Napi Online

Film egy német toplistás magyar regényből

Alföldi Róbert rendezi Bartis Attila A nyugalom című regényéből készült filmet. A németországi szakmai toplistát vezető regényből Garaczi László írt forgatókönyvet, a casting jövő hétfőn kezdődik.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a filmet 2007 nyarán láthatják majd a nézők. Bodzsár István, a film producere elmondta: a kész forgatókönyv jelenleg Nagy András operatőrnél van, aki várhatóan a héten fog dönteni a közreműködésről. (Nagy fényképezte egyébként a legutóbbi díjnyertes Mundruczó-filmet, a Johannát is.) Bartis Attila, A nyugalom című regényéből készült film rendezője Alföldi Róbert lesz, a forgatókönyvet Garaczi László írta. A szereplőválogatás jövő héten hétfőn kezdődik, 50-60 ismert színész meghallgatásával. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az augusztusi forgatás után 2007 második felében láthatják a nézők a filmet a moziban. Ebből az olvasók bizonyára kitalálták, hogy a film a januári filmszemlén nem indul.

Bodzsár István reményei szerint a szépirodalmi műből készült játékfilm abból a szempontból is újdonság lesz a filmes piacon, hogy egyszerre próbálja bevonzani a mozikba az értelmiséget és nagyközönséget. Ennek alapján a producer 100 ezer nézőre számít, amire a népszerű és színvonalas alkotógárda jelent garanciát. "Számomra az első játékfilmjét készítő Alföldi Róbert, illetve a forgatókönyvíró Garaczi László neve a tájékozódási pont. Másrészt a nézők is biztosak lehetnek benne, hogy a filmben kíváló és ismert színészek fognak játszani" - mondta a producer. A film látványtervezője Hujber Balázs lesz.

A producer, aki korábban a Terézanyu-val aratott nagy közönségsikert, elmondta: a film 200 milliós költségvetéséből eddig 70 millió forint gyűlt össze. 30 milliót az új filmtörvény normatív nézőszám-kvótája alapján kaptak, mivel a producer korábbi filmje a Terézanyu, jócskán meghaladta a százezres nézőszámot. 40 milliót az Erste Bank adott, akik az új filmtörvény lehetőségével élve a film költségvetésének 20 százalékát fektette be a produkcióba. További 3 milliót kaptak előkészítő munkálatokra a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) filmes kollégiumától, valamint Garaczi László a forgatókönyvírásra kapott még 1 millió forintot. A produkció a Magyar Mozgókép Alapítvány 2006-os játékfim pályázatán 120 millió forintot fog igényelni, amit a producer reményei szerint meg is kapnak.

Mint Bodzsár elmondta, az egyik országos kereskedelmi televízió is érdeklődik a film iránt. "Abban bízok, hogy végre egyszer egy kereskedelmi televízió is támogatni fog egy olyan filmet, amely magyar irodalmi alapanyagból készült, ugyanakkor a nézőszám tekintetében is nagy sikerre számíthat" - mondta a producer. Bodzsár István, az Unió Film Kft. ügyvezetőjeként még két évvel ezelőtt vásárolta meg a regény megfilmesítési jogát a Magvető Kiadótól 2 millió forintért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #3
    olvass utána a könyvnek a neten, ha ennyire nem ismerd.
  • hmhm #2
    De egyáltalán ez milyen jellegű film lenne?
    Francokat érdekel a költségvetés..
  • avman #1
    Garaczi Laci, pfff...