, annak tagja, a 15 éves Tetsuo, egy különleges képességekkel ellátott kisfiú, Akira, valamint a titkos kísérleteket végző hadsereg és kormány áll.

A filmet kópiáról vetítik, ám mivel ebből eredeti, japán nyelvű változatot - majdnem 20 éves filmről lévén szó - sajnos nem találtak, ezért az amerikai mozikban játszott, angol nyelvű verziót látták el magyar felirattal. A tervek szerint a duplalemezes DVD májusban követné a filmet, többek között egy olyan extrával is fölszerelve, mely még egyetlen külföldi kiadáson sem szerepel. A további tervek között pedig szerepel egy másik japán anime, a Ghost in the Shell megjelentetése is.

A vállalkozás példa nélküli a magyar viszonylatok között, hiszen egy majdnem 20 éves filmet lehet a mozikban megtekinteni. A premierre rendhagyó módon nem csütörtökön, hanem vasárnap kerül sor. A díszbemutató nyilvános lesz, a film előtt pedig a tervek szerint Varró Attila mond rövid bevezetőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #10
    Konkretan mit ertesz a nagyon kulonbozo alatt? Merthogy vicces, de mint ahogy magyarul is tobbfelekeppen mondhatod a "Ma uszodaba megyek a baratommal." mondatot (aza a szavak sorrendje tetszoleges lehet), ugy ez a japan nyelvre is igaz.
  • onimusha #9
    én szerdán nézem meg, kár, hogy cak Odeon-ba játszák, meg azért jöhetne több anime is
  • Tetsuo #8
    Ki, mit szokott meg? Általában a japán és az angol hang a nyerő, ehhez angol v magyar felirattal..
    (Bár nekem -bűnrossz angol feliratos- Akirám van. :(
  • Inquisitor #7
    Lehet hülyeség, mer tnagyon különböző nyelv a magyar és a japán, de nekem a hangsúlyozása miatt jobban bejön, mint az angol. Sokkal kifejezőbb vagy mi.
  • Xcentric #6
    Anime-t eredeti nyelven,esetleg angolul nézek csak. Magyarul valahogy hülyén hangzik pár dolog.
    Magyar felirattal nincs probléma,de a szinkron szerintem nagy esélyel szétzúzza a hangulatot.Bár hallottam olyat hogy valakit meg éppen a japán nyelv zavart...
  • Inquisitor #5
    Ja, de elég furi volt a GiTS szinkronja, igaz Batu magyarhangja még bocsánatot is kért miatta :)
    Azóta se sikerült neki elintéznie, hogy legyen itthon GiTS2 bemutató! :(
    Amíg az emberek felének a félretájékoztatás miatt az Anime-ről gyerekmesék, másik felének meg a Hentai jut eszébe, ez nem is fog változni!

    Pedig mit nem adnék, ha levetítenék pl. a Haibane Renmei-t a TV-ben, csóri tiniknek lehet gondolkodni kéne pár fontos dolgon, nem úgy mint "szinvonalas" amcsi rajzfilmeken ...
  • Inquisitor #4
    De tudnak hidd el, csak senki nem fog 3-5 évig ingyen dolgozni, hogy aztán senki ne adja ki és mutassa be a filmjüket :(
    Aki ilyenből él, az mind külföldre dolgozik bérbe, asszony összeismerkedett egy rajzolóval nemrég, ő mutatott pár nem publikus képet. Szóval tudnának itthon is jókat csinálni. Nincs rá pénz!
  • Tinman #3
    "ezért az amerikai mozikban játszott, angol nyelvű verziót látták el magyar felirattal"

    Ja akkor ezt láttam

    "A további tervek között pedig szerepel egy másik japán anime, a Ghost in the Shell megjelentetése is."

    Köszönjük szépen már a Magyar 2 is játszotta, mindenki beszerezte aki akarta. Qrvára le vagytok maradva kedves kiadók.
    Ezeket a klasszikusokat a hozzám hasonló rajongók már rég magukévá tették, a plázacicáknak és izomtibiknek meg nem fog kelleni.
    Ebből meg azt a helytelen következtetést vonják majd le, hogy hazánkban ennek nincs piaca.
    No comment.
  • Tinman #2
    Akira? Vagy 3/4 éve láttam... hajrá mozik csak így tovább.
  • Tetsuo #1
    Ilyen képeket a magyar rajzfilmesek soha nem tudnak rajzolni.. (igaz h pénz is kell hozzá, de a többi sincs meg)