Ötvös Tibor

Mosolyogj - ez cseppet sem vicces

A Mosolyogj bebizonyította, hogy egy jó ötlet bőven elég egy sikeres és élvezhető filmhez, nem kell dollármilliókat beleölni.

Hollywood újra és újra megtapasztalja, hogy a sok százmilliós büdzséjű filmek között megbújó low-budget, de remek alapötlettel bíró művek igen is jó befektetésnek bizonyulnak. Fűrész, Tűnj el! Ideglelés - hogy csak pár címet mondjak. Ezekben az is közös, hogy Hollywood addig facsarta őket, míg már elvesztették élvezeti értéküket (például a Tűnj el! esetében a rendező kezd kifejezetten kétes minőséget produkálni).
Hogy tetszett a Mosolyogj?
  • Tetszett, mosolyt csalt az arcomra
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
A Mosolyogj szintén egy sleeper hit, de olyannyira, hogy még maga a forgalmazó sem hitt benne. A film eredetileg streaming felületre került volna fel, ám a tesztvetítések közönsége olyan jól reagált rá, hogy mégis mozikba került. A készítőknek van oka mosolyogni, mert simán átlépte a 100 milliós bevételi küszöböt.

De mire ez a nagy vigyor? Mit ad ez a film? A válasz egyszerű: borzongást. Adott egy pszichiáter, dr. Rose Cotter, akinek egyik betege a szeme láttára követ el öngyilkosságot és ezzel különböző látomások és furcsa események láncolata indul el az életében. Az első előzetesek alapján a Mosolyogj egy nagyon Netflix-szerű horrornak tűnt, ám szerencsére nagyot csalódtunk benne - pozitívan.


A Mosolyogj egy egyszerű, minden nap használt, boldogságot kifejező gesztust fordít át egy hátborzongató látvánnyá. Az elsőfilmes rendező, Parker Finn fantasztikusan növeli a feszültséget, még akkor is, ha egyébként sokszor elég klisés megoldásokat alkalmaz. De nem rójuk ezt fel hibának, hiszen folyamatosan próbáljuk kitalálni, mi is történik a háttérben és vajon Rose megússza a dolgot vagy sem. Utoljára a Valami követ esetében érezhettük azt, hogy a cselekmény bekúszik a bőrünk alá és nem igazán tudni, hogyan lehet megszabadulni a dologtól. Nagyban segít az "élményben" a főszereplő, Sosie Bacon is, aki fantasztikus az egyre kétségbeesettebb pszichiáter szerepében.

Az ilyen jellegű filmeknél elmaradhatatlan szereppel bírnak a hangok és szerencsére itt sem kell szégyenkezzen a Mosolyogj. Egy megcsörrenő telefon, egy becsapódó ajtó biztos ugrásra késztet mindenkit a moziban. Ugyanakkor nem esik át a ló túlsó oldalára, a jump scare hatások minimálisra vannak véve.

A Mosolyogj láttán örül az ember a mozik létének és hogy a Covid és a streaming szolgáltatók (legalábbis még) nem tették tönkre ezeket a helyeket, mert az ilyen pszichológiai, bőr alá kúszó filmet csak a nagyvásznon érdemes nézni. És azt is remélhetjük, hogy a Hollywood nem gondolja, hogy most ismét el kell árasszon minket nívótlan low-budget horrorokkal. A Mosolyogj egy remek film, sokáig emlékezni fogunk rá. 8,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Mosolyogj (Smile)
szinkronizált, amerikai horror, 116 perc, 2022
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Parker Finn
Forgatókönyvíró: Parker Finn
Producer: Marty Bowen, Wyck Godfrey, Isaac Klausner
Operatőr: Charlie Sarroff

Sosie Bacon (dr. Rose Cotter)
Kyle Gallner (Joel)
Caitlin Stasey (Laura Weaver)
Jessie T. Usher (Trevor)
Robin Weigert (Dr. Madeline Northcott)
Kal Penn (Dr. Morgan Desai)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lipovics #7
    Mind a kettő.

    Annyira kiszámítható volt, hogy nem tudtam megijedni, beleélni magam, én is az órámat nézegettem a mozi kb 80%-al együtt.
  • ostoros #6
    Ha te ezt mondod, akkor egy fos. Köszi.
  • kalapos01 #5
    remek film, nagyon erős, és tényleg csak párszor sikerült überelni.
  • kalapos01 #4
    " Nem tudom, megnézte-e a filmet a kritikus vagy csak cikket írt róla, mert az én véleményem egészen más."

    még nem találkoztál olyannal, hogy valakinek nem tetszik egy film, másnak meg igen?
  • Ender Wiggin #3
    milyen értelemben "hátha"? hátha jó film lesz, vagy hátha félelmetes? csak azért kérdem, hogy tudjam, érdemes-e nézni...
  • Montanosz #2
    a valami követet még senkinek nem sikerült überelnie
  • lipovics #1
    Nem tudom, megnézte-e a filmet a kritikus vagy csak cikket írt róla, mert az én véleményem egészen más.

    Sőt, a moziban többen kimentek a vetítésről, én is csak becsületből ültem végig, hátha.

    De nem.