SG.hu

Avatárt használ bemondó helyett Venezuela ellenzéki médiája

Hogy ne tudják letartóztatni a híradóst, egy virtuális figura olvassa fel a tucatnyi venezuelai független médium híreit.

Venezuela egyik legújabb híradósa egy flanelinget visele számol be a napi újdonságokról. A neve „El Pana”, ami venezuelai szlengben a „barátot” jelenti. Csakhogy ő nem igazi. El Pana és kollégája, „La Chama”, azaz „A lány” mesterséges intelligencia segítségével készültek, bár kinézetük, hangjuk és mozgásuk valósághű. A kolumbiai székhelyű Connectas szervezet „Retweet-művelet” elnevezésű kezdeményezésének részeként hozták létre őket, amelyet Carlos Huertas igazgató vezet. Ők teszik közzé egy tucatnyi venezuelai független médium híreit, és eközben megvédjék a riportereket, mivel a kormány keményen fellép az újságírók és a tüntetők ellen. "Úgy döntöttünk, hogy mesterséges intelligenciát használunk arra, hogy az általunk közzétett információknak 'arca' legyen” - mondta Huertas - "mert kollégáink sokkal nagyobb kockázatnak lennének kitéve."

A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet szerint június közepe óta legalább 10 újságírót tartóztattak le, és további nyolcat bebörtönöztek többek között terrorizmus vádjával. "A mesterséges intelligencia használata majdnem olyan, mint a technológia és az újságírás keveréke” - mondta Huertas, és kifejtette, hogy a projekt célja a kormány részéről történő üldöztetés és a növekvő elnyomás megkerülése, mivel nem lesz senki, akit letartóztathatnak. Az ország ellenzéke és emberi jogi csoportok szerint a tüntetők, ellenzékiek és újságírók közelmúltbeli letartóztatásai a kormányzati fellépés részét képezik, amelynek célja a választás elcsalását követő erőszakos tüntetések lecsillapítása.


Az országban július 28-án tartottak választásokat, amely után nem tették közzé a részletes eredményeket, csak a 2013 óta hatalmon lévő Nicolas Maduro győzelmét hirdették ki. A választási hatóság állítása szerint a rendszerüket kibertámadás érte. Az ellenzék szerint ők szerezték meg a szavazatok több mint 80%-át, és a jelöltjük, Edmundo Gonzalez elsöprő győzelmet aratott. A nemzetközi megfigyelők és számos nyugati ország szerint a választási körülmények tisztességtelenek voltak, és az eredmények teljes körű közzétételét várják el. A szavazás után kezdődött tüntetések legalább 27 halálos áldozatot követeltek és 2400 letartóztatást eredményeztek, és a kormány megkezdte az ellenzéki személyiségek és tüntetők letartóztatását. Maduro és kormánya fasisztáknak nevezte a tüntetőket, és azt állította, hogy olyan országok, mint az Egyesült Államok utasítására szítják a gyűlöletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!