Ötvös Tibor

Deadpool & Rozsomák - magas a léc, és rezeg

Deadpool a Marvel Jézusa? De még mennyire! A Deadpool & Rozsomák a Végjáték óta a legjobb Marvel film, de azért bőven akadnak hibái is.

Ryan Reynolds karrierje talán legjobb húzása volt, mikor úgy döntött, hogy saját kézbe veszi Deadpool karakterét és nem hagyja meg a Farkasban látott változatát, hanem mindenféle megkötés nélkül, a saját humorát jelentősen beletolva készíti el az önálló filmet. Nagyot kockáztattak, de szerencsére a rajongók meghálálták, hogy hosszú idő után ismét egy, a képregényekben látottakhoz szinte teljesen hű karaktert láthattak a vásznon. Az pedig, hogy mennyire semmi nem szent a készítőknek tökéletesen példázza a második rész, ahol a beharangozott X-Force csapat villámgyorsan le lett nullázva.

Az előzményeknek és persze Hugh Jackman visszatérésének, mint Rozsomák elég komoly felhajtóereje volt és ezért nagyon magasra került az a képzeletbeli léc a filmmel kapcsolatban. Csak az volt a kérdés, hogy mennyire sikerül megugrani ezt; elöljáróban annyit, hogy kicsit megrezgett, de még így is az utóbbi évek legjobb Marvel filmje lett a Deadpool & Rozsomák.


Wade éli tökéletes mindennapjait, míg a Téridő Variancia Alapítvány be nem állít hozzá azzal a feladattal, hogy csatlakozzon hozzájuk és védelmezze a Szent Idővonalat, míg a sajátját elpusztítják. Ezt természetesen nem engedheti és ahhoz, hogy sikerrel járjon, szüksége van Rozsomák segítségére is, így elindul a nagy keresés.

Azt már rögtön az elején ki kell jelenteni, hogy a Marvel hatalmas bajban van. A galaxis őrzői 3 óta nem tudtak anyagilag sikeres filmet letenni az asztalra, ami pár éve még elképzelhetetlennek bizonyult volna. Éppen ezért nem véletlen, hogy a Disney teljesen szabad kezet adott Reynolds és csapata számára, akik éltek is a lehetőséggel és olyan karaktereket hoztak vissza, akiktől bizony megdobban majd a rajongók szíve.


Nem is cameónak nevezném a legtöbbet, hiszen a többség akár negyed órát is szerepel a filmben, ráadásul szerepük is van a történet és cselekmény alakulásában, így inkább mellékszereplőnek lépnek elő. Nem lenne korrekt felsorolni a felbukkanó alakokat, de azért azt már most elmondom, hogy számos nagy meglepetés lesz.

De térjünk vissza a két főszereplőre: Reynolds és Jackman között fantasztikus az összjáték, ehhez kétség sem férhet. Az ő párosuk az, ami elviszi a hátán a filmet, mert egyébként a történet papírvékony, a CGI néha komoly bajokkal küzd és az akciók többsége sem olyan látványos mint az előző két részben. Ami egyébként még nagyon zavaró, az a humor. Nem hittem volna, hogy valaha ezt leírom, de Reynolds sokszor nagyon túltolja a kreténséget, és míg a korábbi filmekben tízből nyolc poén ült, itt ez az arány tízből három.

Hogy ez azért van mert a sztrájk miatt nem lehetett eltérni a leírt szövegtől vagy szimplán csak megfáradt a Deadpool karakter, nem tudni. Mindenesetre továbbra is vannak jó beszólások, de jóval kevesebb, mint a korábbi részekben. A főgonosz Cassandra Nova - a képregényekben Charles Xavier ikertestvére - karaktere is sajnos nagyon vérszegény lett, ugyan áthozták a szereplőt, de igazából semmit nem kezdtek vele.


A Deadpool & Rozsomák tipikusan az a film, amitől mindenki nagyon sokat vár és éppen ezért csalódni fog benne, de ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne, mert cseppet sem az. A karakterek, a cameók, a betaláló poénok, az összhang a két szereplő között mind-mind elviszi a hátán a filmet és így egy nagyon jó kis popcorn mozit kapunk. De nem világmegváltó alkotást, hanem szimplán csak egy jó filmet, a Végjáték óta messze a legjobbat. És sajnos ez manapság már dicséretnek számít egy Marvel produktumra nézve. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Deadpool & Rozsomák (Deadpool & Wolverine)
szinkronizált, amerikai sci-fi vígjáték, akciófilm, 127 perc, 2024
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Shawn Levy
Forgatókönyv: Zeb Wells
Operatőr: George Richmond
Producer: Simon Kinberg, Kevin Feige, Shawn Levy, Ryan Reynolds
Zene: Rob Simonsen

Ryan Reynolds (Wade Wilson / Deadpool)
Morena Baccarin (Vanessa)
Hugh Jackman (Logan / Wolverine)
Emma Corrin (Cassandra Nova)
Rob Delaney (Peter)
Tyler Mane (Kardfog)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Chapek okézta le annó ezt is meg az Inside Out 2-t is. De ettől még ez a film Reynolds filmje. Ő tartotta távol a DEI faszságokat. És ezért siker. És az ember azt hinné, hogy a haldokló amerikai képregényipar is profitálhat ebből, mert a néző esetleg szívesen olvasná is Deadpool kalandjait. De mit csinál a Disney/Marvel? Tovább megy a South Park modellel: put a chick in it and make it... etc.
  • hawkie22 #1
    Nem értek egyet teljesen a cikkben leírtakkal. Ha tetszett az elsö két rész, ha szereted Deadpool karakterét és föleg Rozsomákot, akkor a film telitalálat. A 10-böl 3 poént kicsit erösnek tartom, böven megvan az 6/10 aránynak is, ha nem többnek. Nálunk egyszerre három változat ment a moziban egyidöben (angol nyelv felirattal, német szinkron és 3D), mindhárom mozi tele volt, nem volt szabad féröhely. Én a szinkronosat néztem, folyamatosan röhögött az egész mozi a poénokon, iszonyat élveztük a filmet. Az tény, hogy az utóbbi évek legjobb Marvel filmje, de a 6,5/10-et kicsit keveslem a cikkírótól.