Ötvös Tibor

Madame Web - a fásultság 50 árnyalata

A Sony már bizonyította, hogy nem tud Pókember nélkül értelmes szuperhős filmet készíteni, de a Madame Web minden eddigi próbálkozást alul múlt.

Nagyon nehéz és kellemetlen egy földön fekvőbe még belerúgni, de sajnos a Madame Web esetében nem lehet mást tenni. A Sony legújabb szuperhősös filmes próbálkozása ugyanis olyan, méltán elfeledett "klasszikusokat" juttatja az ember eszébe, mint a Macskanő vagy éppen az Elektra és előzetesen elég annyit leírni, hogy megérdemelt a bukása is.


Adott egy mentősként dolgozó fiatal nő, akiben egy halálközeli élmény elindít egy titokzatos képességet: látja a jövőt. Egy metrós utazása során pedig baja is lesz ebből, hiszen látja, amint egy férfi megöl három lányt, akiket előtte így meg is ment. Ezután egy nagy rohanás lesz az élete, melyben megpróbálja kideríteni, mi is ez a látnoki dolog és ki a titokzatos férfi.

A Sony nagyon mélyre kellett hogy nyúljon abba a képzeletbeli Pókember-fiókba, hiszen a látnoki képességekkel bíró asszony nem a legismertebb karakter az univerzumban. Főleg, mert amúgy ezen felül szuperereje nem nagyon van és képességeit tekintve leginkább Nicolas Cage karaktere sejlik fel előttünk a Next-ből, azaz látja és befolyásolja a jövőt.

A Madame Web sajnos szinte minden fronton elbukik. A főszereplő Dakota Johnson bár hozza a figurát, de alkalmanként lehet rajta látni, hogy ő sem érti, miért is van most egy adott jelenetben. Ez nem meglepő, hiszen elmondása alapján a forgatókönyv sokat változott az aláírása óta és a végére "kényszerből" tudta le a filmet. És persze ott van a Marvelekben is arcunkba tolt "girl power", azaz majd a nők megoldják. De ott "bejáratott" karakterek voltak, itt "elsőáldozók".


Nos, a három "áldozatot" alakító fiatal nő olyan szinten idegesítő, hogy azt nehéz szavakba önteni. Sablon karakterek (van a félénk, a laza és az okos), és a forgatókönyv cselekménye sem segít azon, hogy megkedveljük a triót hogy legalább kicsit szurkoljunk nekik. Ugyanis ahogy egy percre egyedül maradnak, máris valami eszméletlen baromságot csinálnak, amivel veszélybe sodorják magukat.

És ez a logikátlanság teljesen végig kíséri a filmet. Már maga Madame Web ereje sem tiszta, hogy miképpen működik, de a cselekménybe szőtt ostobaságok sem segítenek a filmen. A mindenki által felhozott taxis példa tökéletesen bizonyítja az ostobaság szintjét (végig egy lopott taxival furikáznak a filmben) de a nepáli utazás is megérdemelne egy külön fejezetet a "Hogyan ne írjunk forgatókönyvet" kurzuson.


Az pedig, hogy a számítógépes grafika mennyire pocsék, a Venom 2 után szerintem meg sem érdemes említeni. A Madame Web után nagyon kérdéses, hogy mit várhatunk a Sony többi élőszereplős filmjétől, hiszen a Kraven vagy a Venom 3 is még jönnek idén, de utóbbiból például még semmit nem láthattunk. Összességében pedig maga a szuperhősök, mint kategória mennyire mentek ki a divatból.

A Deadpool & Rozsomák sikere biztosra vehető és talán a Batman és Joker folytatásai is tarolnak majd, de ezen felül most egyetlen olyan filmet sem tudnék mondani, mely kicsit is érdekelne a témában. A Sony jobban tenné, ha maradna az animációs vonalon, mert az nagyon megy nekik és pihenni küldené az összes hősét. 2/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Madame Web (Madame Web)
szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm, 116 perc, 2023
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: S.J. Clarkson
Operatőr: Mauro Fiore
Producer: Lorenzo di Bonaventura
Zene: Johan Söderqvist

Dakota Johnson (Madame Web / Julia Carpenter)
Isabela Merced (Anya Corazon)
Emma Roberts (Mary Parker)
Adam Scott (Ben Parker)
Sydney Sweeney (Julia Carpenter)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #4
    igen a végtelenségig lehetne gyártani, csak nem így. Nem a témával van baj, hanem azzal, hogy szarul csinálják és szinte kizárólag a látványra mennek, vagy mint itt, már arra sem. Elfelejtik, hogy az emberek 90% semmit nem tud a képregényekről. Ezért ha full random karaktereket hoznak be, akkor a kutya sem nézi meg. Eleinte se voltak ezek a filmek nagy mélységekkel megáldva, de az utóbbi 10+ filmnek már története sincs igazán. Meg valamiért automatikusan csapatban gondolkodnak, mert egyszer ez bevált. De csak egyszer.
  • Frekvency #3
    azt hiszik, hogy a végtelenségi el lehet játszani, hogy a csökkent képességű zoomereket meg az alfa generációs lényeket be lehet csábítani a mozikba ezekkel a színes mozgóképekkel...vajon mikor jön el az a pillanat amikor azt mondják, elég volt ezekből a gagyi képregényekből, csináljunk újra filmeket?? Rengeteg kiváló regény van amit meg lehetne filmesíteni de a gyártócégek amig lehet fejik ugyanazt a tehént mig meg nem döglik,,,
    Utoljára szerkesztette: Frekvency, 2024.03.31. 19:10:30
  • nlght #2
    Ha a macskanő film szerinted nézhető, akkor nálad a talpad alatt van az ingerküszöb. Az egyik legostobább film amit fel lehet hozni, soha nem ismertem senkit, aki nem bánta volna meg a ráfordított időt. Olyan mintha Uwe Boll rendezte volna. Az imdb 3,4 pont kivételesen helytálló ennél a filmnél.
  • Adamcsaka #1
    Ez az egész érv azért hülyeség, mert a MacskaNő film elég nézhető.