Ötvös Tibor

Kék Bogár - Kellett volna a Chemotox

A Kék Bogár tökéletes példája a megkésett, nem mozikba való filmnek és kérdés, hogy a DC képes még kimászni ebből a mocsárból, amibe Villámgyorsan tolta be magát.

A szuperhősös filmek aranykorának már hivatalosan is vége. A Marvel-sikerszériája az utolsó Bosszúállók filmmel elvesztette minőségi mivoltát és ezt a tényt alátámasztják a visszajelzések is. Bár akadnak kivételes sikerek (Galaxis őrzői 3, Pókember: Nincs hazaút és az animációs Pókemberek), de többségében mind bevételeikben, mind minőségükben csalódást okoznak.


Így újra szabaddá vált a pálya a DC előtt, akik mintha meg is látták volna a lehetőséget és a Joker, a Suicide Squad és a Batman mind arra utalt, hogy megtalálták a saját hangjukat... hogy aztán mindezt Black Adam - Villám - Kék Bogár trióval le is nullázzák. Igen, nem árulunk zsákbamacskát: a DC legújabb filmje egy megkésett film, mely tovább erősíti a cikk első mondatát.

Jelentkezzen, aki tud bármit is a Kék Bogár nevű hősről! A sokadik vonalbeli hősök sorát gyarapító szárnyas hős nem túl népszerű a DC világában sem, így érdekes, miért pont ő következett a sorban. A sztori szerint egy titokzatos tárgyat talál egy nagy multicég, melyet aztán az alapító lánya ellop és egy szegény sorból származó mexikói srácnak adja, akibe a szkarab végül beleköltözik és ezzel elindul a nagy kaland.

Az egész leírást idézőjelbe tehetném, hiszen a film nem más, mint egy gyenge eredettörténet. Megismerjük a főszereplő Jaime Reyes és családja szerencsétlen történetét, jelenlegi körülményeiket és persze elkezdünk együtt is érezni vele. Majd jön a szkarab, ami végül el kellene hogy indítsa a filmet, de cserébe sokkal unalmasabbá teszi azt. Egész egyszerűen nem áll össze a történet és maguk a szereplők is egyre unszimpatikusabbá válnak.


Itt van mindjárt Jamie, akinek lehetne szurkolni, hiszen egy nagy álmokkal megáldott mexikói-amerikai fiatal, de amint megkapja a "ruhát", egy, a korábbinál is töketlenebb, folyamatosan csak a szerencséjének köszönhetően életben maradó hőst kapunk, akinek ráadásul ismét egy nagyon jellegtelen és jellemtelen gonosszal kell összecsapni.

Az nagyon nagy kérdés, hogy Susan Sarandon miért pont ezt a szerepet érezte elvállalhatónak, hiszen a "gonosz" igazgató egy tucatkarakter, bármely másik gonosztevő jobban állt volna egy ekkora tehetségnek. Persze kihozza amit kell az egész szerepből, de ugye nem kell sok. A többi karakter közül talán csak a nagymama az, aki szót érdemel, hiszen ő hozza be a vicces elemeket a filmbe - többnyire.

A Kék Bogár minden fronton elhasal. Az ilyen jellegű eredetfilmek már nem érdekesek, a szuperhősök kalandjai is szintet léptek és azért, mert egy mexikói a főhős, nem fogunk már hasraesni. A Kék Bogár effektjei ugyan jobban sikerültek, mint a Villám műanyag látványa, de azért így sem érik el a 2000-es éveket.


Az összecsapások egész elviselhetők, de súlytalanok és kiszámíthatók. A lezárás talán egy kicsit meglepő, de nem pozitív értelemben. A Kék Bogár a DC talán legcsúfosabb kudarca és szerintem soha senki nem hitte volna, hogy valamikor visszasírjuk a Zöld Lámpás minőségét, de ez az idő is eljött. A nagy kérdés most már csak az, hogy James Gunn mennyire lesz képes elfordítani ennek a hajónak a kormányát. Személy szerint szurkolunk neki, de nagyon nehéz feladat előtt áll. 3/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Kék Bogár (Blue Beetle)
szinkronizált, amerikai-mexikói sci-fi akciófilm, 2023
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Angel Manuel Soto
Producer: John Rickard
Forgatókönyvíró: Gareth Dunnet-Alcocer
Operatőr: Pawel Pogorzelski

Xolo Maridueña (Jaime Reyes / Kék Bogár)
Susan Sarandon (Victoria Kord)
Raoul Trujillo (Conrad Carapax)
Elpidia Carrillo (Rocio Reyes)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #6
  Láttam a filmet úgy egy hónapja. De ha agyon ütnek se igen emlékszem, hogy lényegében miről szólt. Azt hiszem ezt lehet nem maradandó alkotásnak tekinteni. Szerintem már a mozi kijáratánál elfelejtettem....
 • takysoft #5
  No, megnéztem a filmet.

  A Warner döntött. Egy jó forgatókönyv helyett megint arra esett a választás, hogy megnyerjenek megunkak egy etnikumot. És a diverzitás jegyében most épp a Mexikóiakat célozták be. Amivel semmi gond nem lenne, ha nem erről szólna a film.

  Mert sajnos a szuperhős-stuff az nem nagyon van benne. Jaime iterációja már a comic-ban is 2006-os, szóval ez indokolja valamelyest a polkorrekt diverz beleerőltetést.

  De valahogy akkor sem érdekel már a "spanyolok marha szegény de marha nagy családban marha boldogak". Megvolt az Encanto-ban, megvolt a Coco-ban, és köszönöm, nem kell már. Unalmas sztereotípia.

  A story meg buta. A karakterek életidegenek. Érdekesség, hogy pont a picsogó főhős az egyetlen, aki úgy viselkedik, ahogy elvárt.

  A család összes többi "menő" tagja messze alulreagálja az egész dolgot.
  A terminator-nagymama felbukkanásánál meg konkrétan fogtam a fejem a fájdalomtól.
  De a "amihez nyúlok ahhoz értek" tech nagybácsi is teljesen életidegen.

  Ennek a filmnek a célközönsége a 8-10 éves korosztály lehet, mert mindenki mást hülyének néz.

  Szokásos jelleggel próbál ráerőltetni egy háttérstoryt egy gonosztevőre, de teljesen eredménytelen, mert a tag etőtl még végig 2 bites marad, és a "pálfordulása" a végén teljesen karakteridegen.

  Kellemes 2 órás szórakozás, de ez nem egy jó film.
  Ennél többet kell letenni a DC-nek, ha vissza akarja szerezni a kegyeinket.... amit nem lesz könnyű, mert Snyder mindenkit elveszített kb.
 • Kelta #4
  Borzalmas vacak film..egyszerüen agyfrászt kapsz a nyivákoló hisztizó főhőstől..ezt a rinyagépet..azt hittem Lebőf-nél nem lesz rosszabb a Transformers óta, de lett.
  Komolyan már ellene drukkoltam..
  a film egy gyenge Venom másolat szerü, de rém unalmas és kiszámítható..tele fárasztó hisztikézéssel..
 • takysoft #3
  Szerintem egyáltalán nem érdeklik kevésbé az embereket a szuperhősfilmek. Engem például nem.

  Egyszerűen csak a rossz filmeket nem szeretjük.
  Nem szeretjük, ha ötletek helyett azért készül csak el egy film, mert fejni akarták a tehenet (Black Adam)
  Vagy még ha volt is valami relative emészthető ötlet, elveszik a Woke faszságok tömkelegében (She-Hulk)
  Pont mint a Hónemfehérke és a hét nemtörpe.
  Egy idő után nem tolerálja a világ többi része Kaliforniának ezeket az idiótaságait.

  A DC meg akkor lesz sikeres, ha előbb letesz az asztalra néhány sikertelen, de jó filmet. Mert vissza kell szereznie a bizalmat, amit Snyder tönkretett.

  A DC utolsó valóban király szuperhősfilmjei a Nolan-féle Batman filmek voltak. (meg ugye a Joker, de az limitáltan szuperhőstémás)

  Amúgy ezzel sajnos a Marvel is hasonlóképp van. Ott is romlik a minőség.

  Nem az embereket érdeklik kevésbé a szuperhősfilmek. Csak a Galaxis Őrzői 3 valóban jó film.
  Az Örökkévalók meg egy hulladék.
 • Palinko #2
  Szerintem a film is, vagyis nekem ugyanaz az átlag látványos de nem túl nagy valami volt mint az összes többi szuperhős film, ebből csak a batmen-el meg a watchmen-el tudtak néha néha kilépni, de meglepően olvastam hogy bármiféle minőség esésről írnak a cikkben miközben eddig sem a minőségéről volt híres a műfaj.
 • Ender Wiggin #1
  A filmet még nem láttam, de a zenéje baromi jó...