Ötvös Tibor

Streaming körkép: Jackie Chan öregszik, a Marvel szenved

A moziba járók nem panaszkodhatnak mostanában, így most megnéztük, mi vár ránk a streaming-felületeken.

Mission Impossible 7, Barbie, Oppenheimer, új Indiana Jones és Transformers. Azt kell mondjam, hogy nem igazán lehet panaszkodni a mozis kínálatra. De a Hollywoodban tapasztalható sztrájk miatt nagyon komoly csúszások lesznek a jövőbeli nagy bemutatókban, így érdemes megnézni, miket kínálnak jelenleg a filmes platformok.

A kimenekítési projekt - Netflix
Jackie Chan gyerekkorom nagy kedvence volt, de sajnos a Csúcsformában és a Részeges karatemester 2 óta nem igazán tud a nyugati rajongó számára is befogadható vagy élvezhető filmet készíteni. Azt már rögtön el kell mondjam, hogy A kimenekítési projekt első előzetese után sejthető volt, hogy ezúttal is valami kétes minőséget kapunk, és sajnos igaz lett a "jövendölés".


Egy elit katonai csapat elindul, hogy egy támadás alatt álló olajfinomítóból kimenekítse a kínai alkalmazottakat. A "támadók" oldalán John Cena áll és neki is megvan a saját indoka a cselekedetére. A film egy nagyon alacsony költségvetésűnek tűnő old-school akciófilm, melyben sajnos már az első percben tudható a végkifejlet és semmi izgalmat vagy meglepetést nem nyújt. Akad egy-két jobb akciójelenet, de a Cena és Chan közötti kapcsolat a kanyarban sincs Samo Hung - Jackie Chan vagy Chris Tucker - Jackie Chan párosokhoz képsest.

A kimenekítési projekt egy nagyon egyszerű, unalmas és érdektelen akciófilm, mely után azt kell mondjam, hogy sajnos a korral Jackie Chan nagy forradalmi újítása, a humorba ágyazott harcművészet megkopott. A színész sajnos megöregedett, 70 évesen pedig már nem szabad ugrálnia az embernek. Cena pedig bármennyire is élvezi a forgatást, kellemetlen nézni a karakterét. Kár érte! 3/10

Tyrone klónja - Netflix
Jamie Foxx már nem először forgat a Netflix felületére és most is egy igen egyedi alkotásban vett részt. A Tyrone klónja a leginkább a '70-es években népszerű blaxploitation műfaját erősíti, olyan, mint mondjuk a Shaft vagy a Foxy Brown. A sztori szerint hősünk, Fontaine egy rivális banda áldozata lesz, majd másnap felébred, mintha mi sem történt volna. A szemtanú Cseles Charley azonban felvilágosítja, hogy elvileg halott és elkezdenek nyomozni, hogy mégis mi történt.


A film egy sci-fi vígjáték, így nem lepődhetünk meg a végkifejleten, meglepően jól állít görbe tükröt a mai színesbőrű emberek problémái és panaszai elé. Ugyanakkor sajnos túl sokat is foglalkozik ezzel a vonallal, így a végeredmény egy közepes film, de még így is érdemes adni neki egy esélyt. 7/10

Csizmás kandúr 2: Az utolsó kívánság - SkyShowtime
A Csizmás kandúr folytatása a 2022-es év talán legnagyobb meglepetése volt. A több mint egy évtizedes pihenő után visszatérő macska előző kalandjára szerintem senki nem emlékszik és ez nem is baj. A Shrek-mellékágának szánt mese végén feltehetően senki nem várt folytatást, a DreamWorks azonban látott benne fantáziát és elkészítette története egyik legkomolyabb alkotását.


Csizmás kandúr harcol, élvezi az életét, míg egy halálesete után az orvos fel nem világosítja, hogy bizony már csak egy élete maradt. A hr után felbukkan Farkas, aki mindenáron el akarja venni az utolsó életét. Kandúr elbújik, de kiderül, hogy a Fekete Erdő mélyén lévő Kívánságcsillag visszaadhatja az életeit és elindul megszerezni azt.

A Csizmás, a kandúr 2 egy tökéletes történet a szorongásról, a halálról, az élet fontosságáról és a családról. A legtöbb szereplő megkapja a maga pár percét, így mindenkinek megértjük a motivációját (persze, hogy mások is vágynak a kívánságra) és látjuk a filmben történő jellemfejlődésüket is. A Csizmás, a kandúr 2 akkora meglepetés és pofon egyébként a Pixar számára is, hogy azt egy darabig senki nem fogja elfelejteni. Kötelező darab 7 éven felülieknek! 9/10

Titkos invázió - Disney+
A végére maradt Samuel L. Jackson önálló kalandja, melyben a Marvel képregények egyik legismertebb darabját, a Titkos inváziót dolgozzák fel - legalábbis ez volt az ígéret. De ahogy az már lenni szokott, változtattak kicsit a koncepción és sajnos ez az élvezhetőség rovására ment. Skrullok egy csapata szeretné átvenni a hatalmat a Föld felett és ezért elkezdtek beférkőzni állami pozíciókba.


A sorozat próbál nagyon rejtélyes és látványos maradni, ami bizonyos mértékig sikerül is neki. Sonya Falsworth, az MI6 vezető karaktere megérne akár még egy saját tévéfilmet vagy minisorozatot is. Szintén jók a párbeszédek Fury és Talos között, de egyébként a látvány katasztrofális, a karakterek érdektelenek, a fordulatok kiszámíthatók és úgy általában nem nyújt semmi szórakozást a széria. Sajnos a nagy Marvel-lufi kipukkanni látszik és a Bosszúállók: Végjáték óta egyedül egy másik lezárás, A galaxis őrzői harmadik része volt komolyan vehető a rajongók számára. A többi film vagy sorozat, ha nem lett volna se lenne kár értük. Kíváncsi vagyok, merre megy tovább az egész, mert bár a DC-fronton is vannak gondok, de még így is izgalmasabb projektekkel készülnek, mint a Marvel. 5/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    A Galaxis Orzoi helyett inkabb a Pokember 3-at emelnem ki. Az volt az egyetlen egyontetu siker, a Galaxis Orzoi elegge kevert kritikakat kap.