Ötvös Tibor

Érdektelen lett A gonosz halottak felkelése

A gonosz halottak felkelése szembemegy a franchise megszokott formulájával, de ezzel épp az egyedisége veszik el.

Beth nagy bajban van és ezért meglátogatja nővérét, Ellie-t és annak három gyermekét akik nem éppen a legjobb körülmények között élnek egy "panellakásban". A gyerekek egy földrengés után megnyíló alagútban találják meg a rajongók számára ismerős könyvet és lemezeket, melyekkel felélesztik a Gonosz halottat. És ettől fogva a túlélés a cél.

Rögtön egy vallomással kell kezdenem: gyerekkorom meghatározó élménye volt a Gonosz halott trilógia. Az első rész brutalitása, a második humorosabb gore-jellege, majd a harmadik fejezet teljes elborultsága örök klasszikussá tette szememben Sam Raimi három alkotását. Tíz évvel ezelőtt kaptunk egy remake-et, mely kellően feszült volt, ráadásul nagyon jól idézte meg azt, ami igazán klasszikussá tette a szériát. Őszintén meg is lepett, hogy végül nem jött folytatás... majd most, hogy megérkezett, az még jobban meglepett, hogy miért is szerepel a címben a Gonosz halott?!


Adott egy remek nyitány, melyben a klasszikus beállás van: azaz egy tó partján egy faházban megszáll valami egy lányt, aki megöl mindenki mást. Remek kezdet, igazi Gonosz halott-feeling. Majd váltunk és egy bérházba jutunk, ahol a mai trendeknek megfelelően nehezen lehet megállapítani, hogy a két idősebb gyerek közül melyik milyen nemű. A csonka család nehézségekkel küzd, mikor megremeg a föld és anyukát megszállja a démon.

Innen kellene hogy elkezdődjön egy gore-fesztivál, de sajnos ez csak részben történik meg. Már az első pillanattól egyértelmű, hogy anyukát megszállta valami és mindenkit meg fog ölni, így nincs meg a sejtelmesség vagy a találgatás a sztoriban, hogy mégis milyen betegség támadta meg (jó, van egy 5 perces kádas lázas jelenet). Majd elindul a thriller vonal, hiszen pár szomszéd legyilkolása után (ami rém gyorsan és egyszerre történik) már csak a család marad.

Ami a legfontosabb változtatás A gonosz halottak felkelésében, hogy ez nem horror. Az új film egy thriller, melyben egy gyilkos próbálja meg kitalálni, hogy ölje meg a lakásban ragadt embereket. És miközben ezen dolgozik, sajnos az igazán brutális elemek elmaradnak. Persze van vér bőven, de azért ez nagyon, de nagyon messze van akár az előző Gonosz halott-filmtől. Ezzel nem is lenne baj, ha mondjuk a szereplők érdekesek lennének.


A családban azonban csak a kislánnyal lehet együtt érezni. Az anyuka már a megszállás előtt elég egyedi arccal rendelkezik, a testvér "titka" már most, eme sorok írása közben kitalálható, a két idősebb testvér pedig szintén semmi érdekeset nem mutat. Ha pedig nincs olyan szereplő egy ilyen filmben, akinek a nézőpontját el tudjuk foglalni, érdektelenné teszi az egészet.

És talán ez a kulcsszó: érdektelen. Nem igazán fontos, hogy ki marad életben és ki hal meg, mert valójában senkinek nem szurkolunk. A hosszabb felvezetés után nagyon gyorsan történnek az események, de mégis párszor komolyan unatkozni fogunk. Végső soron, ha a Démonok között vagy Az átok háza 2 címet viselné a film az se tűnne fel. A Gonosz halott címke nélkül ez egy közepes horror lenne mindenki szemében, de így egy magasabb polcra került.

Pedig semmi olyasmi nincs benne, az első tíz percet leszámítva, ami alapján méltó lenne a címre. Persze nem azt mondom, hogy minden résznek egy erdőben lévő viskóban kellene játszódnia, de biztos lehetne izgalmasabb környezetet találni, mint amelyben a mai horrorfilmek 90%-a játszódik (családi környezetben, egy lakásban, házban).

Akár lehetett volna egy napfényes wellness központba helyezni az eseményeket, ahol remek kontraszt lenne a vidám színek kontra megszállt vendégek alaphelyzet. De az sem ártott volna, ha a széria védjegyének számító humor bármilyen formában megjelent volna az ötödik epizódban. De semmi, egyetlen mókásabb jelenet sincs, egyetlen poénos beszólás sem történik - semmi.


Számomra A gonosz halottak felkelése nagy csalódás és nem azért mert rossz film lenne. Ízlések és pofonok - rengeteg ember fog elégedetten felállni a tévé elől. De aki ismeri a franchise-t és szerette, az nem érti majd, hogy ez most mi. Egy teljesen átlagos, közepesen szórakoztató thrillert kapunk, mely azzal kapott nagyon nagy hírverést, hogy nem merték moziban bemutatni. Kedves Korhatár Bizottság, ez nyugodtan mehetett volna széles vászonra, mert az új Démonok között már az előzetes alapján ijesztőbbnek tűnt.5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A gonosz halottak felkelése (Evil Dead Rise)
szinkronizált, amerikai horrorfilm, 97 perc, 2023
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Lee Cronin
Producer: Sam Raimi, Bruce Campbell
Zene: Stephen McKeon
Vágó: Brian Shaw

Alyssa Sutherland (Ellie)
Lily Sullivan (Beth)
Gabrielle Echols (Bridget)
Morgana Davies (Danny)
Nell Fisher (Kassie)
Mirabai Pease (Teresa)
Richard Crouchley (Caleb)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #2
    Nézőpont kérdése. Az alacsony költségvetés ellenére jók az effektek a klasszikus részekben, van hangulata, megteremtett egy ikonikus filmhőst, a groteszk humor pedig kiemelte a magát komolyan vevő marhaságok közül. A horrorfilmek között az Evil Dead trilógia bizony toplistás klasszikus.
  • Ellaberin #1
    A Gonosz halottak szériának egyedül te csináltál egy magasabb polcot, senki más. Már az első része is egy önmaga paródiájába hajló trash volt és az lett a többi is.
    Nem kívánom lehúzni őket, mivel nekem is a VHS korszak "Best Of"-jai és számtalanszor néztem meg már mindegyiket.
    De.
    Sosem voltak vagy akár akartak többek lenni egy jó ZS kategóriás horrornál és a Rise ezt hozza is. Bár nekem is kb. a kádas jelenetig volt az igazi, de a forgatókönyv miatt - egy külvilágtól elszakadt bérházi emelet - beszűkültek a lehetőségek és nem bírtak kilépni belőle.
    A véresség/brutalitás hiányát sem éreztem egyáltalán, sőt a vége kifejezettel eltúlzott trash lett.
    Ugyanakkor azt sem értem mi a baj azzal, hogy hasonlít a szellemekkel, démonokkal forgatott többi horrorra? Ez egy démon megidézős film konkrétan, az első résztől kezdve a sorozaton keresztül ezzel bezárólag. Talán a groteszk humor az ami tényleg hiányozhat belőle annak, aki azt "szokta" meg várta el tőle.
    Tény, hogy agyalhattak volna még a forgatókönyvön, mert túl gyorsan történnek a dolgok miután anya elszabadul és kiszámíthatóan lineáris.
    De ahogy írtad; ízlések és pofonok, ugyanakkor a mostani horror felhozatalban kifejezetten nézhető, már aki a trash-t szereti.
    Nekem 8/10