Ötvös Tibor

Aquaman és az elveszett királyság

Kellemes búcsú lett az Aquaman és az elveszett királyság a DC Extended Univerzumában.

Őszintén megmondva semmi elvárásom nem volt az Aquaman folytatásával szemben, hiszen mind a DC, mind pedig a Marvel minőségi lejtmenetbe került az elmúlt években. Azt hiszem elég csak a Flash hatalmas bukását emlegetni (mely egyébként teljesen megérdemelt volt) és azt a káoszt, ami most, James Gunn felbukkanásával ütött be a DCEU világába. Jelenleg senki nem tudja, hogy milyen idősíkok léteznek a DC-ben. Van az utóbbi évtized két legjobb DC filmje, a Joker és a Batman, melyek nem kapcsodnak egyik vonalhoz sem. Aztán ott az Igazság Ligája vonal, amihez még érkeznek filmek (Kék Bogár, Flash, Aquaman 2), de ismert tény, hogy ez lezárult. És ott van a Gunn-féle új vonal, melyben eddig csak Superman a biztos szereplő.


És persze mindezt megelőzte még Amber Heard és Johnny Depp botránya, mely elméletileg nagy hatással volt az Elveszett Királyságra is. Hogy ez mennyire volt marketing és mennyire valós, nem tudjuk, hiszen az Aquaman és az elveszett királyság bár egy buddy-film, de Heard továbbra is főszerepet játszik a cselekményben.

Arthur egyszerre két fronton kell, hogy helytálljon. Egyikben Atlantisz vezetése a feladata, de a "királykodás" közel sem úgy zajlik, ahogy azt képzelte. Tanácskozások, megbeszélések és néha egy kis akció. A másik front pedig a felszínen várja, ahol Merával közös gyermeküket nevelik. Közben Fekete Manta továbbra is bosszúra szomjazik és mikor megtalálja a titokzatos Fekete Szigonyt, erre meg is nyílik az esélye. A felszín és a vízi világ egyszerre kerül veszélybe és a megmentésükre Arthur kénytelen testvérével szövetkezni.


Az első Aquaman legnagyobb erénye a főszereplő Jason Momoa mellett a színes látványvilág volt. A készítők pontosan tudták, hogy nem lehet komolyan venni egy halakkal kommunikáló vízi szuperhőst és éppen ezért nagyon laza kis filmet alkottak meg, amiben Momoa brillírozott. Szerencsére ez a vonal a második részben sem változott, sőt! A víz alatti harcok még látványosabbak lettek, Momoa pedig látványosan éli ezt a karaktert.

Maga a téma is nagyon érdekes, hiszen Fekete Manta bosszújával felgyorsult a globális felmelegedés, melynek megoldására a filmben valós válaszokat is kapunk. Ami sajnos kicsit árnyékolja a filmet, az a forgatókönyv és a felszíni jelenetek. A történet nem koherens, elég sok ponton értelmetlen és láthatóan csak azért került bele pár rész, hogy tudják mivel tovább vinni az írók által elképzelt vonalat. A másik pedig, hogy bár a felszíni összecsapások is egész látványosak, de sajnos nyomába sem érhetnek a víz alatti részeknek.


A Fekete Manta mellett tudóskodó Randall Parkot ki kell még emelni, hiszen az alakítása miatt valóban átérezzük, milyen egy megveszekedett őrült mellett "dolgozni". Olyan kérdéseket tesz fel (engednéd, hogy kiszálljak?) és úgy cselekszik, ahogy egyébként legtöbben azt tennénk hasonló helyzetben.

Az Aquaman és az elveszett királyság egyáltalán nem rossz film, de nem is emelkedik a Batman magasságaiba. Egy szórakoztató blockbuster két remek főszereplővel, akik között nagyon működik ez a buddy-kémia. Látványos akciók, humoros jelenetek és mindössze másfél órás játékidő. A DCEU búcsúja az elmúlt évtizedektől kellemes élmény lett és sajnos nagyon fog hiányozni Momoa, mint Aquaman. De remélhetőleg Lobóként még visszatér, hiszen szükség van a laza stílusára egy ilyen komor univerzumban. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Aquaman és az elveszett királyság (Aquaman and the Lost Kingdom)
szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm, 90 perc, 2023
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: David Leslie Johnson-McGoldrick
Producer: Walter Hamada, Peter Safran, James Wan

Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman)
Patrick Wilson (Orm / Ocean Master)
Dolph Lundgren (Nereus)
Temuera Morrison (Tom Curry)
Nicole Kidman (Atlanna)
Yahya Abdul-Mateen II (David Kane / Black Manta)
Amber Heard (Mera)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!