Ötvös Tibor

A Villám ismét letaszította a DC-t a mélybe

Villám-gyorsan eltűnhet a mozikból a Flash önálló kalandja, mely ugyan nagyon jó történetet kínál, de a tálalása kritikán aluli.

"Világok ütköznek össze, amikor a szupergyorsnál is gyorsabb Barry (Ezra Miller) arra használja a szupererejét, hogy visszafusson a múltba – reméli, ha ott változtat, a jelen is más lesz. Csak a családja sorsát akarja jobbá tenni, a szülein szeretne segíteni, de sajnos megtörténik, amiért nekirugaszkodott: megváltoztatja a jelent. Egy újfajta valóság csapdájába esik. Ebben Zod tábornok visszatér és a Föld elpusztításával fenyeget, de nincsenek szuperhősök, akik az emberiség segítségére siethetnének. Ha meg akarja menteni a világot, amiben élt, és vissza akar térni a jövőbe, amit remél, Barrynek futnia kell. És különleges gyorsasága segítségével elő kell kerítenie azokat a szuperhősöket, akik segíthetnek a bajban. De nem pont azokat találja, akikért indult. És nem biztos, hogy az ő önfeláldozása elég hozzá, hogy helyretolja a kizökkent valóságot."


A fent olvasható szöveg a hivatalos összefoglalója a Villám történetének. Ez alapján pedig azt gondolhattuk, hogy valamennyire sikerült megfogni a DC univerzum egyik legizgalmasabb képregénye, a Flashpoint lényegét és bár valóban jól adaptálták az ötleteket, de azért igazán merész húzásokat nem sikerült meglépni.

Ezeket nem lőném le, de aki ismeri a képregényt, annak lesznek bizonyos fájó pontok. De térjünk vissza inkább a filmre, mellyel egyébként Ezra Miller örökre kiírta magát Hollywood élvonalából. Mert a színész viselkedését feloldhatta volna, ha a film sikeres és a játéka feledteti a magánéleti dolgait. És itt jön az első negatívum: Ezra Miller nem jó Barry Allen. Annyira idegesítő, tenyérbemászó és irritáló a karakter, amilyen szerintem képregényben sosem volt.


Ráadásul itt kettőt is kapunk belőle (ez nem spoiler, mindenhol szerepelt) és talán nehéz elképzelni, de a második Barry még az eredetit is az őrületbe kergeti. Szóval nagyon rosszul fogták meg a karaktert. Ami azonban jó pontja a filmnek, azok a régi-új szereplők: Michael Keaton Batman-je mindenkit lemos a vászonról, de Supergirl figurája és története is kimondottan izgalmas. Poénokból iszonyat mennyiség van, de sajnos minden tizedik talál csak be, ami nagyon rossz arány.

Viszont ami miatt a Villám mindenképpen a kerülendő kategóriába tartozik, azok a külsőségek. Nem is emlékszem mikor láttam ennyire rossz, gagyi, műanyag CGI-t filmen. Ha azt mondom, hogy a Black Adam egy Avatár volt a Villámhoz képest, akkor még nem is túloztam. Az effektek nem egyszerűen megmosolyogtatók, hanem sokkal inkább idegesítőek. Végig úgy éreztem magam, mint Kinder-tojásba rakott figura: csak műanyag vesz körül. A multiverzumos központ, a nyitó jelenet a babákkal, a végső összecsapás - egész egyszerűen bántja az ember szemét az, amit lát a vásznon.


Nem is igazán értem, mi a fenére ment el majdnem 300 millió dollár. Ráadásul ezek a gagyi effektek még az egyébként nagyon ötletes és néha megható cameókat is teljesen tönkreteszik. Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor a Villám ebben a formájában juthatott volna a Batgirl sorsára is.

A DC univerzum sorsa most nagyon kérdőjeles. Hamarosan jön az új Aquaman, ami Jason Momoa karizmájának köszönhetően biztosan nem bukik meg, de kétlem, hogy az első rész sikerét megismételheti. Utána pedig jön Joker második őrülete majd talán az új Batman. Ezekről már James Gunn dönt, de az biztos, hogy nagyon nehéz dolga lesz A galaxis őrzői 3-mal zseniálisan búcsúzó egykori Marvel-rendezőnek. Hiszen miközben készülnek a fenti filmek, már eldőlt, hogy lesz egy másik Batman is a Villám rendezője, Andy Muschietti jóvoltából és új arcot kap Superman is David Corenswet képében. Ezzel pedig ismét jól megkavarják majd az idővonalakat és a rajongókat is. 4/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Flash - A Villáma (Flash)
szinkronizált, amerikai fantasy, kalandfilm, akciófilm, 144 perc, 2023
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Andy Muschietti
Producer: Michael Disco, Barbara Muschietti
Forgatókönyvíró: Christina Hodson

Ben Affleck (Batman / Bruce Wayne)
Ezra Miller (Barry Allen / Villám)
Michael KEaton (Batman)
Michael Shannon (Zod tábornok)
Temuera Morrison (Tom Curry)
Antje Traue (Faora-Ul)
Ron Livingston (Henry Allen)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!