Ötvös Tibor

Black Adam - a DC visszatért a gyökerekhez

Érthetetlen, mi zajlik a DC és a Warner berkeiben, hiszen idén egy zseniális Batman után kaptunk egy ostoba Black Adamet.

Kicsit unalmas már szinte minden DC-Warner filmes kritikát úgy kezdeni, hogy összehasonlítjuk a Marvel aktuális vonulatával, így ettől most el is tekintünk. Inkább nézzük azt, hogy önmagában, a DC Univerzum berkeiben mennyire állja meg a helyét Dwayne Johnson szerelemprojektje, melyre állítása szerint egy évtizedet készült.

A történet...
szerint Krisztus előtt 2600-ban járunk, Kándakban. A fiktív ország lakóit egy kegyetlen király rabszolgasorsba taszítja, hogy egy értékes ércet, az eterniumot kinyerje a földből és ezzel megalkossa Sabbac koronáját és elnyerje annak démoni erejét. Egy rabszolgafiú azonban fellázad, kiválasztja Shazam és ugrunk 5000 évet. Napjainkban Kándakban az Intergang nevű maffiaszervezet tartja uralma alatt a lakosságot, egy tanárnő kis családjával pedig megszállottan keresi a koronát. Ahogy várható, felébreszti Teth-Adamet, aki a modern korban kénytelen megtalálni önmagát.


Egy teljesen sablon történetet kapunk, melynek vannak érdekes és izgalmas pontjai (az erő megszerzése, a múltbeli részek majdnem mindegyike vagy éppen Adam kapcsolata a jelen korhoz), de ezeket sajnos felülírják a tanárnő és főleg a fia ostoba megmozdulásai. Értem én, hogy lázadjunk meg minden, de azt kell mondjam, hogy amikor csontvázak támadnak fel és a lakosok vasdorongokkal verik szét őket mindenféle komolyabb ellenállás nélkül, akkor minek ide szupererő?

A másik, ami a sztori szintjén gondot okoz az maga a gonosztevő. Black Adam egy igazi antihős a képregényekben, Shazam fő ellenfele és állandó nemezise. Erre behoznak egy elképesztően egydimenziós alakot, akit gagyi CGI-vel próbáltak megalkotni (lásd Igazság Ligája eredeti változata). Mennyivel izgalmasabb lett volna, ha Adam valóban gonosz, aki az Igazság Szövetségével csap össze és választ végül oldalt.

A szereplők...
közül kettőt kell kiemelnem, mint értékelhető alakítás. Dwayne Johnsonból túl sokat nem vesz ki a szerep, nincsenek nagy momentumai, nem nagyon erőltette meg magát. Ugyanakkor érződik, hogy ő ezt valóban meg akarta csinálni és a karizmája látszik is a filmen. Ez akkor derül ki, mikor Black Adam nagyjából negyedórára kikerül a történetből, és máris nagyon érződik, hogy mi hajtja ezt a képzeletbeli motort.


A másik érdekes és izgalmas karakter az Sors, azaz Doctor Fate. Pierce Brosnan nagyon stílusos a szerepben és képes életet lehelni az egyébként szintén nagyon felszínesen megírt mágusba. Az már nem rajta múlik, hogy igazából nem tudni, mire képes a karakter, mert a film alapnak veszi ezt a háttértudást. Sajnos a főgonosz egyszerűen nincs jelen, semmilyen komoly fenyegetést nem jelent, így leginkább Steppenwolfhoz lehet hasonlítani. A különbség, hogy a film háromnegyedéig emberi alakban van, de akkor is inkább irritáló, mint veszedelmes. Az Igazság Szövetségének másik három tagját (Ciklon, Sólyomember, Atomcsapás) nem is érdemes megemlíteni, egyszerűen röhejesek.

A legirritálóbb azonban a tanárnő fiát alakító Amon. Nem értem, hogy minek minden DC-filmbe egy ilyen idegesítő gyerek, aki nyugodtan beleköt mindenkibe, hiszen pontosan tudja, hogy a sztori szerint nem halhat meg. Ezzel pedig ellentmondásokba is kerül a film, hiszen miközben mindenki tudja, ha a srácnál van a korona, akkor élve kell elkapni, majd fél órával később már fegyvert fognak a fejéhez és ezzel fenyegetik a "hősöket".

A látvány...
nagyon kettős érzéseket keltett bennem. Egy-két összecsapás még egészen jól néz ki, de vannak nagyon gagyi effektekkel elrontott jó harcok és végtelenül unalmas perpatvarok. Ismét csak az Igazság Ligáját tudom megemlíteni, ahol szintén nagyon műanyag volt minden. A Black Adam esetében szintén ez a helyzet, helyenként simán letagadhatna tíz évet a számítógépes grafika (és nem jó értelemben). Aki pedig nem tudja, hogy nem Zack Snyder rendezte a filmet, az meg fog lepődni. A direktortól megszokott (és megunt) beállások, elképesztően elnyújtott lassítások egy az egyben át lettek emelve Jaume Collet-Serra által, akinek nem ez a stílusa (lásd Dzsungeltúra vagy az Ismeretlen férfi). Sajnos olyan unalmas a rendezés, hogy a 124 percnyi játékidő egy idő után örökkévalóságnak tűnik.

Összességében...
a Black Adam nagy sikert arat majd, hiszen milliók rajonganak Dwayne Johnsonért és ő valóban beletett mindent amit csak tudott. Ugyanakkor nem lehet nem felróni a filmnek azokat a hibákat, amiket anno mondjuk a Wonder Woman 1984-nek vagy éppen az Igazság Ligája eredeti vágásának gond nélkül leírtunk. A Black Adam egy unalmas, a DC Joker és Batman előtti, de már A sötét lovag utáni idejébe visszarepítő film, ami feltehetően a Ragadozó madarak... vagy az Öngyilkos osztag sorsára jut. 5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Black Adam (Black Adam)
szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm, 124 perc, 2022
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Jaume Collet-Serra
Forgatókönyvíró: Adam Sztykiel, Otto Binder, C. C. Beck, Rory Haines, Sohrab Noshirvani
Producer: Beau Flynn, Hiram Garcia
Operatőr: Lawrence Sher

Dwayne Johnson (Black Adam)
Sarah Shahi (Adrianna Thomaz / Isis)
Pierce Brosnan (Kent Nelson / Dr. Fate)
Aldis Hodge (Carter Hall / Sólyomember)
Noah Centineo (Al Rothstein / Atomcsapás)
Viola Davis (Amanda Waller)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    "a DC visszatért a gyökerekhez"
    na pont ezért nem járok moziba, mert gyökereknek csinálnak filmeket