Ötvös Tibor

Fűrész X - Jigsaw hősként tér vissza!

A Fűrész készítői belátták, hogy Jigsaw nélkül nem működik a franchise és most az első két rész közé szorították be a történetet.

A Fűrész-széria a harmadik rész óta keresi önmagát és a Spirál hatalmas buktája bebizonyította, hogy az újítások helyett inkább a klasszikus vonalra kellene rámenni. Pontosabban hogy a hamar kultikussá vált játékmester, Jigsaw nélkül nem megy ez az üzem. Egy ideig elvitte a hátán a filmeket a flashbackekben megjelenő Tobin Bell, majd a 3D-s kilépő, de Chris Rock végleg eltorlaszolta a folytatások előtti utat.


Így érkeztünk meg a tizedik epizódhoz, mely a szimpla X címet kapta és rögtön vissza is ugrik pár évet az időben az első és második rész közé. Ekkoriban John Kramer még komolyan küzd a betegségével és fény villan az alagút végén, mikor egy mexikói komplexumban egy méregdrága eljárásnak veti alá magát, mely teljes gyógyulást ígér. Ez azonban átverés és Kramer úgy dönt, ideje megleckéztetni a csalókat. A lehető legvéresebb csapdákat készíti elő az "üzletet" vezetők számára és ezzel meg is történik az egyik legfurcsább csavar, ami sajnos eddig egyedül talán a Terminator 2-ben vált be: pozitív hőssé vált az eddigi gonosztevő. A Vaksötét 2-ben már nem igazán működött és sajnos a Fűrész X-ben is nehéz elfogadni, hogy bár gyűlöljük a kapzsi szemeteket, akik kihasználják a haldokló embereket, de ettől még nem lesz jó egy alapvetően mentális zavarral küzdő őrült sem. Főleg, hogy nagyjából 9 részen keresztül építették fel a negatív alakját.


Ha ezen túllépünk, akkor a Fűrész X olyan mértékű brutalitást kínál számunkra, mellyel már nagyon rég találkozhattunk. Manapság divatos a filmeket az X-kategóriába sorolni, főleg idehaza, de Jigsaw (időrendben nézve) másfeledik játéka bizony gyomorforgató. A plakáton látható szemkiszívó berendezés a kezdet, ennél sokkal komolyabb és iszonytatóbb kínzások várnak a nézőkre, melyek közül pár néha már önmaga paródiája.

Ettől függetlenül a rajongók bizonyára örömmel konstatálják majd, hogy Bell mennyire élvezi hogy ismét itt lehet. Persze 80 évesen nehéz lehetne egy '50-es éveiben járó akcióhős karaktert lehozni, de itt egyetlen helyszínen haldokló emberről van szó, amit csuklóból kiráz Bell. Ráadásul nagyon jól áll a Fűrész-filmnek Jigsaw, szóval feltehetően jönnek még további részek, melyek feltehetően ismét köztes időszakot vesznek majd alapul. A Fűrész X közel sem tökéletes film, de még csak nem is a legjobb a franchiseban. Ugyanakkor az eddigi mellékutak után jó látni, hogy ismét magára talált a széria és még ha vannak komoly problémák is. Remélhetőleg a következőben már ismét egy gonosztevővel lesz dolgunk, hogy lehessen kinek szurkolni, mert az X-ben ez nem megy.7/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Fűrész X (Saw X)
szinkronizált, amerikai horror, thriller, 118 perc 2023
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Kevin Greutert
Forgatókönyvíró: Peter Goldfinger, Josh Stolberg
Producer: Mark Burg, Oren Koules

Tobin Bell (John Kramer)
Shawnee Smith (Amanda Young)
Synnøve Macody Lund (Cecilia Pederson)
Steven Brand (Parker Sears)
Renata Vaca (Gabriela)
Joshua Okamoto (Diego)
Octavio Hinojosa (Mateo)
Paulette Hernandez (Valentina)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manson222 #2
    nagy számok törvénye, mind nem lehet jó :)
  • Rick Walsh #1
    Borzalmas lett ez a film. Az első, ami kifejezetten nem tetszik.