Ötvös Tibor

Politikai thriller vezet hazánkban

Hosszú idő után először fordul elő, hogy a budapesti mozik nézettségi listájának élén nem egy magyar film áll. George Clooney Szirianája ugyanis jött, látott és győzött.

Clooney karrierje csúcsán van, rendezése, a Good Night and Good Luck díjak tengerében úszik, politikai thrillerje pedig igazi világsiker. A Sziriana hazánk mozipénztárainál rögtön az első helyen nyitott. Ezzel hosszú idő után először fordult elő, hogy a bevételi lista élén nem egy magyar film áll. A szakállas George Clooney és Matt Damon politikai thrillerje több szálon fut.

A film egy gyanús ügyletekre bukkanó CIA-ügynök, egy családi tragédiát feldolgozni kénytelen ígéretes bróker, egy - épp két hatalmas olajcég fúzióján dolgozó - erkölcsi dilemmákkal szembesülő ügyvéd és egy fiatal pakisztáni fiú történetén keresztül mutatja be a hatalmas és komplex rendszert, melynek fő jellemzője a gazdagságért és a hatalomért folytatott kíméletlen harc.


Clooney jött, látott és győzött

A második helyre csúszott vissza Kapitány Iván filmje, a Kútfejek. Az eddig összesen alig több, mint 25 millió forintot termelt vígjátékot egy gyerekfilm, a Nanny McPhee - A varázsdada követi. A negyedik helyen egy romantikus dráma, az Első a szerelem domborít.

Ötödik helyre csúszott vissza Szabó István feldolgozása, a Rokonok, mely egyre jobban közelít a bukás felé. A dráma eddig 34,5 millió forintot termelt, ám közel 350 millióba került. Hatodik helyen egy új beszállót köszönthetünk. A The Descent - A barlang egy horror, brit produkcióban. A néha klausztrofóbiát okozó helyszíneken játszódó film rögtön 6,5 millió forintos bevétellel nyitott.


Mily növények teremnek eme fa alatt?!

Egy tragikus baleset emlékével a háta mögött ismét összejön hat barátnő, hogy barlangtúrára induljanak. Kalandjuk hamar rémtörténetté válik. Egy sziklaomlásnak köszönhetően a hegy gyomrában rekednek, ahol vérszomjas szörnyekkel találják szemben magukat. Azonban nemcsak a lényekkel kell kétségbeesett küzdelmet folytatniuk az életükért, hanem megromlott barátságuk miatt egymással is.

A rémtörténetet egy romantikus vígjáték, az Azt beszélik követi. Nyolcadik helyen Bambi második kalandja, míg a kilencediken a Tibor vagyok, de hódítani akarok áll. Az utolsó, tizedik helyen ismét egy új beszállót köszönthetünk. A Fehér tenyér szintén magyar film, ám ezúttal a dráma kategóriából, mely eddig közel 4 milliót szedett össze. A remek kritikai visszhangnak örvendő film szerepléséből levonhatjuk a tanulságot: a magyar nézők a magyar vígjátékokra jobban kíváncsiak.


Vajon miért Fehér tenyér a címe?

A tíz éves Dongót szülei és véreskezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Ám tizenhat éves korában első kitörési kísérletként megszökik egy nagy bajnokság előtti versenyről, amikor vándorcirkuszosok kérik fel egy különleges szereplésre. Tíz évvel később megérkezik egy modernül felszerelt kanadai edzőközpontba. Fiatal, 16-18 év körüli tornászok edzését bízzák rá. Dongónak szembesülnie kell azzal, hogy mennyire nehéz saját edzője rémes módszereit felülbírálnia és testi fenyítés nélkül edzenie diákjait. Végül sikerül és legjobb tanítványával közösen kezdi a felkészülést a világbajnokságra.

És hogy mi vár ránk a mostani héten? Először is itt lesz nekünk a modernizált Piroska és a farkas, PiROSSZka - a jó, a rossz, a farkas MEGAnagyi címen. Visszatér még Martin Lawrence a hazájában nagy sikerrel vetített Gagyi mami 2-ben és Nicholas Cage is komolykodik egyet Gore Verbinski Az időjósában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Briony #5
    A Barlang szerintem jól indul, de a vége felé túlzásokba esnek. Nem akarom elmesélni a történetet, ha még nem láttad, de szerintem nem olyan rossz film!
  • Jack Bauer ahős #4
    Mindkettőt láttam, mindkettő színvonalas.
  • Tompika007 #3
    Egyedül a Fehér tenyér és a Barlangra vagyok kiváncsi
  • robrose #1
    "levonhatjuk a tanulságot: a magyar nézők a magyar vígjátékokra jobban kíváncsiak."

    Mégis mit várnak, ha Mónika, Balázs, VV, BB és egyéb hülye "showokon" élnek az emberek??